2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Dán modell

Alig ötven évvel ezelőtt Dánia energiaellátásának 90 százaléka az importált olajra épült, mára azonban az ország elektromosságának 40 százalékát a szélerőművek biztosítják. 

Energia 

Lengyelország is támogatja a napelemek terjedését

A lengyel parlament új környezetvédelmi rendeleteket fogadott el, amelyekben például az áfa 23 százalékról 8 százalékra csökkentése is szerepel. A támogatás  a lakóépületek tetején elhelyezett, 2 kW és 10 kW közötti napelemprojekteket is érinti.

mnnsz.hu
Energia 

Minden, amit tudni érdemes a napelemes rendszerekről

Mennyibe kerül egy napelemes rendszer? Mekkorát érdemes vásárolni? Hogyan juthatunk hozzá a kamatmentes hitelhez, amelyet az MFB nyújt? Miért most érdemes belevágni a telepítésbe? Ezekre a kérdésekre ad választ az EU-Solar Zrt.

Energia 

A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez

A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára – jelentette ki Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Energia 

Ezt üzente az atomenergetika a világnak

Egyre több országban gondolják, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok miatt jelentősen növelni kell az atomenergia részarányát – ez derült ki a Nukleáris Világszövetség londoni szimpóziumán, melyről Hárfás Zsolt energetikai mérnök írt átfogó cikket. 

atombiztos.hu
Energia 

Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet

Magyarországon 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet – mondta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az Alteo Nyrt. új energiatárolójának átadásán, Budapesten. Az energiaszolgáltató a régió első ilyen létesítményét fejlesztette ki 1,1 milliárd forintból.

Energia 

Így lehet zöldebb az energiafelhasználásunk

Sajnos még mindig brutális ütemben növekszik az emberiség energiafelhasználása, a legnagyobb probléma ráadásul az, hogy ez az energia nem tiszta forrásokból érkezik. Ezúttal olyan tippeket mutatunk, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy  kevesebb fosszilis energiát fogyasszunk.

Energia 

Óriási napelemes beruházást jelentettek be Lengyelországban

A napokban Lengyelország 1,1 GW napenergiára vonatkozó tervet jelentett be: a lengyel PDE egy 600 MW-os projektet tervez, valamint megállapodás született egy 500 MW-os napelempark megépítéséről is, amely hamarosan egykori ezüstbányák helyszínén termelhet tiszta energiát.

mnnsz.hu
Energia 

A Viking Link tovább turbózhatja a megújuló energiát

A Siemens két konverterállomás leszállítására kapott megbízást a Viking Linkhez. A Dániát és az Egyesült Királyságot összekötő egyenáramú vezeték a tervek szerint akár 1400 megawatt (MW) villamos energia kereskedelmét is lehetővé teszi majd.

Energia 

Az épületek korszerűsítése óriási energiamegtakarítást hozhat

Magyarország energiafogyasztásának mintegy 40 százaléka az épületekhez köthető, ezért a teljes lakásállomány komplex felújításával akár 40-50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető lenne a szegmensben – mondta Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója, aki az NRGReportnak adott átfogó interjút a témában. 

nrgreport.com
Energia 

Megújuló energia: novembertől lehet pályázni a zöldpérmiumra

A MEKH honlapján megjelent a METÁR-rendszer tenderkiírási dokumentációja a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására. A november 4-én induló pályázaton zöldprémium típusú támogatás szerezhető. Az eredményhirdetésre várhatóan 2020 tavaszán kerül sor.

mekh.hu
Energia 

Szegeden épülhet fel Európa második legnagyobb lakossági geotermikus távhőrendszere

Reykjavík után Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató rendszerét alakítják ki Szegeden. A huszonkét milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a város szén-dioxid-kibocsátása. 

Energia 

Új napelemparkkal gazdagodik Szeghalom

Öthektáros területen mintegy 9568 napelemtáblát helyeznek el Szeghalom külterületén. A 2,5 megawatt kapacitású napelempark alapkövét a héten helyezték el.  

Energia 

Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora

Az azonnali piac árai alá kerültek a nagy napelemes rendszerek áramtermelői tarifái. És ott is maradnak – állapította meg egy új európai tanulmány, melyet a Wiley Online Libraryn publikáltak. 

Energia 

Fontos szerepe lehetne a víznek az energiatermelésben

A vízenergia szerepére összpontosít a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2020-ban megjelenő ötéves előrejelzése a megújuló alapú energiatermelésről. A vízenergia kiaknázásában még vannak lehetőségek, azonban a megújuló alapú termelés utóbbi időben tapasztalt befékezése aggodalomra adhat okot.

Energia 

500 háztartást láthat el tiszta energiával a kunadacsi napelempark

Idehaza egyre több település dönt a tiszta energia mellett. Legutóbb Kunadacson avattak napelemparkot – a kétezer modulból álló erőmű mintegy 500 háztartás energiaszükségletét tudja biztosítani. 

Energia 

Napenergia: újabb rekordévek jöhetnek

2018-ban rekordnagyságú új fotovoltaikus kapacitást telepítettek Magyarországon, az összkapacitás gyakorlatilag megduplázódott. A rekordoknak pedig még mindig nincs vége. Szolnoki Ádám, a Manap Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke az Nrgreportnak beszélt a hazai napenergiapiac kilátásairól. 

nrgreport.com
Energia 

Írország igazi aranybánya lehet a befektetők számára

A befektetők aranybányája lesz Írország – derült ki a Global Data elemzéséből. A szigetország ugyanis az utóbbi években egyáltalán nem bánt rosszul a megújuló energiás, főként szélenergiás beruházásokkal, ám a 2030-as célok miatt még nagyobb tempóra kell váltania.

Energia 

Szlovénia is az atomenergiában bízik

A növekvő energiaigények miatt új reaktor építését tervezi Szlovénia a szlovén–horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos erőműben, Krškóban. Híradások szerint a projekt mintegy 5 milliárd euróba kerülne. A tervet Marjan Sarec szlovén kormányfő is támogatja. 

Energia 

Emberéleteket menthet a tiszta energia

Az energiaellátás tiszta, megújuló forrásokra való átállításának várható haszna kizárólag az emberi egészséget tekintve is jelentősen meghaladja az átmenet költségeit, elsősorban a levegőminőség várható javulásának köszönhetően – derül ki a Massachusetts Institute of Technology tanulmányából.