2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áldás vagy átok a vakond?

Ahol a talajban sok a rovar, ott a vakondot terített asztal várja. Hasznos, mert a talajban élő kártevőket is elfogyasztja, ugyanakkor sokakat zavar, mert rendezetlen körülményeket teremt maga körül. Szeressük vagy ne? Egy biztos: bántani tilos!

Sok bosszúságot okoz, bár hasznos és védett állat a vakond (Talpa europaea). A kárt a növények kiforgatásával és a gyepben, rendezett területeken fúrt járataival, kiemelkedő halmokkal okozza. A talajban élő apró rovarokat, lárvákat fogyasztja, keresi. Az öntözött, nedves talaj a bőséges rovarellátás miatt kedvelt élettere. A kertekbe bejutott vakondtól megszabadulni nehéz.

A vakond védett állat, tilos elpusztítani! Néha sikerül a kiásása a mozgó földkupac kiemelésével, ilyenkor az élő állatot helyezzük el pár száz méterrel távolabbi, számára kedvező helyen – de lehetőleg ne a szomszédok felé

javasolja a szakértő, dr. Némethy Zsuzsanna.

Fotó: Getty Images

A vakond riasztására forgalomban vannak különböző hanghullámokat képező eszközök, valamint vakondűző növény (nagy sárfű), illetve a járataiban elhelyezendő, kellemetlen szagú patronok is. Ezek alkalmazásánál azt vegyük elsőként figyelembe, hogy merre szeretnénk terelni az állatot. Hatékonyak a vakondcsapdák: ezeket az előírás szerint a használt járataiba kell helyezni. A megfogott állatot ez esetben is el kell engedni a szabadban, lehetőleg minél messzebb a kertünktől.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam