2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klasszikus kérdés: a tyúk volt előbb, vagy a tojás?

A tyúk és a tojás időrendiségének kérdése nagyjából azóta foglalkoztathatja az embereket, amióta ilyen elvont kérdéseken gondolkodnak. A filozófiai kérdést azonban természettudományos megközelítéssel is érdemes feltenni. Kizárólagos választ így se feltétlenül kapunk, de a probléma mélyebb körüljárása mindenképpen közelebb visz a megértéséhez.

Az alapprobléma ismert: a tojás tojásához tyúkra van szükség, a tyúk születéséhez viszont tojásra, a kettő közötti időrend keresése tehát nagyjából olyan, mintha egy körnek akarnánk megtalálni a kezdőpontját. A tudománynak mégis van a kérdésre kézzel fogható válasza. Ám ahogy az általában lenni szokott, a válasz nagyban függ a kérdés értelmezésétől.

Ha például úgy általában a tojásokra gondolunk, akkor azok jóval a tyúkok (és az ő tojásaik) előtt megjelentek már. De ha a kérdés kifejezetten a tyúktojások és a tyúkok közötti időrendre vonatkozik (és persze általában arra vonatkozik), a válasz már valamivel összetettebb.

A mai madarakéhoz hasonló tojások a magzatburkosok megjelenésével fejlődtek ki. Az ő tojásaik már elég fejlettek és strapabírók voltak ahhoz, hogy zárt, önellátó rendszerként a szárazföldön is biztosítsák a magzat túlélését és megfelelő fejlődését. Ez az evolúciós szintlépés valószínűleg nagyjából 370-340 (más források szerint 312) millió évvel ezelőtt történhetett.

Az első tyúkig hosszú evolúciós út és sok-sok genetikai mutáció vezetett. Éles határokat persze nem nagyon lehet húzni ebben a folyamatban, de leegyszerűsítve mégis csak arról van szó, hogy volt az evolúció során egy pont, amikor a mai tyúkoktól már alig különböző közvetlen ősök utódjának DNS-ében olyan mutáció történt, amely létrehozta napjaink tyúkját. Ez DNS-vizsgálatok és matematikai szimulációk alapján legkorábban 58 ezer évvel ezelőttre tehető.

A két időtávot összevetve tehát egyértelműen látszik, hogy a tojás volt előbb.

Egy 2010-es kutatás ugyanakkor arra jutott, hogy a tyúknak kellett ellőbb lennie, lévén hogy a tyúktojás héjának képződésében kulcsszerepet játszik az ovocleidin–17 nevű fehérje, amely viszont csak a tyúkok szervezetében termelődik.

Így tehát logikus, hogy tyúk nélkül nincs tyúktojás, hiszen úgy nem lehetne miből létrehozni.

Jobban belegondolva persze világos, hogy ez csak azokra a tojásokra kell, hogy feltétlenül vonatkozzon, amelyeket tyúkok tojnak – ahogy azonban fentebb láttuk, az első tyúk tojását még nem valódi tyúk tojta.

Összefoglalva tehát:

  • Általában vett tojás jóval előbb volt, mint tyúk.
  • Tyúkot tartalmazó tojás is előbb volt, mint tyúk.
  • Tyúk viszont előbb volt, mint tyúk által tojt tojás.

A klasszikus kérdésre tehát mindenki az alapján talál választ, hogy pontosan mire is kíváncsi.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam