2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly

Minden korábbinál többet, 501,3 milliárd dollárt költött a világ megújuló energetikai beruházásokra, elektromos autókra és más olyan technológiákra, amelyek a fosszilis energiaforrásoktól történő elszakadást segítik.

Energia 

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány

Megosztja a cseh kormányt a szénbányászat, de ez nem csoda, hiszen az ország energiaellátásának 40 százalékát még a fosszilis tüzelőanyag adja.

Energia 

75 milliót is kaphat egy társasház a 2021-es radiátorcsere-programban

Rengeteg olyan társasház van, amelyben hosszú évtizedek, akár az épület megépítése óta ugyanazok a fűtőtestek biztosítják a meleget. 2021-ben pályázat segíti mindazokat, akik szeretnék lecserélni az elavult és nem túl energiahatékony radiátoraikat.

Energia 

Óriási napelempark termelheti a tiszta energiát a kaposváriaknak

Kaposvár határában kapott helyet hazánk eddigi legnagyobb napelemparkja, amely jóval túlszárnyalja az eddig épített, napenergián alapuló erőműveket: a létesítmény 100 MW-os beépített kapacitással rendelkezik, ami a kelet-közép-európai régióban is egyedinek számít. 

Energia 

Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) villamos energiájának többségét nyolc nagy napelemből merítette az elmúlt 15 évben, az idén ráadásul hat új napelemmel bővítik a napenergiás kapacitásukat. 

Energia 

Folytatódhat a távhő térhódítása Budapesten

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája az összesen 1,46 milliárd forintos projektje megvalósulásával, amely a primerenergia-megtakarításon és üvegházhatású gázkibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi – közölte Hódosy Béla, a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója.

portfolio.hu
Energia 

Töltse okosan az okostelefonját!

A legapróbb odafigyeléssel is rengeteget tehetünk a bolygónkért. Mert talán nem tűnik nagy energiapazarlásnak, de a többi között az is sokat számít, ha taktikusan töltjük a telefonunkat is. 

Energia 

Milyen jövő vár a globális villamosenergia-ellátásra?

A járvány után újult erővel koncentrálhat az emberiség a legsúlyosabb kihívásra: a klímaváltozásra. Az origo.hu-nak erről, valamint az európai és a hazai energetikai kérdésekről is beszélt Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

origo.hu
Energia 

Drasztikusan csökkent az olaj- és gázfúró kutak száma

A világ felismerte a klímaváltozás elleni fellépés fontosságát. Ezt bizonyítja az is, hogy a termelő olaj- és gázfúró kutak száma tavaly 1975 óta a legalacsonyabb szintre esett, elsősorban a kőolaj és a földgáz iránti globális keresletcsökkenés miatt.

Energia 

Tenger alatti szénbánya épül Angliában

A globális felmelegedés megfékezéséhez elengedhetetlen lenne a fosszilisenergia-termelés leállítása, valamint a megújulókra való átállás. Ezért is aggasztó, hogy a hírek szerint folytatódhat egy tenger alatti, mélyművelésű szénbánya megnyitásának előkészítése az Egyesült Királyságban.

Energia 

Így teljesítenek a negyed évszázados napelemek

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a napenergia, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend. A fotovoltaikus eszközök sikersztorija azonban nem mostanában indult. A kutatók nemrég 25 éve folyamatosan működő napelemeket vettek górcső alá, hogy megnézzék azok hatékonyságát. 

Energia 

Kérdések és válaszok a napelemes támogatásról

Mire, hogyan és ki igényelheti a 3 millió forintos kerettel rendelkező otthonfelújítási támogatást? A legfontosabb tudnivalókat az alternativenergia.hu gyűjtötte egy csokorba.

alternativenergia.hu
Energia 

A Tesla a napelemes piacot is meghódíthatja?

A Tesla egyelőre főleg az elektromos autók piacán brillírozik, de az Electrek véleménycikke szerint esélyes, hogy a következő nagy növekedés a cég energetikai divíziójának, a Tesla Energynek lesz köszönhető.

Energia 

Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) „Coal 2020” jelentése szerint a globális szénfogyasztás 7 százalékkal, vagyis több mint 500 millió tonnával csökkent 2018 és 2020 között, 2021-re azonban 2,6 százalékos keresletnövekedést jósolnak. 

Energia 

Tovább zöldül a Harley-Davidson

A nagy márkák is egyetértenek azzal, hogy fontos a klímaváltozás megfékezése. A Harley-Davidson például nemcsak tisztán elektromos motorral zöldítette a kínálatát, de már a wisconsini gyárán is rekordernek számító napelemes rendszer kapott helyet. 

Energia 

Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) szakemberei hőkomfortot mérő bábu segítségével próbálják meghatározni az ideális épület-hőmérsékletet.

Energia 

Így működnek az izlandi geotermikus erőművek

Európában jelenleg körülbelül 130 geotermikus erőmű működik, de szakértők szerint a következő években ez a szám akár a duplájára nőhet. De hogyan lehetne ezeket az erőműveket környezetbarát módon még hatékonyabbá tenni? A választ Izlandon megtalálhatjuk. 

Energia 

Jövőre is megéri napelemre váltani

2021-ben is megéri napelemre váltani: jövőre ugyanis több szolárpályázat is elérhető lesz a lakosság és vállalkozók számára. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy jelentős változások is jönnek ezekben a pályázatokban azáltal, hogy változik a jövőbeni elszámolás módja is. 

Energia 

Mi történik a napelemparkban, ha nem süt a nap?

Gyetván Csaba vlogger legújabb videójában a 26 ezer táblából álló nagykőrösi napelemparkban járt, ahol sok más mellett azt is megtudta, hogy mi történik az ilyen létesítményekben, amikor nem süt a nap. 

Energia 

2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása

A kormány célul tűzte ki, hogy a naperőművek összkapacitása 2030-ra elérje a 6 gigawattot – ebben nemcsak a napelemeparkoknak, hanem a háztartási méretű kiserőműveknek is jelentős szerepe lesz.