2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Szerbiát is meghódítja a szélenergia?

Szerbiában rohamtempóban épülnek az újabb szélerőművek – a hétmilliós országban jelenleg három ilyen park van, de év végéig még kettőt helyeznének üzembe. Ezek mellett a Szerbiai Villanygazdaság Kostolacnál is építene szélparkot. 

Energia 

A Toyota napelemmel hasznosítja a kánikulát

Miközben az idei nyáron négy földrészen dőltek meg melegrekordok, addig környezetbarát Toyoták ezreit köszönhetjük az extrém időjárásnak – a japán márka angliai gyárában ugyanis napelemek biztosítják az üzem fenntartható energiaellátását.

Energia 

Minireaktorokkal oldanák meg a brit energiaellátást

Az Egyesült Királyságnak is új beruházásokra van szüksége a villamosenergia-termelő kapacitások bővítése érdekében, mivel a 2020-as években számos ma még működő, ám korosodó szenes és atomerőművi kapacitást vonnak ki a termelésből. A szigetország számára a mini atomerőművek jelenthetnek megoldást. 

Energia 

Több ezer brit templom állt át megújuló energiaforrásra

Több mint 5500 brit templom döntött úgy, hogy megújuló energiaforrásból fedezi energiaszükségletét, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. A templomok villanyszámlája átlagosan évi ezer font, az átállással azonban több mint 5 millió font értékű fosszilis energiát spórolhatnak meg. 

Energia 

Tudta, hogy a klímaberendezéseknél is jobban hűtenek a fák?

Egyetlen fa annyival hűti a környezetét, mint két lakossági klímaberendezés – derült ki egy, a Yale Egyetem által készített tanulmányból, amely a fákat párakapukhoz hasonlítja. A publikáció egyebek mellett még arra is rámutatott, hogy erdők nélkül az Amazonas vidéke már rég elsivatagosodott volna. 

Energia 

Fókuszban a napelemes beruházások

Újabb naperőmű-beruházásokat, illetve a beruházásokkal összefüggő ügyeket nyilváníthat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé a kormány a szaktárca javaslata alapján – adta hírül a portfolio.hu. 

Energia 

Terjedőben a megújuló energiaárazás?

Európában egyre több áramszolgáltató dönt úgy, hogy bevezeti a dinamikus árazást. A módszer lényege, hogy olcsóbb áramot kínálnak akkor, amikor nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre a nap- és szélenergia. Az újfajta megközelítés  egyebek mellett hozzájárul a villamosenergia-rendszer kiegyenlítéséhez, növeli az energiahatékonyságot, támogatja a megújulók terjedését, ráadásul jelentős megtakarítást kínál a fogyasztóknak is. 

portfolio.hu
Energia 

Pécsnek is van okospadja

Világít, feltölti a lemerült mobiltelefont, internetkapcsolatot biztosít, sőt még ülni is lehet rajta – egyebek mellett ilyen extrákkal rendelkezik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Igazgatósága által nemrég telepített okospad, a város egyik legsokoldalúbb ülőalkalmatossága. 

Energia 

Felfutóban az etanolgyártás

Az Egyesült Államokban előállított bioetanol mennyisége idén elérte a 16 milliárd hordót – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) publikációjából. A többéves rekord főleg három középnyugati államnak  (Iowa, Nebraska és Illinois) köszönhető.

Energia 

Geotermikus energiával működhet a miskolci akkumulátorgyár

A következő tíz évben a PannErgy leányvállalata, a Kuala Kft. geotermikus hőenergiával látja el a japán autóipari beszállító GS Yuasa Magyarország Kft. Miskolc Déli Ipari Parkba települő üzemét – derült ki a PannErgy közleményéből. 

Energia 

Atommeleg: a hőség miatt leállítottak négy reaktorblokkot Franciaországban

A  perzselő hőség miatt a franciaországi Electricité de France (EDF) áramszolgáltató elrendelte három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását. Az átmeneti intézkedést a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével indokolták. 

Energia 

Jöhetnek a hazai energiatárolók

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az Elmű-Émász csoport egyik tagvállalata, az Elmű-Émász Energiatároló Kft. szerzett meg. Ha minden jól megy, a rendszer már augusztus végén megkezdheti működését. 

Energia 

Nap termeli az egyenáramot Mosonmagyaróváron

Elkészült a mintegy 208 millió forintból épült napelempark Mosonmagyaróváron. A projekt során mintegy 1980 darab, 270 wattos napelemet telepítettek – a kiépítéshez úgynevezett talajcsavaros rendszert használtak, mely kevésbé károsítja a talajt. 

Energia 

Kiderült, mennyire ugrott meg az energiafogyasztásunk a nagy hőségben

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) tájékoztatása szerint a tikkasztó hőség ellenére sem dőlt meg az idei áramfogyasztási rekordunk. Ezen a nyáron eddig június 21-én volt a legnagyobb Magyarország villamosenergia-fogyasztása, akkor a rendszerterhelés elérte a 6835 megawattot.

Energia 

Megújuló szelek fújnak Amerikában

Korábban nem látott mennyiségben zajlottak szélerőmű-építkezések az Egyesült Államokban 2018 második negyedévében: a tengerentúlon 626 megawatt összteljesítményű új szélenergia-termelő egységet telepítettek és állítottak termelésbe, vagyis 2017 hasonló időszakához képest 75 százalékkal többet. 

Energia 

Egyiptomé lesz a világ legnagyobb napelemparkja?

A megújuló energiaforrások területén sorra dőlnek a rekordok; a legek listáján most Egyiptom is helyet kér magának. A hírek szerint a fáraók földjén épülhet fel a világ legnagyobb napelemparkja. A Benban Solar Project elnevezésű beruházás az Asszuán melletti sivatagos területeken valósulhat meg. 

Energia 

Gigantikus napkollektorfarm épül a szomszédunkban

Stájerországban az Arcon-Sunmark elnevezésű dán vállalat közreműködésével 2021-re felépülhet a világ legnagyobb napkollektorfarmja. A Big Solar elnevezésű létesítmény 220 000 négyzetméteren terül majd el, a közelében pedig terveznek egy óriási felszín alatti melegvíz-tárolót is. 

Energia 

Kaderják Péter: Az atomenergia-termelés összhangban van az uniós klímapolitikával

Az európai klímapolitikával a nukleárisenergia-termelés inkább összhangban van, mintsem hogy ellentétben lenne vele – vélekedett Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjújában. 

Energia 

Napelemeket kaptak nógrádi szakközépiskolák

Napelemeket telepítettek a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC) négy középiskolájának épületére. A beruházásnak köszönhetően nemcsak az intézmény károsanyag-kibocsátása, hanem az energiaköltsége is jelentősen csökken. 

Energia 

Megújuló energiára vált a dél-alföldi hindu templom

A Szeged környéki tanyavilágban megbújó hindu közösség jövőre ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A különleges évforduló alkalmából az 1979-ben alakult Nandafalva jótékonysági estet tart, a támogatásokat pedig a megújuló energiára való átállásra fordítják: napelemekkel biztosítják majd az áramellátást és a templom fűtését.

444.hu