2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Bitcoinbányászfarm épül napenergia használatával

A Risen Energy Spain partnerségre lép a Cryptosolartech spanyol bitcoinbányászcéggel annak érdekében, hogy a bányászatra felhasznált áram 100 százalékban napenergiából származzon. A tervek szerint egy 300 MW kapacitású fotovoltaikus farm fogja biztosítani a szükséges energiát.

Energia 

A paksi atomerőműben hármas szintre emelték a készültségi szintet

A Duna rekordalacsony vízállása miatt hármas szintre emelték az intézkedési fokozatot a paksi atomerőműben. Közleményükben kiemelték: az intézkedési fokozat nem befolyásolja az erőmű működését. 

Energia 

Megújuló energiára váltana Tajvan

Tajvan távlati célkitűzése, hogy 2025-ig beszünteti az atomenergia felhasználását, és ezzel párhuzamosan fokozatosan megújuló energiaforrásokra vált. A törekvések komoly vitákat váltottak ki. 

Energia 

Hamarosan felépül Európa legnagyobb kétoldalú napelemes létesítménye is

Németországban hamarosan felépül Európa legnagyobb kétoldalú naperőműve, amely a tervek szerint 10 hektáron terül majd el. A létesítmény különlegessége, hogy kialakítása miatt nyáron 5-15 százalékkal több energiát termel, mint a hagyományos szolárrendszerek. 

Energia 

Ipari ingatlanok: az energiahatékonyság komoly versenyelőny

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada – raktár, csarnok és logisztikai központ – tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek  – derült ki a Knauf Insulation, valamint a raktár.info szakmai portál közös felméréséből.

Energia 

NAÜ: Magyarország sokat tesz a nukleáris biztonságért

Magyarország jelentős fejlődést ért el a nukleáris biztonság és sugárbiztonság területén 2015 óta – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői delegációja.

Energia 

Jöhetnek a kínai napelemek

Az Európai Unió nem terjesztette ki az október 8-án lejárt, kínai napelemek behozatalára vonatkozó korlátozó intézkedéseit – jelentette be az EU kereskedelempolitikáját koordináló Európai Bizottság.

Energia 

Véget érhet az európai szénkorszak

Folyamatosan csökken az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátása. Ennek egyik elsődleges oka a szénbányák bezárása és a szénfelhasználás fokozatos megszüntetése. Európa elindult az energia átalakítása útján, a megújuló energiaforrások pedig egyre nagyobb teret nyernek maguknak. 

Energia 

Ez a sziget nem kér a fosszilisekből

A görög Tilos sziget egyelőre a szomszédos Kos dízelerőművétől kapja az energiát, de az ellátás annyira akadozik, hogy kénytelenek voltak mást kitalálni: úgy döntöttek, hogy teljesen függetlenednek a fosszilisektől, és megújuló energiára váltanak.  

Energia 

Óriási naperőmű épül Európában

A Murcia tartománybeli Mula városa mellett az ACS-csoport és annak leányvállalata, a Cobra építi fel Európa legnagyobb fotovoltaikus naperőművét, amelynek az összteljesítménye 500 megawatt, míg a területe 1000 hektár lesz. A gigantikus létesítményt a tervek szerint 2019 végén helyezik üzembe. 

Energia 

Új kategóriát alkalmaznak a radioaktív hulladékoknál

A nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok osztályával bővült a radioaktív hulladékok köre. Az új kategóriába sorolható anyagok a jövőben gazdaságosabban lesznek tárolhatók mindaddig, amíg sugárvédelmi szempontból veszélytelenekké válnak. 

Energia 

A Tesla véget vetett az ausztrál gázuralomnak

Jelentősen átalakította Dél-Ausztrália áramellátását a Tesla egy éve telepített 100 MW/129 megawattórás akkumulátoros energiatároló kapacitása működése első évében. Amellett, hogy az ellátás stabilabbá vált, költsége is érezhetően csökkent, ez pedig egyenesen a gáz egyeduralmának a végéhez vezetett.

Energia 

Svédország teljesen megújulóra vált?

A skandináv országok is felismerték a megújuló energia fontosságát. Svédország például 2040-ig a szükséges árammennyiség 100 százalékát megújuló energiaforrásokból akarja fedezni, és az ország nagyon jó úton halad e cél megvalósítása felé.

Energia 

Tippeljen, mennyi energiát termelhet a világ legnagyobb napelemes parkolója!

A tiszta energia elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvjuk önmagunkat és a jövő generációit a klímaváltozás kártékony hatásaitól. A gazdaság is kezdi felismerni a cselekvés fontosságát – a törekvéseket jól példázza az is, hogy egyre több pozitív rekord megdől a megújuló energiák piacán.

Energia 

Felavatták a csernobili napelemparkot

Csernobilban átadták az első napelemparkot, amely a négyes blokk felrobbant reaktora mellett kapott helyet. Az új létesítménynek köszönhetően közel kétezer ukrán háztartást tudnak majd ellátni megújuló energiával. 

Energia 

679 milliárd kilowattórára rúgott a németek energiafogyasztása

Tavaly sorban a harmadik éve emelkedett a német háztartások energiafogyasztása a helyi szövetségi statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint. A legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal a földgázfelhasználás nőtt, ami 2017-ben 281 milliárd kilowattórának felelt meg. 

Energia 

Így fog mindent kiszorítani a nap- és a szélenergia

Az áramtermelésen belül a megújulók aránya a mostani 20-ról 70 százalékra, az energiafelhasználáson belül az elektromos áram részaránya 20-ról 45 százalékra emelkedhet 2050-re – írja a portfolio.hu. 

Energia 

Útra kész a világ első úszó atomerőműve

Betöltötték a nukleáris fűtőelemeket a világ első és egyetlen úszó atomerőművének mindkét reaktorába, így útra készen áll a Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó erőmű – közölte a Rosatom Central Europe magyarországi fióktelepe.

Energia 

Szegeden is geotermikus energiával fűtenének

Reykjavík példája alapján geotermikus energiával fűtenének Szegeden. Az elkövetkezendő öt évben 27 termálkutat fúrnak majd, az elsőt már most novemberben. Ha minden jól megy, akkor a város károsanyag-kibocsátása jelentősen csökkenhet, így a szegediek levegője jóval tisztább lesz.

Energia 

Megalakult az Energetikai Innovációs Tanács

A fenntartható energia mindannyiunk érdeke – a WHO adatai szerint évente hétmillió emberéletet követel a légszennyezettség. Ezért is örömteli hír, hogy a napokban megalakult az Energetikai Innovációs Tanács, melynek legfontosabb célja a tiszta energia támogatása.