2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elveszőben van a magyar föld egyik nagy értéke

Jelentősen csökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben: az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra. Magyarországon a talajtani adottságok még mindig jók, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.

A csernozjom (fekete föld) talajának – természetes vegetáció mellett – 5 százalék körüli a humusztartalma, ezzel szemben a mai mezőgazdasági talajok átlagos humusztartalma 2,5-3 százalék, vagyis a művelés hatására a szervesanyag-tartalom kicsivel több mint a felére esett le – nyilatkozta Dobos Endre, a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense az InfoRádióban.

A szakértő szerint ugyanakkor ezt nem szabad kizárólag a termelés szempontjából vizsgálni, ugyanis a szerves anyag csökkenésével számos talajfunkció romlik. Példaként említette a víz- és a tápanyagmegkötő képességet, a szerkezetépítő képességet, valamint a biodiverzitás kérdését.

A humusz a tudomány nyelvén szerves kolloid, ami töltéssel rendelkezik, nagyon nagy fajlagos felszíne van, megköti a vizet és a tápanyagot, ettől talaj a talaj. Ha ennek mértéke a felére esik, az hatalmas probléma, hiszen akkor egyrészt a szerkezetet sem építi, de a kémiai tulajdonságai sem kiaknázhatók.

Traktor vet egy termőföldön Somberek határában
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az erózióhoz további gondok is párosulnak: ha ugyanis a humuszanyagot valami elviszi a feltalajról, akkor az eltárolt víz és tápanyag is elvész, onnantól kezdve pedig a talaj termőképessége hihetetlen módon romlik. „Ha ezt elengedjük, akkor gyakorlatilag évtízezreket veszíthetünk” – érzékeltette a legszélsőségesebb eshetőséget Dobos Endre, hozzátéve:

Magyarországon a talajtani adottságok még mindig jók, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni. Például nem lenne szabad a termőföldről elvinni a szerves anyagokat, és nem lenne szabad elégetni a szalmát.

A docens azt is jelezte, hogy a mai traktorok akár 15 tonnásak is lehetnek, hihetetlen nyomást fejtenek ki, lazítva a talajt – ez pedig nagyon durva fizikai inzultust jelent a földnek. Az említett káros hatások mellőzésével szerinte sokkal egészségesebb környezeti rendszer jöhetne létre.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam