2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európán kívül kellene megtermelnünk a legfontosabb élelmiszernövényeket, állítja egy tanulmány

Kutatók feltérképezték, hogy hol kellene termelnünk a legfontosabb élelmiszernövényeket a lehető legnagyobb hozam eléréséhez, a lehető legkisebb környezeti lábnyom mellett. Így húsz évnyi szén-dioxid-kibocsátást lehetne megspórolni, ám ezek a területek mind Európán kívül esnek – írja a hvg.hu egy új tanulmányra hivatkozva.

A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint 71 százalékkal csökkenne a mezőgazdaság globális szén-dioxid-kibocsátása a többi között azzal, hogy számos, jelenleg termelésre használt földterületet visszaadnánk a természetnek, és ott termelnénk (nagyüzemi módszerekkel) élelmiszernövényeket, ahol nem lenne szükség öntözésre. Így 87 százalékkal csökkenne a mezőgazdaság biodiverzitásra kifejtett negatív hatása, és nullára lehetne redukálni a vízfelhasználást.

Európa és India mezőgazdasági területeinek nagy részét vissza kellene adni a természetnek. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Számításaik szerint erre a legalkalmasabb az észak-amerikai kukoricaövnek is nevezett középnyugati államok területe, Afrika Szaharától délre eső részei, illetve a Fekete-tengertől északkeletre eső (részben Ukrajna, részben Oroszország területén fekvő) térség lehetne. 

A kutatók elismerik, hogy eredményeik gyakorlati alkalmazásának kevés a valószínűsége. Alternatívaként megvizsgálták, mi lenne, ha az egyes országok határain belül optimalizálnák hasonlóan a termelést: így is számottevően, 59 százalékkal csökkenne az ágazat szén-dioxid-kibocsátása, és 77 százalékkal a biodiverzitásra gyakorolt negatív hatás.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam