2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli

A német vásárlók egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy az étolaj helyén csak üres polcok fogadják őket a boltokban. Áprilisban már 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak.

Luxusétel lett a sült krumpli is, az étolajhiány miatt több német vendéglő levette az étlapjáról. Más országokban is hasonló változások vannak. A megcsappant készletek miatt például Nagy-Britanniában megváltoztatják a csipsz és a sült krumpli összetételét, és mennyiségi korlátozást vezettek be az üzletekben.

Mivel a világ napraforgóolaj-exportjának bő háromnegyedét Ukrajna és Oroszország adja, amelyből Ukrajna biztosítja az összes export felét, az orosz–ukrán háború az oka az egyre súlyosabb napraforgó- és étolajhiánynak. A helyzet rövid távon biztosan nem fog javulni, a háború sújtotta Ukrajnában a termelők idén tavasszal legalább 40 százalékkal kevesebb napraforgót tudnak csak vetni.

Olajpálma gyümölcsét válogatják munkások 2012 júniusában egy indonéziai pálmaolaj-sajtoló üzemben
Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

Mivel a vendéglátásban és az élelmiszeripar szinte minden területén nélkülözhetetlen az étolaj, a nagy nemzetközi gyártók mellett a kisebb vállalkozások is azt fontolgatják, hogy áttérnek a repce-, pálma-, szója-, sőt akár az olívaolajra addig, amíg a kínálat nem áll helyre.

„Ha az orosz–ukrán háború nem fejeződik be viszonylag hamar, valóban számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos élelmiszer-készítményekben a napraforgóolaj helyett valamilyen helyettesítő terméket, repce- vagy pálmaolajat kell majd alkalmazni – nyilatkozta a Magyar Hangnak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, aki azonban még nem hallott olyan magyarországi élelmiszeripari cégről, amelynek ezt már meg kellett volna lépnie.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: hang.hu
Vissza
Hírfolyam