2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

A börtön ablakába mégis besüt a nap? Az Alcatraz zöldenergiával üzemelő múzeummá változott

Az Alcatraz az Egyesült Államok hajdan leghírhedtebb börtöne volt, de mára múzeumként az ország legnagyobb zöld mikrohálózatának ad otthont. A hálózat felszerelése óta a szigeten 45 százalékkal csökkent a fosszilisenergia-fogyasztás, és jelentősen mérséklődött  a szén-dioxid-kibocsátás is.

Energia 

Napelemek kerültek az agrárszakképző iskolákra

Lezárult a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megújuló energiák felhasználását támogató projektje, amely uniós forrásból a tárca hét agrárszakképző intézményét szerelte föl napelemes rendszerekkel. A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkenhet az iskolák üzemeltetési költsége.

Energia 

Újfajta naperőművek jelenhetnek meg idehaza

Magyarország energiafüggőségének, mintegy 30 százalékos nettó áramimportjának csökkentése a fő célja a kormányzati agrár napenergia-programnak; a naperőművek terjedése akár az áramárak csökkentéséhez is hozzájárulhat. A program keretében Magyarországon eddig nem telepített újfajta naperőművek jelenhetnek meg.

Energia 

Górcső alatt a napenergia

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között? Milyen típusú napkollektorok léteznek, és azokat mire lehet használni? Az alternativenergia.hu átfogó, könnyen értelmezhető cikkében világos válaszokat kaphatunk a legfontosabb kérdésekre. 

alternativenergia.hu
Energia 

Hoppá! Könnyből fakasztottak elektromosságot

Nem akármilyen kutatással rukkoltak elő a Limericki Egyetem kutatói: a szakemberek megfigyelték, hogy a tojásban és az emberi testnedvekben – úgy mint a könny vagy a nyál – is megtalálható lizozim fehérje elektromosságot termel, ha nyomás alá helyezik. A felfedezés áttörést hozhat az energiatermelésben is. 

Energia 

Naptorony épül Ausztráliában

Ausztráliában épít naptornyot a SolarReserve, amely nemrégiben megkapta a kulcsfontosságú engedélyeket a beruházáshoz, miután az ausztrál kormány megvizsgálta a projekt környezeti és társadalmi hatásait. Az erőmű által termelt áram egész évben el tudja majd látni az állam középületeit, iskoláit, kórházait és rendőrségeit.

Energia 

A szomszédban épül Európa egyik legnagyobb naperőműve

A Dnyepropetrovszk megyei Nikopol közelében, egy kimerült bánya területén fog megépülni az a naperőmű, amely Ukrajnában az eddigi legnagyobb lesz, és teljesítményét tekintve európai mértékkel is a TOP 3-ban kaphat helyet – adta hírül az mnsz.hu. 

Energia 

Finnország mielőbb megszabadulna a széntől

2029-től betiltaná a szén használatát az energiatermelésben Finnország – jelentette be az ország környezetvédelmi minisztere. A finn kormány egy új támogatási rendszert is bevezetne, amely arra ösztönözné az energiavállalatokat, hogy termelésükből mielőbb kiváltsák a fosszilis energiaforrásokat.

Energia 

Skócia ismét megmutatta: a megújuló energiáé a jövő

Skócia egyetlen hónap alatt képes volt 5 millió háztartás ellátásához elegendő energiát termelni csak szélerőművek segítségével. Ez már csak azért is megsüvegelendő, mert az országban nagyjából fele ennyi háztartás van.

Energia 

Biztonságosak és gazdaságosak lesznek az új paksi blokkok

Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. 

Energia 

Szolárgarázs Bentley módra

A Bentley tovább csökkenti szénlábnyomát, és megépíti az Egyesült Királyság legnagyobb napelemekkel fedett gépkocsitárolóját. A crewe-i központban felhúzott parkoló tetejére 10 ezer napelemtáblát telepítenek, 2,7 MW kapacitással.

Energia 

Zöld alma: már száz százalékban megújuló energiaforrásokkal üzemel az Apple

Gyorsan rálicitált a múlt heti Google-bejelentésre az Apple, a cupertinói cég ugyanis közölte, mára világszerte teljes mértékben megújuló energiára támaszkodik. Ez azt jelenti, hogy a cég komplexumai, adatközpontjai, irodái és üzletei is teljes egészében zöldenergiával üzemelnek 43 országban. 

Energia 

Egyetemes megújulás: napelemek kerültek a BGE épületeire

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) mintegy 122 millió forint támogatás felhasználásával öt épületére napelemes energiatermelő rendszert telepített az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam társfinanszírozásában. A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken az egyetem energiaigénye. 

Energia 

Kína rengeteget költ megújulókra

Kína 2017-ben összesen 126,6 milliárd dollárt fektetett megújuló energiaforrásokba, ez a globális zöldenergia-befektetések 45 százalékát jelenti. Összehasonlításként: 2016-ban Magyarország egész évi GDP-je 124,3 milliárd dollár volt.

Energia 

Már napelemes Tesla cserepek borítják a háztetőket

Némi csúszással, de már a lakosság körében is elkezdődött a Tesla napelemes cserepek telepítése. Muskék a 9,85 kilowatt névleges kapacitású rendszerre élethosszig tartó garanciát adnak, míg az áramtermelő képesség megőrzését 30 évre garantálják. 

Energia 

Hazánk felkerült a napenergia világtérképére

Rekordév volt 2017 a megújulóenergia-alapú termelő kapacitások telepítésére fordított beruházások tekintetében. A világ tavaly már többet invesztált a naperőművek telepítésébe, mint szén- és gáztüzelésű, valamint nukleáris erőművek építésébe összesen – derül ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Frankfurt School közös jelentéséből, amely elismerősen szól a magyarországi napenergia-beruházások megugrásáról is. 

Energia 

Megújuló cukiság: óriáspanda alakú napaelemfarm épült Kínában

Ki mondta, hogy a megújuló energiaforrás nem lehet formabontó? A kínaiak szakítottak a napelemek monoton, rácsszerű elrendezésével, és építettek maguknak egy óriáspanda alakú naperőművet. A kivitelezők további „szolárpandákat” is terveznek még. 

Energia 

Belgium rögös útja a megújulók felé

A belga kormány új energetikai csomagot fogadott el, amelynek értelmében az ország 2022 és 2025 között leállítaná az összes atomerőművét. Mindemellett arról is döntöttek, hogy a megújuló energiaforrások területén több beruházást támogatnak; főleg a tengeri szélfarmok fejlesztését részesítik majd előnyben.  

Energia 

Újabb naperőmű épül hazánkban

Az amszterdami székhelyű Photon Energy 26 MW-ra bővíti magyarországi napenergia-termelő kapacitását nyolc új projektnek köszönhetően. A cég tájékoztatása szerint a termelőegységek építése és hálózati összeköttetése 2018 negyedik negyedévében valósul meg Tiszakécske térségében – közölte a portfolio.hu.

Energia 

Az Angyalok városában megújuló energiából fedeznék a teljes áramellátást

2030-ra teljesen megújuló forrásokból fedezné elektromosáram-igényét Los Angeles. Ennek érdekében tanácsadó testületet állított fel a városi közműcég, a LADWP, amely 2019-re dolgozná ki az ehhez szükséges lépéseket. Egy tanulmány szerint az átállás olcsóbb is, mintha hagyományos módon fejlesztenék a jelenlegi rendszert.