2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Idehaza is egyre fontosabb szerepe van a geotermikus energiának

A megújuló energiának kiemelten fontos szerepe van a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Idehaza is egyre több a zöldberuházás: ha minden jól megy, akkor hamarosan Kiskunhalason és Zsanán is geotermikus energiával fűthetnek az ott élők. 

Energia 

Szöul milliónyi napelemmel csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását

Dél-Korea a világ egyik legnagyobb technológiai központja, megújuló energiában viszont igencsak elmaradott. A helyzet szerencsére hamarosan változhat: az ország ugyanis elindítja a Solar City programot, melynek keretében 2022-ig az összes középületre és a lakóotthonok negyedére is napelemet telepítenek. 

Energia 

Az ALTEO is sokat tesz a hazai emissziócsökkenésért

Nemzetgazdasági szinten is mérhető hasznot hoz az ALTEO energiatárolója, amely a villamosenergia-rendszer szabályozási költségét évi több milliárd forinttal mérsékli. A társaság most néhány vállalati partnerével azon dolgozik, hogy 2030-ra akár nullára tudják csökkenteni a kibocsátásukat –  ifjabb Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója az NRG Reportnak beszélt a tervekről és az eredményekről. 

nrgreport.com
Energia 

Úgy pazarolja az energiát az emberiség, mintha nem lenne holnap

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint évtizedes mélypontra süllyedt a világ energiahatékonyságának javulása. A trendnek nemcsak a fogyasztókra és a vállalkozásokra, de a környezetre nézve is súlyos következményei lehetnek. 

nrgreport.com
Energia 

Óriási megújulóenergia-központ épül Fukusimában

Fukusima 2011-ben történt tragédiája után most a japánok úgy döntöttek, hogy a radioaktív sugárzással szennyezett mezőgazdasági területeknek új értelmet adnak, s helyükön hatalmas nap- és szélenergia-központot hoznak létre.  

Energia 

Áder János: a klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor vissza kell szorítani a fosszilis erőművek működését, az atomenergiáról pedig nem mondhatunk le – mondta Áder János köztársasági elnök helyi diákoknak tartott interaktív előadásán Pakson.

Energia 

69 ezer napelem termelheti a tiszta energiát Kanadában

A kanadai Alberta tartományban óriási napelemparkot építhet a német JP Joule. A 69 ezer napelemből álló, 25,4 MW-os létesítmény 35 éven keresztül termelheti a tiszta áramot.

Energia 

Nem lesz egyszerű megdönteni az olaj egyeduralmát

A klímaváltozás elleni harchoz elengedhetetlen a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedés. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének olajpiaci prognózisa szerint azonban az iparosodás és a felhasználási igény növekedése miatt még 2040-ben is az olaj lesz a legfontosabb energiahordozó a világon.

vg.hu
Energia 

Energiapolitika és fenntarthatóság: Magyarország az élmezőnyben

Svájc rendelkezik a legfenntarthatóbb energiapolitikával, míg Nigerben a legkevésbé jó a helyzet e téren. Magyarország a világ legfejlettebb országai között, a felső 15 százalékban kapott helyet teljesítményével a World Energy Council listáján.

Energia 

Újabb napelemparkot adtak át Magyarországon

Folyamatosan nő a hazai napelemparkok száma: legutóbb Környe határában adták át az Eurotrade Kft. nyolchektáros napelemparkját, amely évente mintegy kétezer háztartás számára elegendő tiszta energiát termelhet. 

Energia 

Óriási, felvillanyozó dolog készül New Yorkban

New Yorkban bezárják az utolsó két olyan gázerőművet, amely csúcsfogyasztás idején termel elektromos áramot a város számára. A létesítmény helyét ráadásul a világ legnagyobb akkumulátora veheti át, amely mintegy  250 ezer háztartást lát majd el energiával.

Energia 

Csúcson a megújulók aránya Németországban

Németországban is egyre fontosabb szerepet kapnak a megújuló energiaforrások. A BDEW adatai szerint a január–szeptemberi időszakban 42,9 százalékot tett ki a zöld energiatermelők aránya a villamosenergia-felhasználásban – ez történelmi csúcs.

napi.hu
Energia 

Elon Musk életre kelti a tetőket

Nem telhet el úgy hónap, hogy Elon Musk ne rukkolna elő valamilyen sokakat megdöbbentő bejelentéssel. A Tesla-vezér ezúttal arról számolt be, hogy hivatalosan is elindította a napelemes tetőcserepek gyártását.

Energia 

Mennyi a napelemek átlagos élettartama?

Egyre többen döntenek a napelemek mellett, persze nem hiába: ezek az áramtermelők ugyanis nemcsak a károsanyag-kibocsátásunkat csökkentik, de a rezsiköltségünket is. De vajon hány évig tart a napelemek élettartama? 

alternativenergia.hu
Energia 

Sok helyen már támogatások nélkül is megéri megújuló energiára váltani

Egy évtizede a spanyol kormány jelentős támogatásokkal kezdte el ösztönözni a megújuló energiák térnyerését; ennek hatására azonban annyi beruházás indult el, hogy ezek komoly terhet jelentettek a költségvetésnek. Ma már azonban annyira lement a megújulók ára, hogy több országban is olcsóbb szél- vagy naperőműfarmokat létesíteni, mint szén- vagy gázerőműveket. 

g7.hu
Energia 

Nem csak az óraátállítással spórolhatunk energiát

Október 27-én, vasárnap hajnalban állítjuk vissza óráinkat 3-ról 2-re; ennek köszönhetően éves szinten egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő energiát spórolunk meg. Ám a megtakarítási lehetőségek tárházának köszönhetően tovább spórolhatunk a károsanyag-kibocsátásunkon. 

Energia 

Már termeli az áramot az ajkai naperőmű

Idehaza is egyre jelentősebb szerepet kapnak az alternatív energiatermelők. Legutóbb Ajkán, Tósokberénd határában helyezték üzembe a magyar mérnökök, kivitelezők által, magyar termékek felhasználásával készült napelemes erőművet. 

Energia 

Csökkent a földgázfogyasztásunk

„A magyarországi földgázfelhasználás 9,88 milliárd köbméter volt tavaly, 413 millió köbméterrel kevesebb, mint 2017-ben” – adta hírül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Mint kiderült, a hazai földgázfogyasztás 
összesen 6 százalékkal csökkent.

napi.hu
Energia 

Megújuló szelek fújnak az Egyesült Királyságban is

A megújuló energiatermelők fontossága ma már vitathatatlan. Az Egyesült Királyságban például hamarosan befejezik a világ legnagyobb szélerőműfarmjának építését, és már javában zajlanak egy új, minden korábbinál hatalmasabb turbinapark fejlesztésének előkészületei is.

portfolio.hu
Energia 

Nagy lépést tett Ausztria a karbonsemleges energiatermelés felé

Energiatárolók telepítéséről állapodott meg a svájci ABB és az APG osztrák energetikai vállalat – ez nagy lépés lehet Ausztria ambiciózus vállalásában, amely szerint 2030-tól energiafogyasztásának 100 százalékát megújuló forrásokból fedezné.