2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

A rénszarvasok zavarása miatt bonthatnak le 151 szélturbinát Norvégiában

Pert nyertek a lapp őslakosok, akiknek az állatait megzavarja a szélturbinák látványa és hangja. A döntés értelmében a turbinák egy régi hagyományt veszélyeztettek.

Energia 

Kínában már nem drágább a szénnél a napenergia

Egy Kínában készült friss jelentés szerint az ország napelemesítése elérte azt a pontot, hogy a napenergia legalább olyan költséghatékony legyen, mint a szén. Ez azért jelent fordulópont, mert a szén használói gyakran a nyersanyag olcsóságával érvelnek.

Energia 

Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét

Egy a Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint a világ háztetőinek felét kellene ellátni napelempanelekkel ahhoz, hogy az ezáltal termelt áram fedezze az emberiség teljes energiaigényét.

Energia 

A megújulóenergia-termelés időjárás-függősége próbára teszi az erőműveket

Egy magyar techcég adatközpontok üzemeltetésével tenné kiegyensúlyozottabbá a hagyományos erőművek működését. Az Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E.ON Hungária-csoport kezdte el alkalmazni.

Energia 

Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától

Még évtizedekig tovább bővülhet a globális olaj-, gáz- és szénipar, mintha a klímaválság nem lenne már ma is kínzó valóság – derül ki az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (EIA) friss jelentéséből, amely szerint a globális népesség és a gazdasági növekedés hatására a világ energiafogyasztása a következő három évtizedben az energiahatékonyság javulása ellenére tovább emelkedik majd.

Energia 

Töretlen népszerűségnek örvend a távhő

Kisvárosnyi új fogyasztó csatlakozik évente a fővárosi távfűtéshez.

Energia 

Nőtt itthon a zöldáram aránya, de még több kellene

Öt százalékkal több villamos energiát termeltek a magyarországi erőművek idén júliusban (3148 GWh), mint egy évvel korábban, ezen belül pedig a megújuló alapon előállított áram mennyisége 38 százalékkal volt magasabb – írja a magyarnemzet.hu.

Energia 

Illúzió, hogy bárki ténylegesen védve érezheti magát az energiaárak elszállása esetén

A magánfogyasztók Magyarországon védve vannak a gáz- és áramárak emelkedésétől, de a vállalatok védtelenek, és ha sem kitermelni, sem kigazdálkodni nem tudják a többletterheket, akkor előbb-utóbb kénytelenek lesznek az áraikba beépíteni, tehát végső soron vevőikre hárítani drámaian megemelkedett energiaköltségeiket.

Energia 

Pontatlan és félrevezető a megújulókat hibáztatni

„Félő, hogy a jelenlegi energiaválság akadályt gördít a klímaváltozás megfékezéséhez elengedhetetlen szénkivezetés elé” – Major András szakíró a greendex.hu oldalon elemzi, mik az okai a mostani magas gáz- és villamosenergia-áraknak, és milyen hatásai lehetnek az európai uniós klímatervek megvalósítására.

(Környezetvédők tüntetése egy német szénbányánál. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

greendex.hu
Energia 

Energiaszűkösség és szénreneszánsz Európában

A járvány utáni gazdasági újraindulás energiahiányt okozott Európában is, emiatt meredeken emelkedik az összes fosszilis energiahordozó ára. A földgázé egyenesen robbanásszerű növekedést mutatva 2021 januárja óta az ötszörösére drágult. Több ország kényszerűen fordult ismét a szénhez.

Energia 

Klímavállalásai teljesítése érdekében térhet vissza a nukleáris energiához Japán

Japán először 2050-re ígért karbonsemlegességet, majd – növelve a tétet – szén-dioxid-kibocsátásának 2013-as szinthez mért 46 százalékos visszavágását vállalta 2030-ra a szigetország. Koicsi Hagiuda most megerősítette ezt a célt, de hozzátette, hogy az atomerőművekre is szükség lesz a megújulók mellett.

Energia 

Energy Investment Forum 2021: nagy nevek, aktuális témák

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója nyitotta meg a Portfolio hagyományosan megtartott energetikai konferenciáját, aki beszédében emlékeztetett rá, hogy a klímaváltozásnak lesznek szupernyertesei és szupervesztesei. Itt a beszámoló az idei Energy Investment Forumon elhangzottakról.

(Hernádi Zsolt a Grand Hotel Esztergom sajtóbemutatóján. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

portfolio.hu
Energia 

A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág

Európában Magyarország rendelkezik a második legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással Németország után, derült ki a szeptember legvégén megtartott Magyar Akkumulátor Nap című nemzetközi konferencia kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott sajtóközleményéből.

Energia 

További hiánypótlás Paks II. engedélyezési eljárásában

Az Országos Atomenergia Hivatal közleményben tudatta 2021 szeptemberének utolsó napján, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérésére indított létesítési engedélyezési eljárás során egyelőre nem adja meg az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó engedélyt, helyette további hiánypótlást rendel el.

Energia 

Energiahiány Kínában

A koronavírus-járvány utáni megnövekedett kereslet és az ezzel egyidejű szűkös kínálat miatt az egekbe szökött a hőerőművek fűtőanyagaként használt szén ára Kínában. Az ország északi területein hiány lépett fel az energiaellátásban, ami egyelőre elsősorban az ipari vállalatok tevékenységét érinti – de jön a tél.

Energia 

Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen

Az energiaszektor az üvegházhatású gázok fő kibocsátója, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a szénégetésből származó szén-dioxid-kibocsátás a leginkább felelős a globális átlaghőmérséklet emelkedéséért. Ha kezelni szeretnénk az éghajlatváltozást, a szenet ki kell váltanunk megújuló energiaforrásokkal.

Energia 

Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok?

A spanyolországi Navarra régió kormánya jóváhagyta annak a kísérleti projektnek a tervét, amely szerint befednék az ország egyik legnagyobb öntözőcsatornáját, hogy 160 megawattos naperőművet telepítsenek rá, így az öntözővíz mellett zöldáramot is biztosítsanak a gazdáknak.

Energia 

Északnyugat-Magyarország tiszta Ausztria, ha szeles potenciálról van szó

„Tizedannyi szélerőművi kapacitás épült Magyarországon, mint Ausztriában, holott az ország egyes területeinek lehetőségei a szélnagyhatalomnak gondolt osztrák vagy német adottságokkal egyenértékűek” – írja a masfelfok.hu klímaportálon Balogh Ádám energiainfrastruktúra-szakértő, aki amellett érvel, hogy sokkal több szélenergiát termelhetnénk itthon.

(Bőnyi szélpark. Fotó: MTI Fotó/Krizsán Csaba)

masfelfok.hu
Energia 

Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a Magyar Elektrotechnikai Egyesület éves vándorgyűlésén beszélt a megújulótermelést érintő célkitűzésekről és kapacitásbővülési kilátásokról, valamint a bővülés kulcstényezőiről és a rendszerszabályozás fontosságáról.

Energia 

Az energiának értéke van

„Iparágunk a fenntartható, zöldebb jövő alapja: hiszen a fosszilis energiahordozók szerepét át fogja venni a tisztán termelt elektromos áram, ezt pedig mi tudjuk majd lehetővé tenni az ügyfeleink számára” – interjú Jamniczky Zsolttal, az E.ON Hungária-csoport igazgatósági tagjával a hvg.hu gazdasági hírportálon.

(Jamniczky Zsolt egy sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron 2019-ben. Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

hvg.hu