2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még ebben az évszázadban el kell köszönnünk a kávétól?

Egyes kutatások szerint 2050-re felére csökken a kávétermesztésre alkalmas földek száma. A globális felmelegedés éghajlati következményei és a kávécserjéket támadó betegségek miatt könnyen lehet, hogy 2080-ra végleg eltűnik a kávé a polcokról – legalábbis a megszokott ízben. 

Az arabica kávé adja napjainkban a 100 milliárd dolláros világpiac háromnegyedét: a kávénövény 1000–2000 méter közötti magasságokban érzi otthon magát, 15 és 24 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, jellemzően termékeny vulkanikus talajon, bőséges és egyenletes csapadékhozam mellett. Érthető hát, hogy a növényt egy kisebb klímaváltozás is alaposan megviseli. A robuszta az arabica ellentéte: tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, jól megél a 900 méter alatti trópusi síkságokon is. 

Viszont mindkettőt ugyanazok a betegségek tizedelik. Az egyik az elmúlt évtizedekben elterjedt kávérozsdagomba, ami a kávécserjék élénk zöld leveleit barnává színezi. A másik a kávészú, ami befúrja magát a termésbe, és ott rakja le petéit. Terjedésüket csak fokozza a genetikailag szegényes monokulturális termesztés, és a melegedő klíma is.

Kávénemesítő kutatók keresik az arabica alternatíváját: több mint harminc fajta ellenálló képességét vizsgálja most a legnagyobb kávévállalatok által finanszírozott nonprofit szervezet, a World Coffee Research, egyelőre sajnos kevés eredménnyel.

Fotó: Pixabay/sonerkose
Neked ajánljuk
Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Országos naperőműboom várható Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam