Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa
Egy ausztrál farmer hat évvel ezelőtt karolta fel ennek a kevésbé ismert, ősi fajtának a termesztését. A fekete színű, csupasz, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag árpafajtát bizonyítottan már több ezer évvel ezelőtt is ismerték, ám alacsony átlagtermése miatt mára teljesen kiszorult a termesztésből.
A fekete szemű árpa fehérje-, B6-vitamin-, foszfor-, rost- és ásványianyag-tartalma magasabb a jelenleg termesztésben lévő fajtákénál, a táplálékoknak a vércukorszintre gyakorolt hatását jelző glikémiás indexe viszont alacsony, és emellett
az egyetlen olyan gabonaféle, amely minden feldolgozás nélkül a szántóföldről közvetlenül az asztalra kerülhet
– számolt be a theland.com.au írásáról az Agroinform.
Egy ausztrál farmer, Roger Duggan egy génbankból szerzett 160 grammos magmintával kezdte el a fajta újbóli felszaporítását, és megalapította a Black Barley Australia vállalatot. Kapcsolatba lépett több potenciális vásárlóval, akik elismerően nyilatkoztak a fajta tápértékéről és kulináris használati lehetőségeiről.
A fajta már több díjat is nyert, sőt néhány ausztrál, illetve szingapúri és japán étterem is felvette kínálatába a belőle készült fogásokat. A cégnek mára már elegendő termésmennyisége van ahhoz, hogy szállítási szerződéseket kössön az érdeklődő vállalatokkal.
Időközben az is bebizonyosodott, hogy a fekete árpa nem igényel sok ápolást és növényvédelmet, így viszonylag alacsony költséggel és gyengébb minőségű talajokon is termeszthető.
Duggan meg van győződve arról, hogy a fajta átlagtermését rövid időn belül sikerül elfogadható szintre emelni, ezért elképzelhető, hogy a fekete árpa előbb-utóbb az európai országokban is megjelenik – írja az agroinform.hu.