2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak

Valamennyi természeti erőforrás véges, ezért az Agrárminisztérium (AM) a termőföld, a legelők, az erdők, a vizesélőhelyek védelmét egyformán fontosnak tekinti – mondta a miniszterjelölt Nagy István szerdán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén.

Kinevezése előtti meghallgatásán a minisztériumot eddig is irányító szakember hangsúlyozta, az új kormányzati ciklusban az AM tevékenységét is a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni. Egyben üdvözölte, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyekért az új ciklusban már két tárca felel. A környezetvédelem a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerül, olyan intézményhez, amelyet ez a kérdés a legközvetlenebbül érint.

A természetvédelem önálló államtitkárságként vesz részt az agrártárca munkájában, és Nagy István várakozása szerint az eddigieknél hatékonyabban érvényesítheti a környezeti szempontokat, hogy a gazdálkodás a következő nemzedékek életében se lehetetlenüljön el. Az AM ezért joggal nevezhető a természeti erőforrások minisztériumának is.

Nagy István az eddigi eredmények közül kiemelte a nemzeti parkok igazgatóságainak megerősítését, a természetvédelemért dolgozó intézmények hatékonyságának javítását, a védelem alá vont területek és fajok gyarapodását, az ökoturisztikai fejlesztéseket, valamint a minden eddiginél komolyabb környezeti beruházásokat, amelyek országszerte több mint 100 ezer hektárnyi terület állapotát javították.

Nagy István agrárminiszter-jelölt meghallgatása az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén
Fotó: MTI/Soós Lajos

A következő évek egyik legfontosabb feladataként említette a védett területek, valamint a partnerségi kapcsolatok bővítését mind a gazdákkal, mind a civilekkel.

Mint mondta, az ipari beruházásokkal szemben szorgalmazni fogja a termőföldek hatékonyabb védelmét, és továbbra is minden eszközt felhasználna a GMO-mentesség érdekében. Véleménye szerint kihívás ezen túl is lesz épp elég, hiszen a klímaváltozással együtt idegen fajok sokasága fenyegeti Magyarországot. Ezeket a gazdák precíziós eszközökkel fékezhetik meg, az agrártárca ezért továbbra is jelentős összegekkel fogja segíteni a mezőgazdaság technológiaváltását.

Nagy István miniszeri jelölését a bizottság 1 tartózkodás mellett 6 szavazattal támogatta.

Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam