2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiséggel nőtt a légkör metántartalma 2021-ben

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) megfigyelése szerint a metán koncentrációja a Föld légkörében 2021-ben 17 ppb-vel ugrott meg, ami a legnagyobb éves növekedés az 1983-as modern mérések kezdete óta. Az előző rekordot jelentő, 15,3 ppb-s emelkedés 2020-ban volt.

Míg a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor kibocsátott szén-dioxid generációkon át megmaradhat a légkörben, és hozzájárulhat a globális felmelegedéshez, a metán sokkal rövidebb életű. Üvegházhatású gázként azonban 25-ször erősebb a hő megkötésében, és rövid távon jelentős mértékben hozzájárul a klímaválság kialakulásához. A klímaaktivisták megfogalmazása szerint a metán belobbantja a fáklyát, míg a szén-dioxid fokozatosan melegíti a légkört.

A tudósok szerint a metánszint gyors csökkentése segíthetne megfékezni a katasztrofális globális felmelegedést, de rekordméretű légköri növekedése arra utal, hogy veszélyes mértékben jut a levegőbe az olaj- és gázkitermelés során és a mezőgazdaságból.

Fotó: Getty Images

A metán számos forrásból származik, és nem tudni, hogy pontosan mi áll a kibocsátás nagymértékű növekedése mögött. A NOAA szerint azonban

a kibocsátás körülbelül egyharmadáért a fosszilistüzelőanyag-ipar a felelős, amely az olaj- és gázfúrások közben nagy mennyiségű metánt szivárogtat és éget el. Az ENSZ napokban kiadott jelentése szerint a metánkibocsátást harmadával kell csökkenteni, ha a világ el akarja kerülni a katasztrofális hőmérséklet-emelkedést.

„A szennyezők rekordnyereségét arra kell fordítani, hogy minden kutat megfelelően lezárjanak és helyreállítsanak, és minden metánszivárgást megszüntessenek” – nyilatkozta Kassie Siegelt, a Biodiverzitás Központ Éghajlati Jogi Intézetének (Center for Biological Diversity's Climate Law Institute) igazgatója.

Siegel hozzáfűzte: a metáncsökkentés csak egy része a globális erőfeszítésnek, amelynek célja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása és megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése, hogy az emberiség elkerülje a klímaváltozás okozta katasztrófát.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam