2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Rengeteg előnye van a napenergiának

Több technológia is lehetőséget nyújt a napenergia felhasználására, melyek egyre inkább elérhető közelségbe kerültek mindannyiunk számára. Az Alternativenergia.hu ezúttal a napenergia legfontosabb előnyeit gyűjtötte össze. 

alternativenergia.hu
Energia 

Erőforrások a felszín alatt – százmilliók jutnak a hazai kutatásokra

Négyszázmillió forintot nyert el a Miskolci Egyetem a Tématerületi kiválósági programban (TKP); a pénzt olyan kutatásokra használják fel, amelyek a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását célozzák. A támogatás komoly előrelépést hozhat a hazai zöldenergia terjedésében. 

Energia 

A németeknek 2030-ig be kellene zárniuk a szénerőműveket

A jelenleg tervezettnél hamarabb, legkésőbb a következő évtized végéig le kell állítani a Németországban működő szénerőműveket – jelentette ki Robert Habeck, a német Zöldek társelnöke, aki szerint muszáj szembenézni a problémákkal.

Energia 

Gázmezőn lebegő szélerőművet építenek Dél-Koreában

A norvég Equinor olaj-, gáz- és szélipari vállalat bejelentette, hogy két koreai partnerrel közösen egy 200 megawattos lebegő tengeri szélerőműparkot épít Dél-Koreában. 

Energia 

Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő

Új vezetékszakaszok telepítésével folytatja az egységes budapesti távhőhálózat kiépítését a Főtáv, így további lakó-, kereskedelmi és középületek csatlakozhatnak a szolgáltatáshoz. A projekt azért is fontos, hogy a hőgyűrű megépülése érdemben javíthatja a fővárosi levegőminőséget.

Energia 

Megújulórekord: több áramot termeltek a skótok, mint amennyit elhasználtak

A Skóciában található szélturbinák igen jó hatásfokkal termelik az elektromos áramot, a Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature, WWF) legfrissebb adatai szerint ráadásul az idei év első felében egészen elképesztő teljesítményt produkáltak.

Energia 

Amerika az energiatárolásban erősítene

Az Amerikai Energiainformációs Hivatal jelentése szerint az Egyesült Államokban tárolási célra telepített akkumulátorok tárolókapacitása 2023-ra meg fogja haladni a 2,5 GW értéket. Florida és New York már felkészült az áttörésre: a jövőbeli kapacitások felét mindkét állam magáénak tudhatja majd.

mnnsz.hu
Energia 

Sokat ér a tengeri szél

A General Electric (GE) megújuló energiás üzletága annyira bízik a tengeri szélenergia-piac kínai sikerében, hogy bejelentette: gyárat nyit. Ha minden a terv szerint alakul, akkor a legnagyobb offshore szélturbina modelljeit Kantonban építheti fel. 

Energia 

Fontos szerep jut hazánknak az AIIB vízstratégiájának kidolgozásában

A nemzetközi pénzügyi intézményeknek stratégiailag kell kezelniük a vízgazdálkodás kérdését, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) pedig élenjárónak tekinthető, hiszen hazánk szorgalmazására elsőként kezdte meg konkrét vízstratégia kidolgozását e fejlesztési intézmények között – közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

kormany.hu
Energia 

Érdekes tervvel csökkentenék Kína szénigényét

Az  olaj-, gáz-, és villamosenergia-szolgáltatással foglalkozó S&P Global Platts piaci forrásokra hivatkozva közölte: Kínában éppen egy olyan, nagy távolságokat összekötő ultra-nagyfeszültségű távvezeték épül, amely képes visszaszorítani a kínai energiaipar jelenlegi szénigényét.

Energia 

Kínában akkora szmog van, hogy már a napelemek sem működnek rendesen

Kínában egyre súlyosabb a helyzet: a légszennyezés minden eddiginél súlyosabb mértékeket ölt. A probléma komolyságát jól példázza az is, hogy a szmog már kitakarja a napelemek elől a napfényt. 

Energia 

Megbarátkozni az atomenergiával?

Az elmúlt évtizedekben  megbélyegeződtek az olyan szavak, mint a nukleáris energia vagy az atomerőmű – ki a csernobili katasztrófára gondol a technológia hallatán, ki a nagaszaki-hirosimai bombázásokra asszociál az atomról. Valóban ellenségünk az atom, vagy itt az idő megbarátkozni vele?

nrgreport.com
Energia 

Megújuló energia otthonra? Nem csak a napelemek léteznek!

A megújuló energiáról sokaknak a napelem jut eszébe, pedig más energiatermelőkkel is környezettudatosabbá varázsolhatjuk az otthonunkat. Mutatjuk azokat a megoldásokat, amelyekkel nemcsak a rezsin spórolhatunk, de az ökológiai lábnyomunkat is jelentősen csökkenthetjük.

Energia 

Gigantikus napelempark működik az Arab-félszigeten

Az Egyesült Arab Emírségekben az Emirate Water and Electricity Company  beüzemelte Noor Abu Dhabit, a világ legnagyobb egy kézben levő napelemparkját. A megújuló létesítmény mintegy 90 000 embernek biztosít tiszta energiát. 

Energia 

Megújuló eredmények Németországból

2019 első felében a Németországban előállított energia csaknem felét megújuló energiaforrásokból nyerték. Ennek meg is lett az eredménye: január elejétől június végéig 15 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid-kibocsátása az előző év azonos időszakához képest.

Energia 

Indiát is elérte a napelemboom?

Indiában egyre fontosabb feladattá válik, hogy az a több száz millió lakos is hozzáférhessen a villamos energiához, akiknek nincs elektromos hálózata. Most úgy néz ki, hogy a problémát a napenergia orvosolhatja. A megújuló törekvésekben ráadásul a nőknek is fontos szerepe van. 

origo.hu
Energia 

Los Angeles elképesztően olcsón veheti az áramot

Sokan megmosolyogták Eric Garcettit, Los Angeles polgármesterét, amikor áprilisban előállt a Green New Deal tervével, amely arról szólt, hogy miképpen képzeli felgyorsítani a zéró kibocsátású és megújuló energiás célok elérését. Pedig a jelek szerint Garcetti nem a levegőbe beszélt.

Energia 

200 napelem került a gyulai városháza udvarára

Egyre több magyar település dönt a megújuló energia mellett. A gyulai polgármesteri hivatal például nemrég közel kétszáz napelemet telepített a városháza udvarára. A beruházásnak köszönhetően nemcsak az energetikai kiadásokon, hanem a szén-dioxid-kibocsátáson is csökkenthet a város. 

behir.hu
Energia 

Már megint rekordot döntött az energiafogyasztásunk

A  MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint ismét történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása. A társaság szerint a valaha mért legnagyobb rendszerterhelési adatot június 27-én, 13 óra 15 perckor regisztrálták.

Energia 

A vállalkozások rengeteget segíthetnének a klímaváltozás elleni harcban

Az elmúlt két évben nem sikerült csökkenteni a globális szén-dioxid-kibocsátást, melynek kétharmada a villamosenergia-termeléshez köthető. A megújulókra való átállás sokat javíthatna a helyzeten – ehhez azonban szükség lenne a magyar vállalkozások közreműködésére is.