2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Elkezdődött a geotermikus energia évtizede?

Az Európai Geotermikus Energia Tanács (EGEC) értékelése szerint a geotermikus energia piaca Európában és világszerte is gyors ütemben növekszik, ráadásul a kihasználásához szükséges gépek és berendezések gyártása, illetve forgalma is folyamatosan bővül.

Energia 

Hatékonyabban termeltek a napelemek a járvány alatt

A koronavírus-járvány tragédiái mellett voltak pozitív következmények is: a világszerte bevezetett korlátozások következtében sok helyen kitisztult a levegő, ez pedig a napelemekre is hatással volt.

Energia 

Napelem vagy szélturbina?

Még mindig nehéz lenne pontosan megjósolni, hogy a jövőben milyen lesz az energiatermelés. A napelemes rendszerek, valamint a szélerőművek mellett is sokan teszik le a voksukat. Vajon melyik a jobb választás? 

alternativenergia.hu
Energia 

Olcsóbbak lesznek a napelemek?

Valamennyi piaci szegmensre érvényes, hogy a fotovoltaikus rendszerek költségei a vártnál gyorsabban esnek – derül ki a Wood Mackenzie legújabb kutatásából. A mono PERC-modulok felhasználásával történő telepítések esetében akár 20 százalékkal is csökkenhetnek az árak 2025-ig.

mnnsz.hu
Energia 

Olcsóbb és hatékonyabb napelemes tetőcserepek a Teslánál

A Tesla ismét meglepetéssel rukkolt elő, közel 10 százalékkal növelte a már meglévő napelemei hatékonyságát, miközben az árukat egymillió forintnyi összeggel csökkentették. 

Energia 

Dunai vízerőművel zöldítene Románia

Románia újabb vízerőművet építene a Dunán. A projekt fontos része lenne az úgynevezett uniós zöldmegállapodásban rögzített célok eléréséhez vezető átmeneti szakaszban. 

Energia 

Napelemes tévhitek

Valóban csak a déli oldalon optimális a napelem? Éjszaka tényleg nem termel áramot a fotovoltaikus rendszer? Mi lesz a napelemekkel, ha költözésre kerül sor? Az alternativenergia.hu a leggyakrabban előforduló kérdéseket és tévhiteket gyűjtötte egy csokorba. 

alternativenergia.hu
Energia 

Hazánkban tavaly 3,2 millió tonna volt az energetikai célú biomassza-felhasználás

Tavaly 3,2 millió tonnát tett ki a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás, amelyből az import 123,4 ezer tonna volt – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. 

Energia 

Egyre csak csökken a fosszilis energia iránti igény

A fosszilis tüzelőanyagok iránti igény talán már soha nem lesz akkora, mint 2019-ben volt. A keresletcsökkenésre amúgy is számítani lehetett volna, azonban a COVID–19-válság több mint egy évtizeddel felgyorsíthatta ezt a folyamatot.

Energia 

Tíz éven belül a hatszorosára nőhet a hazai naperőmű-kapacitás

A kormány tíz éven belül hatszorosára növelné a naperőmű-kapacitást Magyarországon. Ezt a célkitűzést számos pályázat segíti, ilyen például a Megújuló energiaalapú áramtermelést támogató rendszer (Metár) is. 

Energia 

Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk

Az utóbbi tíz évben folyamatosan nő Magyarország áramfelhasználása, tavaly elérte a 45,7 terawattórát az előző évi 45,4 terawattóra után. Az emelkedés mögött a háztartási és ipari technológiák gyors terjedése, valamint a digitalizáció állhat. 

Energia 

Nincs megállás: Bécs a fékenergiát is újrahasznosítja

Bécs ismét egy olyan projektbe kezdett, amellyel még inkább elkötelezheti magát a fenntarthatóság mellett. Az osztrák fővárosban ugyanis a metrószerelvények fékenergiáját az állomások kivilágítására használják. 

Energia 

Ez a napelemes rendszer öntisztításra és önhűtésre is képes

A malajziai Sunway Egyetem, a Maláj Egyetem, a Kínai Pekingi Egyetem és az indiai Shri Mata Vaishno Devi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan fotovoltaikus rendszert, amely önhűtésre és öntisztításra is képes. 

Energia 

Ausztriában is egyre zöldebb az energia

Ausztriában is egyre több napelem- és szélerőműparkkal találkozhatunk, melyek több tízezer háztartást látnak el tiszta energiával. Az országon belül a fenntartható energiatermelésben Bécs áll az első helyen. 

Energia 

Nem csillapodik a fejlődő országok energiaéhsége

A villamosenergia-fogyasztás világszerte gyorsabban növekszik, mint a népesség, mivel az egy főre jutó fogyasztás emelkedik – közölte az Egyesült Államok Energiaügyi Információs Igazgatósága (IEA).

Energia 

A járvány miatt átmenetileg jelentősen csökkent Európa áramfogyasztása

Európában a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás, és ezzel párhuzamosan a villamosenergia-fogyasztás. A hazai piacon főleg áprilisban volt megfigyelhető csökkenés. 

mnnsz.hu
Energia 

Így működik a napelem

Ma már szerencsére egyre több helyen találkozhatunk a megújuló energiatermelők ászával, a napelemmel. A különleges szerkezet működési elvét azonban kevesen ismerik. Az mnnsz.hu ezúttal erről írt átfogó cikket. 

mnnsz.hu
Energia 

A befektetőket is megnyerte magának a megújuló energia?

A Goldman Sachs számításai szerint a világ befektetői 2021-ben több pénzt invesztálhatnak a megújulóenergia-termelésbe, mint az olaj- és gázfeltárásba. Erre korábban még soha nem volt példa.  

Energia 

Mit érdemes tudni a kínai napelemekről?

Sokan úgy gondolják, hogy a Kínából érkező termékek gyenge minőségűek. A napelemek tekintetében ez a kijelentés nem teljesen igaz. Az alternativenergia.hu a kínai napelemekről írt átfogó cikket. 

alternativenergia.hu
Energia 

Ausztráliában is lehet komplett napelemes rendszereket vásárolni az IKEA-tól

Az IKEA Ausztráliában elindította kulcsrakész otthoni napelemes rendszerre vonatkozó projektjét, amely így az első Európán kívüli piac lett, amelynek fogyasztói az interneten keresztül megvásárolhatják otthonukba a szolárkészletet.