2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot

Kirgizisztán a napokban megtiltotta a cukor exportját a következő hat hónapra, követve Kazahsztán példáját. A két közép-ázsiai ország a mezőgazdasági világválság miatt hiánytól és az árak elszabadulásától tart.

Az Ukrajna elleni háború február végi kezdete óta jelentősen megemelkedett a két volt szovjet köztársaságban a cukor ára, főleg azóta, amióta a nagy exportőr Oroszország leállította a szállításokat. Az árak végül stabilizálódtak, de

Kazahsztán a múlt hónapban fél évre betiltotta a cukorexportot, miután több térségből hiányt jelentettek. Szerdán Kirgizisztán hasonló intézkedést hozott, hogy „korlátozza a tömeges cukorexport lehetőségét”, és így „szavatolja az élelmiszer-biztonságot, és visszaszorítsa az árakat”

– áll a kormány közleményében.

Zsákok finomított cukorral egy nagykereskedelmi üzletben Indiában, Új-Delhiben, 2022. május 25-én. India elővigyázatossági intézkedésként korlátozza a cukorexportot, hogy megóvja élelmiszer-ellátását. Előző héten a búza értékesítését tiltották be az országban Fotó: Bloomberg/Getty Images/T. Narayan

Kirgiz médiajelentések szerint Kazahsztánban az elmúlt napokban jelentősen megnőttek a cukoreladások. A két szomszédos ország nettó cukorimportőr, hagyományosan Oroszországból és más országokból fedezik a szükségleteiket.

Az ukrajnai háború okozta zavarok súlyosan kihatottak az élelmiszeripari világpiacra, a háború egyebek mellett az üzemanyag és szállítmányozás árának emelkedését is kiváltotta. Számos ország döntött az áruexport korlátozása, illetve a hazai piaci árak rögzítése mellett.

India, a világ második legnagyobb cukortermelő országa a múlt héten jelentette be, hogy korlátozza az exportot a készletek védelme érdekében.

Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam