2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Egyre többen látnak fantáziát a napenergiában Magyarországon

Egyebek mellett a megújuló energiatermelők és az e-mobilitás töltőinfrastruktúra hálózati csatlakozása miatt is szükség van a villamosenergia-hálózat nagy méretű fejlesztésére. A témában tartott sajtótájékoztatón az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport vezetői elárulták, hogy az új csatlakozási igényeket mihamarabb szeretnék kiszolgálni.

Energia 

Tovább nőhet a világ energiaigénye

A világ energiaigénye 2040-ig a 2016-os mennyiség másfélszeresére nő a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint, amely a többletkereslet kielégítéséhez több megújuló és nukleáris, de kevesebb fosszilis alapú erőművet tart szükségesnek. 

Energia 

Jó biznisz a Tesla akkutelepe

Két nap alatt majdnem egymillió dollárnyi bevételt termelt az az akkutelep, amelyet Elon Musk 100 nap alatt építtetett fel Ausztráliában, hogy bizonyítsa a világ közvéleményének, a megújuló energiák akkumulátoros tárolása jelenti a jövő energiaellátását.

Energia 

Napenergiaboom Magyarországon: most jöhet csak a java

A Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal (MEKH) által nemrég közrebocsátott adatok alapján úgy tűnhet, hogy lecsengőben van a napelemek iránti kereslet, ugyanakkor a MEKH által publikált adatokból az is kitűnik, hogy a megújuló kiserőművekre irányuló bővítési kedv az új támogatási rendszerben is kitarthat.

portfolio.hu
Energia 

Texasban már a szél az ász

Kevesen gondolnák, hogy a világ legnagyobb GDP-jét produkáló Texasban csak a megújuló energiák piacképesek – az ország áramfogyasztásának mintegy 20 százalékát ugyanis szélenergiából fedezi. Ennek oka pedig az, hogy pont az éjszaka kellős közepén fúj a legerősebben a szél, amikor nem igazán van szükség áramra. Hogyan születhetett ebből egy olyan nyerő kombináció, ami a megújulóknak kedvez? 

Energia 

Könnyű a só, ha olcsó: így spórolhatnak az energiaszámlán az áruházak

Az Axiom Energy egy olyan innovatív rendszert fejlesztett ki, amellyel az élelmiszerboltok nemcsak a villanyszámlájukon spórolhatnak, de attól sem kell tartaniuk, hogy az értékes hűtött portékák egy esetleges áramkimaradás miatt tönkremennek. A sós vizes akkumulátorral működő technológiát az egészséges élelmiszereket forgalmazó Whole Foods kezdte el elsőként használni. 

Energia 

Whiskey szélenergiával

A Brown-Forman, amely a többi között a Jack Daniel's-t gyártja, szerződést kötött egy energetikai céggel Kansas államban. A Solomon Forks szélfarm hamarosan az italgyártó villamosenergia-szükségletének jelentős részét szélenergiából biztosítja. 

Energia 

Tovább zöldít a Toyota: most az akkumulátorok újrahasznosításán dolgoznak

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota és prémiummárkája, a Lexus a Chubu Electric Powerrel együttműködve kísérleti projektet indít az elektromos járművek használt akkumulátorainak másodlagos felhasználására és újrahasznosítására. A megállapodás több pozitív változást hozhat a megújuló energiák piacán. 

Energia 

Tamil Nadu lehet a megújuló energiaforrások nagyhatalma

Az amerikai Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) jelentése szerint Tamil Nadu tíz éven belül nagyhatalom lesz a megújuló energiában. A szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy az indiai tartomány energiaellátásának felét 2027-re elsősorban a szél- és napenergia adja majd. Ha ez így lesz, akkor komoly gazdasági növekedés várhat a térségre. 

444.hu
Energia 

Fontos változások jöhetnek az EU energiapiacán

A teljes energiafogyasztás legalább 35 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra az Európai Uniónak, s ezzel párhuzamosan az energiahatékonyságot is ugyanekkora mértékben kellene növelni az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén január közepén elfogadott tárgyalási mandátum értelmében.

Energia 

Csökkent az energiafogyasztásunk

Magyarország energiafogyasztása 3,7 százalékkal nőtt 1996 és 2006 között, majd 2006-tól 2016-ig 8 százalékkal csökkent. Ez megfelel az Európai Unió egészére jellemző trendnek, az EU összfogyasztása 1996-tól 2006-ig 6,1 százalékkal nőtt, a következő tíz évben 10,8 százalékkal csökkent – írja tájékoztatójában az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Energia 

Kína atomerőművekkel is csökkentené a légszennyezést

A városok légszennyezésének csökkentése érdekében a távfűtési igények kielégítésére alkalmas atomerőművek létesítéséről indított megvalósíthatósági tanulmányt a kínai nemzeti energiafelügyelet – derül ki a thepaper.cn kínai nyelvű portál beszámolójából. 

Energia 

Jó szelet! Már épül a világ legnagyobb tengeri szélfarmja

Az Egyesült Királyság felségvizein kezdték el megépíteni  a világ leendő legnagyobb tengeri szélfarmját, amely egyetlen fordulattal egy családi ház napi energiaszükségletét fedezheti. Az 1,2 MW névleges kapacitású monstrum várhatóan 4,1 terawattóra villamos energiát termelhet évente.

Energia 

Milyen lesz a jövő energiaszektora?

Az energiagazdaság egyik szegmensét sem hagyja érintetlenül a digitalizációs folyamat: az okosmegoldások elterjedése hatást gyakorol majd a fogyasztástól kezdve a termelés és tárolás optimalizálásán keresztül a teljes energiaszektorra. Dr. Légrádi Gergely, az Oppenheim Ügyvédi Iroda alapító partnere, a közigazgatási jogi, energiajogi és gyógyszeripari praxis vezetője a portfolio.hu-nak adott interjújában beszélt az energiaszektort érintő legfontosabb kilátásokról.  

portfolio.hu
Energia 

Aranyat érő energetikai korszerűsítést kapott egy kecskeméti iskola

Elkészült a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola energetikai korszerűsítése a Széchenyi 2020 program keretén belül. A beruházás során megvalósult az intézmény homlokzati és födémszigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a fűtés korszerűsítése, amely egy napelemes rendszerrel is kibővült. A projektnek köszönhetően a tanintézmény energiafelhasználása jelentősen csökkenhet. 

bacsmegye.hu
Energia 

Jön a virtuális áramfiók

Az E.ON az első energiavállalat, amely olyan energiatárolási megoldást kínál ügyfeleinek, amelyhez nincs szükség akkumulátorra. Mostantól a fotovoltaikus rendszerek tulajdonosai korlátlan mennyiségben közvetlenül betáplálhatják a megtermelt energiát az E.ON SolarCloud rendszerébe. Az innovatív terméket az energiapiacokon Németországban és Olaszországban teszik elsőként elérhetővé.

Energia 

Nem áll túl jól Európa az energiafogyasztás terén

Az Európai Unió 20 százalékos fogyasztáscsökkentési vállalása értelmében 2020-ban a közösség elsődleges energiafogyasztásának nem lenne szabad átlépnie az 1483 millió tonna kőolaj-egyenértéket (mtoe). Ehhez képest, az Eurostat adatai szerint 2016-ban az EU elsődleges energiafogyasztása 1543 mtoe volt, vagyis 4 százalékkal a 2020-as célérték fölött alakult – írja a portoflio.hu.

Energia 

Mindennek megvan a maga helye: megfontoltabb energiastratégiára lenne szükség

A 2015-ben elért megújuló villamosenergia-termelést 100 milliárd dollárral kisebb beruházással is el lehetett volna érni, ha Európában nem oda telepítenek naperőművet, ahol nem süt a nap, és oda építenek szélerőműparkot, ahol fúj a szél – derült ki egy, a davosi Világgazdasági Fórumra készült tanulmányból. 

Energia 

Idén is rekordot dönthet a napenergia felhasználása

A tavalyi, rekordot jelentő több mint 100 gigawattot követően idén 106 gigawattot tehetnek ki a világszerte újonnan installált fotovoltaikus (pv) kapacitások – prognosztizálja az EnergyTrend, a TrendForce energiaügyi divíziója. 

Energia 

Szélenergiára kapcsol a T-mobile

A T-Mobile bejelentette, hogy 2021-től 100 százalékban megújuló energiaforrásokból, jelentős részben szélenergiából fedezi energiafogyasztását. Amellett, hogy a lépés erősíti a társaság működésének fenntarthatóságát, pozitív hatást gyakorolhat a pénzügyi eredményekre is. A vállalat energiaköltségei ugyanis évente akár 100 millió dollárral csökkenhetnek.