2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Faggyal is védték a fagytól a virágzó gyümölcsfákat (képgalériával)

A fagyos éjszaka és a már javában virágzó gyümölcsösök fagyvédelmi intézkedések bevezetésére kényszerítették a gazdákat. A fagykár ellen többféle módszert is bevetettek a hazai gyümölcstermelők – még jéggel is. Az Időkép fotókkal mutatta be a próbálkozásokat.

Hideg áprilisi reggellel indult a hét Pest megyében és környezetében. A városokban –4, –5, a fagyzugos magasabb tájakon –6, –7 fokig csökkent a hőmérséklet. Az erősebb éjszakai fagyok miatt kerültek veszélybe virágzó gyümölcsfáink, melyek védelmére több módszert is bevetettek a termelők. Fagyvédelmi öntözést, füstölést és égetést is alkalmaztak a gazdák.

Az Időkép egyik munkatársa Vácon öntözéses technikával kelt a barackfák védelmére, amelyek gyakorlatilag jégbe fagyva várták a reggelt.

A barackfákról lelógó jégcsapok, a jégpáncélba burkolt rügyek és virágok egészen elképesztő látványt nyújtottak.

A látvány ellenére azonban semmilyen bántódása nem esett a fáknak. A jég ugyanis szigetelőrétegként funkcionált, és nem engedte, hogy a komolyabb fagy kárt tegyen a virágokban

írja az idokep.hu.

A jég fogságából gyakorlatilag sértetlenül kerültek ki a rózsaszín barackfavirágok:

Fotók: idokep.hu

Székesfehérváron paraffingyertyák égetésével védték a fákat. Az eljárás során fémkannákban több száz gyertyát helyeznek ki a fák, ültetvények tövébe, hogy megakadályozzák a talaj közelében az erős fagy létrejöttét.

Fotó: idokep.hu/Andi1968

Szolnokon a füstölést vetették be, amikor egy jól füstölő agyag begyújtásával akarják visszatartani a felszín erőteljes lehűlését:

Fotó: idokep.hu/Pozderka Roland
Neked ajánljuk
Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam