2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Ez igen! Idehaza is rekordot döntött a napenergia

Alighogy kisütött a nap, rekordra ugrott a hazai napenergia-termelés. A hivatalos adatok is megerősítik: a minap, csúcsidőben már szintet is léptünk. A növekedés egyebek mellett az újonnan átadott naperőműveknek is köszönhető. 

Energia 

Íme az európai megújulórekorder

Érdekes eredményekkel zárult 2019 első három hónapja: miközben az európai szélerőművek jóval többet termeltek, mint 2018 hasonló időszakában, a vízerőművek termelése negyedével visszaesett. 

Energia 

Óriási napelemes parkoló épült Franciaországban

A megújuló energiával foglalkozó fejlesztőcég, a Neoen Franciaországban, Corbas városában 16,3 MW kapacitású napelemsorozatot telepített egy autóparkolóra. A 12,5 hektárnyi területen mintegy 4600 autó parkolhat. 

Energia 

Megfelel az európai normáknak Paks II.

Az európai normáknak minden elemében megfelelő, biztonságos, versenyképes, jól üzemelő erőmű épül Pakson – szögezte le Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár Szocsiban, az Atomexpo nemzetközi fórumon. 

Energia 

Van okunk reménykedni: szuperhatékony a jövő napelemes rendszere

Az agrofotovoltaikus rendszerek kiemelkedően jó eredményt hoztak 2018 nyarán: a napenergia-termelést a növénytermesztéssel kombináló megoldással a földhasználat hatékonyságát 186 százalékra tudták növelni egy németországi tesztben.

Energia 

Magyarországon is fontos szerep juthat a virtuális erőműnek

Az energiamegtakarításból „épített” virtuális erőmű jelenleg már Magyarország hatodik legnagyobb erőműve, a jövőbeli cél pedig, hogy az a második legnagyobb erőmű legyen Paks után – jelentette be Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Pécsi Tudományegyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Energia 

A németek megújulókra cserélik a lignitbányákat

A német kormány energiastratégiája szerint 2038-ig az összes szénerőművet be kell zárni; ezek helyére a tervek szerint a jövőben a szél- és napenergiából tároló kapacitások kerülhetnek.

Energia 

2018-ban rekordmennyiségű naperőmű épült hazánkban

Több mint 400 MW új fotovoltaikus naperőmű-kapacitást telepítettek Magyarországon 2018-ban. A pozitív tendenciának még nincs vége: az idén és jövőre további mintegy 400-600 MW új kapacitásra lehet számítani. 

Energia 

Így spórolhat milliókat a szombathelyi uszoda

Közműveket cseréltek a biztonságért, napelemeket és hőszivattyút telepítettek az energiahatékonyságért – a beruházásnak köszönhetően évente akár 12 millió forintot is megspórolhat a szombathelyi uszoda. 

vaol.hu
Energia 

Már üzemel Magyarország legnagyobb naperőműve

Április 10-én hivatalosan is átadták hazánk legnagyobb naperőművét. A Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalata bükkábrányi fejlesztésének köszönhetően mintegy 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás.

Energia 

Már üzemel Európa legnagyobb energiatárolója

Hivatalosan is átadták Európa legnagyobb, középületben működő energiatároló rendszerét, amely újrahasznosított, illetve új elektromosjármű-akkumulátorokkal üzemel egy amszterdami stadionban. A 3 megawattos rendszer hatékonyabb energiaellátást biztosít a holland energiahálózat számára is.

Energia 

Növelni kell Magyarország energiahatékonyságát

Komoly, határozott célja a kormánynak, hogy ösztönözze az energiahatékonyság növekedését, a megújuló energiaforrások elterjedését – jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára egy naperőmű-létesítési projekt bemutató rendezvényén.

Energia 

Magyarország is közel van a klímacéljához

Az Európai Unió 28 tagállama közül 14 már teljesen vagy majdnem elérte a 2020-ra megfogalmazott klímacéljait. Külön öröm, hogy mi is jó úton haladunk, hiszen Magyarország is a követendő példák között szerepel.

Energia 

Finnországban is egyre többen támogatják az atomenergiát

Érdekes eredménnyel zárult a TVO atomenergetikai társaság közvélemény-kutatása: kiderült ugyanis, hogy a finnországi zöldpártiak között már többen vannak, akik támogatják a nukleáris energiát, mint azok, akik nem. 

Energia 

Újabb napelempark épül Magyarországon

Hazánkban is egyre fontosabb szerep jut a tiszta energiának. Ezúttal Kisbér határában, 2,4 hektáros területen épül napelempark. A létesítmény 5000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten közel 13 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Energia 

Ezért muszáj az EU-nak javítania az energiatárolási kapacitásán

Az Európai Számvevőszék az energiatárolási technológiák terén jelentkező nehézségeket összegző tájékoztatójában hívta fel a figyelmet arra, hogy az uniónak javítania kell az energiatárolási kapacitásán ahhoz, hogy elérhesse energia- és éghajlat-politikai céljait.

Energia 

Tovább nőtt a világ energiaigénye

2018-ban 3,2 százalékkal bővült a világ energiaigénye – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közleményéből. A jelenség mögött a világgazdaság erőteljes növekedése, továbbá egyes térségekben a korábbinál markánsabb fűtési-hűtési szükséglet áll.

Energia 

10 ezer családot lát el zöldenergiával a szügyi napelempark

Óriási napelemparkot adtak át a napokban a Nógrád megyei Szügy községben. A hétmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően mintegy tízezer családnak biztosít majd tiszta energiát. 

Energia 

Naperőmű épül a nevadai szénerőmű helyén

Az Idaho Power bejelentette, hogy 20 évre szóló megállapodást írt alá a Jackpot Holdingsszal. Az együttműködésnek köszönhetően az Idaho Power a későbbiekben megvásárolhatja azt az újonnan épülő napelemparkot, amelyet a Nevadában működő széntüzelésű erőmű pótlására szánnak. 

mnnsz.hu
Energia 

Óriási zöldmezős áramhálózati beruházást valósított meg az E.ON

Az E.ON Hungária Zrt. eddigi legnagyobb zöldmezős áramhálózati beruházását valósította meg a Debrecen Déli Ipari Parkba telepített, intelligens elektronikus eszközökkel ellátott transzformátorállomással. A létesítményre a megnövekedett fogyasztói igények miatt volt szükség.