2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét

Ahogyan a kukoricából, úgy a pálmagyümölcsből is előállítható emberi táplálék, állati takarmány vagy üzemanyag-keverék. Kozmetikai termékek készítésére is használható, jelenleg az egyik legkeresettebb élelmiszer. A kereskedőket is meglepte az indonéz elnök bejelentése, miszerint a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője leállítja a pálmaolaj exportját, csillapítva a hazai árak emelkedését.

Indonézia a 2000-es évek közepe óta arra kötelezte az olajfinomítókat, hogy a pálmából származó biodízelt növekvő arányban vegyítsék az üzemanyagukba, csökkentve ezzel az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függést. A jelenlegi 30 százalékos szint fokozatosan 40 százalék felé halad.

A nyers pálmaolaj ára megháromszorozódott az elmúlt két évben, ami mutatja a keresletet a világban, illetve Indonéziában is, mivel a járvány után az indonézek emelkedő jövedelmükkel egyre többet kívánnak utazni is.

A támogatott üzemanyag ösztönzi az indonézeket az utazgatásra, hiszen egy kilométert megúsznak nagyjából 4,5 centből. A 2018 óta megnövekedett pálmaolaj-kereslet több mint felét az indonéz belföldi fogyasztás adta.

A növényi olajok globális árainál hónapok óta zűrzavar van. A szójaolaj ára csaknem megduplázódott a tavalyi év eleje óta, köszönhetően a dél-amerikai szárazságnak. Az ukrajnai háború visszatartotta a legnagyobb napraforgó-utánpótlást. Mindez különösen súlyos problémát jelent a világ legszegényebb dél-ázsiai és szubszaharai afrikai lakosai számára, akik táplálékuk túlnyomó részét az étolajból származó olcsó kalóriákból biztosítják.

Az összes növényi olaj körülbelül kétharmada az olajpálmából származik, és az ültetvények nagy része Indonéziában és Malajziában található.

A pálmaolaj exporttilalma több világcégre is hatással lehet. Az Unilever a pálmaolaj legnagyobb felhasználója a fogyasztási cikkek iparában. A Nestle 2020-ban körülbelül 453 000 tonna pálmaolajat és pálmamagolajat vásárolt, főként Indonéziából és Malajziából: nagyjából 88 beszállítótól, 1600 malomból, 21 országból, köztük Latin-Amerikából, Afrikából és Ázsia más részeiből is.

A Procter & Gamble tisztítószereiben és szépségápolási termékeiben használja a pálmaolajat, a globális pálmaolaj-termelés mintegy 0,8 százalékát vásárolták fel, ennek mintegy 70 százalékát malajziai és indonéz finomítókból.

A Mondelez International, az Oreo süti gyártója használja fel a világ pálmaolaj-termésének 0,5 százalékát. A Danone fogyasztása 71 ezer tonna volt 2018-ban.

A L'Oreal 2021-ben kevesebb mint 310 tonna pálmaolajat vásárolt, de beszállítóitól 71 000 tonnának megfelelő mennyiségben használt összetevőket, köztük pálmaszármazékokat – olvasható a mandiner.hu összefoglalójában.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam