2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet

2022. május 18-án, szerdán előzetesen jóváhagyta a japán atomenergia-hivatal a 2011-es földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőműben tárolt és kezelt radioaktív víz óceánba engedését. A kezelt vízből a trícium kivételével minden radioaktív anyagot kiszűrtek. A végleges engedélyhez társadalmi egyetértés kell.

Energia 

Országos naperőműboom várható

Az MVM-csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte 28 naperőművet épít, jellemzően barnamezős beruházásként, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon – tájékoztatta a társaság a napi.hu szerint az MTI-t.

Energia 

Már nincs értelme a tiszta energiához vezető hídként tekinteni a földgázra

A földgázra régóta gondolnak átmeneti tüzelőanyagként, mivel a szénerőművek egyszerűen és olcsón átalakíthatók gázüzemre, miközben a földgáz szén-dioxid-kibocsátása sokkal alacsonyabb, mint a széné. Egy friss tanulmány szerint azonban ezt a gondolatot ideje kiverni a fejekből.

Energia 

Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért

A Föld egyik legészakibb települése, a 77. szélességi körtől is északabbra fekvő Qaanaaq csak néhány évtizede létezik, a környéke viszont már 4 ezer éve lakott. Az alig több mint 600 lakosú város lakói azért küzdenek, hogy ne váljon élhetetlenné a régió, amely már őseik otthonául is szolgált.

Energia 

A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról

A BMW debreceni üzeme lesz a világon az első, fosszilis energiahordozók nélkül termelő autógyár – jelentette be Oliver Zipse vezérigazgató május 11-én, szerdán Münchenben, a BMW éves közgyűlésén. A gyár építése június 1-jén kezdődik, az első teljesen elektromos meghajtású autók 26 hónappal később gördülhetnek ki.

Energia 

Miért késnek rendre az atomerőműves beruházások?

Építés alatt statisztikailag 52 atomerőművi egység áll, valójában viszont annyi mondható ki viszonylag nagy biztonsággal, hogy a világ másfél tucat országa közül csak a kínai beruházások fejeződnek be az építkezés elején meghatározott időpontra. Miért van ez? – tette fel és járta körül a kérdést a napi.hu.

(A Jiangcsing atomerőmű alapozása 2008-ban. Fotó: MTI/Új Kína/Liu Ta-vej)

napi.hu
Energia 

Csatlakozási stop a naperőmű-fejlesztőknek

Szinkronba kell hozni a rendszer infrastruktúráját és rugalmasságát az időjárásfüggő kapacitások rohamos bővülésével – érvelnek a hálózatüzemeltető társaságok, melyek szerint ugyanakkor a döntés nem jelenti a hazai zöldenergia-termelés fejlesztésének leállítását. Az iparág másképp látja.

Energia 

A biomassza itthon leginkább a fatüzelés fedőneve

A magyarországi háztartások energiafogyasztása az üvegházgázok hazai kibocsátásának 13 százalékáért volt felelős 2019-ben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatbázisa szerint. 1990-ban még a teljes kibocsátás 18 százalékát juttatták a légkörbe a háztartások. A tendencia jó, de volna még hova fejlődni.

Energia 

Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia

Április 30-án, szombaton az állam történetében először sikerült Kalifornia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát tiszta energiaforrásból fedezni. A zöldáram nagy része a Los Angelestől délre fekvő hatalmas naperőművekből származott.

Energia 

Mi jön a szénkorszak után Heves megyében?

Magyarország utolsó szénerőműve, a Mátrai Erőmű az ország áramellátásának több mint 10 százalékát biztosítja, miközben az energiaszektor kibocsátásának közel feléért felel. A lignitnek ugyan hamarosan búcsút int az erőmű, de szemetet és gázt még égetne, ez azonban veszélyezteti a térségben a zöld átállást.

(A Mátrai Erőmű. Fotó: MTVA/Bizományosi/Lehotka László)

qubit.hu
Energia 

Bécs leszámol a földgázzal

A következő években átalakítják Bécs energiaellátását. 625 millió eurót költenek hőtermeléssel kapcsolatos projektekre, 334 milliót megújuló áramtermelésre, 90 millió eurót környezetbarát hűtésre, 160 milliót digitalizációra, e-mobilitásra és telekommunikációra, valamint 90 millió eurót az ellátás biztonságának fejlesztésére.

Energia 

Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket

Bécs célja, hogy a városban 2025-re ötször annyi áramot termeljenek napenergia segítségével, mint ma. Csak az elmúlt 1 év során 50 százalékkal nőtt az osztrák fővárosban a naperőművek összteljesítménye, a következő 3 évben azonban évi 60 százalékos növekedésre lesz szükség.

Energia 

Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren

A brit miniszterelnök május 2-án, hétfőn látogatást tett az északkelet-angliai régióban található hartlepooli atomerőműben. Az út Johnson kampánykörútjának részét képezte, május 5-én ugyanis helyhatósági választásokat tartanak a régió egyes részein.

Energia 

Hogyan spórolhatsz a rezsin?

Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Energiaügynökség a következő 9 tipp követését javasolja az európaiaknak – a könnyen megvalósítható lépések segítségével a lakosság pénzt spórolhat, hozzájárulhat a klímaváltozás megfékezéséhez, miközben segíthet mérsékelni az EU orosz importtól való függőségét is.

Energia 

A katasztrófa évfordulóján érkeztek meg a NAÜ szakemberei Csernobilba

1986. április 26-án történt a történelem eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófája a csernobili atomerőműben. Napra pontosan 36 évvel később a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakemberei az Ukrajnában dúló háború miatt érkeztek az üzemen kívüli, de még radioaktív hulladékot kezelő erőmű területére.

Energia 

Fontos, hogy szigeteljük az épületeket

A Föld napja alkalmából klímavédelmi szervezetek figyelmeztetnek arra, hogy a korszerűtlen ingatlanok rengeteg károsanyag-kibocsátásért és légszennyezésért felelősek, ezért fontos lenne, hogy mielőbb korszerűsítsék őket, például szigeteléssel – írja a greendex.hu.

Energia 

Ezt lépik a németek az orosz gázimporttól való függetlenedésért

A folyékony földgázt látja hatékony alternatívának Németország az eddig Oroszországból importált földgáz kiváltására, és ennek a terveik szerint két éven belüli megvalósítására jelentős összeget, 3 milliárd eurót különített el.  

Energia 

Energiaátmenet: a krízis egyúttal lehetőség

Az utóbbi hónapokban az egekbe szöktek az energiaárak, és bár az áremelkedést a fosszilis energiahordozók iránti kereslet hirtelen megugrása okozza, a krízis mégis teret nyithat a változásnak, és felgyorsíthatja a tiszta energiára való áttérés folyamatát. A fenntarthatóság szempontjából pedig a városok átalakítása a legfontosabb.

Energia 

A mexikói elnök állami tulajdonban akarja tudni az ország lítiumkészleteit

Andrés Manuel López Obrador elnök először a magán- és külföldi cégeket az elektromos energiaiparban korlátozó alkotmányos reformtervezetet terjesztett a mexikói törvényhozás elé április 17-én, vasárnap későn este, majd mivel ezt leszavazta a kongresszus alsóháza, javaslatot nyújtott be a bányászati törvény módosítására.

Energia 

Németországban napenergiás rekordot mértek

Németországban a meteorológusok 235 óra napsütést jegyeztek fel márciusban, ami a mérések kezdete, 1931 óta messze a legmagasabb csúcsot jelenti. A rekordot eddig 1953 márciusa tartotta 195 napsütéses órával. 1961 és 1990 között átlagosan mindössze 111 órát sütött a nap a tavasz első hónapjában.