2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy a harc a minél erősebb paprika eléréséért (videóval)

A jelenlegi legerősebb paprika nagyjából 1500-szor erősebb a mi Erős Pistánknál, de a nemesítők még nem érték el a végső határt. A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni, és nem adják fel, hogy még messzebb jussanak.

A legerősebb magyar paprikakészítmények, például az Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 az erősség mérésére használt Scoville-skálán (SHO), de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket.

Ez szinte semmi a mostani Guinness-rekorder paprika, a Carolina Reaper (karolinai arató) 1,6 milliós átlagos erősségi értékéhez, sőt a „csúcserőssége” elérheti a 2,2 millió SHO-t. (A paprika magját Magyarországon is meg lehet vásárolni.)

Ahhoz, hogy ezt az iszonyú erősséget el tudjuk képzelni, íme néhány adat: a Tabasco-szósz csípőssége 5000 körüli, a híres jalapeno paprikáé maximum 8000, a rendőrségi paprikaspray erőssége nagyjából 2 millió, és a paprika erősségéért felelős vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió SHO.

A Trinidad Moruga Scorpion erőssége átlépte a 2 milliós határt Fotó: wikipedia.org

Miért van szükség ilyen erős paprika nemesítésére? Noha különféle divatos szószokban felhasználják ezeket az önmagukban fogyaszthatatlan paprikafajtákat, a nemesítés fő hajtóereje a „legerősebb paprika” létrehozásával járó dicsőség.

A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni. 1994-ben egy hibrid fajta, a Red Savina Habanero döntötte meg ezt a rekordot 570 000-es értékkel, és egy ideig azt gondolták, hogy azt nem lehet túlszárnyalni.

Rá tíz évre az Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója, Paul Bosland hallott egy Indiában termesztett fajtáról, amelyet még az indiai hadsereg is tanulmányozott amiatt, hogy fel lehet-e használni gránátokhoz. Bosland beszerzett néhány magot, és legnagyobb meghökkenésére a termett paprika folyadékkromatográffal mért erőssége meghaladta az addig elképzelhetetlennek tartott 1 millió SHO-t.

Azóta lavinaszerűen megindult a paprikatermesztők mai napig tartó nemesítési harca a legerősebb paprika létrehozásáért. Egymás után dőltek meg a milliós nagyságrendű Scoville-értékek.

Bosland 2012 februárjában jött ki az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpionnal, amelynek erőssége átlépte a 2 milliós határt, de eredményét még nem hitelesítette a Guinness.

Már a ma termelt rekorder chilipaprikákkal is rendkívül óvatosan kell bánni, felnyitásukhoz védőöltözetet kell felvenni, tetőtől talpig. A paprikák erőssége azonban elméletileg megközelítheti a 15 milliós értéket is. Igaz, hogy már egy 800 000-es erősségű paprika megkóstolása is ledöntheti az embert a lábáról, sőt, szélsőséges esetben kórházi kezelésre is szorulhat, ennek ellenére a termesztők nem adják fel a harcot az egyre erősebb paprikák nemesítéséért.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam