Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli
A német vásárlók egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy az étolaj helyén csak üres polcok fogadják őket a boltokban. Áprilisban már 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak.
Luxusétel lett a sült krumpli is, az étolajhiány miatt több német vendéglő levette az étlapjáról. Más országokban is hasonló változások vannak. A megcsappant készletek miatt például Nagy-Britanniában megváltoztatják a csipsz és a sült krumpli összetételét, és mennyiségi korlátozást vezettek be az üzletekben.
Mivel a világ napraforgóolaj-exportjának bő háromnegyedét Ukrajna és Oroszország adja, amelyből Ukrajna biztosítja az összes export felét, az orosz–ukrán háború az oka az egyre súlyosabb napraforgó- és étolajhiánynak. A helyzet rövid távon biztosan nem fog javulni, a háború sújtotta Ukrajnában a termelők idén tavasszal legalább 40 százalékkal kevesebb napraforgót tudnak csak vetni.

Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
Mivel a vendéglátásban és az élelmiszeripar szinte minden területén nélkülözhetetlen az étolaj, a nagy nemzetközi gyártók mellett a kisebb vállalkozások is azt fontolgatják, hogy áttérnek a repce-, pálma-, szója-, sőt akár az olívaolajra addig, amíg a kínálat nem áll helyre.
„Ha az orosz–ukrán háború nem fejeződik be viszonylag hamar, valóban számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos élelmiszer-készítményekben a napraforgóolaj helyett valamilyen helyettesítő terméket, repce- vagy pálmaolajat kell majd alkalmazni – nyilatkozta a Magyar Hangnak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, aki azonban még nem hallott olyan magyarországi élelmiszeripari cégről, amelynek ezt már meg kellett volna lépnie.