2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Napelemekkel fedik be a svájci autópályát

Napelemet telepíteni szinte bárhova lehet – kreatív ötletekből pedig sosincs hiány. Ezúttal a Zürich kantonhoz tartozó Kronau területén áthaladó A4-es autópálya egy kis szakaszát fedik be napelemes tetővel. 

Energia 

Beindították a világ első úszó atomerőművét

A világ első úszó atomerőművében, amely a Roszatomhoz tartozó Atomflot murmanszki kikötőjében állomásozik, 10 százalékos teljesítményszintre kapcsolták az első reaktort. Ha minden jól megy, akkor a létesítmény 2019 őszén a bilibinói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet is kiválthatja. 

Energia 

Történelmi rekordot döntött az áramfogyasztásunk

December 6-án ismét rekordot döntött az áramfogyasztásunk. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai szerint a hazai rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot.

Energia 

Varró László a Nemzetközi Energia Ügynökség átfogó éves tanulmányáról

Az LNG szerepe és a termelt energia mennyisége folyamatosan növekszik, a napenergia még mindig forradalmi technológiának számít, a villamosenergia-piac jelentős változásokon megy keresztül, az olajat pedig alternatívaként fogjuk használni több iparágban is – fejtette ki Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza a Budapest Energy Summit konferencián, ahol bemutatta a World Energy Outlook 2018 című kiadványt.

Energia 

Paks 2: van megoldás a Duna alacsony vízszintjére

Úszó szivattyúkkal kívánja megoldani a Duna alacsony vízállása esetén az erőmű hűtését az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – az erről szóló felhívást az uniós közbeszerzési közlönyben tették közzé.

Energia 

Nyereséget vár a Mátrai Erőmű

Pozitív éves adózás előtti eredményre számít a Mátrai Erőmű Zrt. vezetése, holott a vállalat az első fél évet még 5,9 milliárdos mínusszal zárta. A Keleti bánya már januárban szenet adhat, a bükk­ábrányi naperőmű pedig a tervezett áprilisi határidő előtt üzembe áll – olvasható a Világgazdaság Valaska Józseffel, a társaság elnökével készített cikkében.

vg.hu
Energia 

Csak napelemes ház épülhet majd Kaliforniában

Az utolsó engedély is megszületett, így most már hivatalos: Kaliforniában 2020-tól csak olyan házat lehet majd építeni, amelyre napelem is kerül – írja a Hill. A történelmi lépés példát mutathat az USA többi államának is.

Energia 

Íme a bányászati tender győztesei

Öt szénhidrogénes területre köthetnek koncessziós szerződést a 2018-as bányászati tender győztes pályázói. Az O&GD Central Kft. Békéscsaba, Körösladány és Tiszafüred, míg a MOL Nyrt. a Dráva és a Szegedi-medence délkeleti részén nyert jogosultságot szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére. 

Energia 

Bővíti magyarországi piacát a Photon

Az amszterdami székhelyű Photon Energy N.V. magyarországi üzemeltetési és karbantartási leányvállalata 15 évre szóló megállapodást írt alá 28 darab, Monor környékén jelenleg épülő, 15,3 MWp termelési kapacitású naperőmű üzemeltetésére és karbantartására.

Energia 

Gombamód szaporodnak a hazai áramkutak

Több országban is telepítene elektromos töltőpontokat a CEZ energetikai vállalatcsoport. A társaság első ütemben a cseh piacra fókuszál, majd ott  is bővíteni kívánja a hálózatát, ahol már jelen van: Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon.

Energia 

IEA: Emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása

Szomorú hírt közölt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), ami a kormányoknak is figyelmeztetés. A szervezet kedden publikált elemzése szerint öt éve tartó csökkenés után idén újra emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása – írja az MTI nyomán a Napi.hu.

Energia 

Készül az új nemzeti energiastratégia

Tiszta, okos és megfizethető energiát kell biztosítani a magyar fogyasztóknak – ezt a célt fogalmazza meg az innovációs tárca készülő új nemzeti energiastratégiai koncepciója – mondta Kaderják Péter államtitkár egy budapesti konferencián. 

Energia 

Újabb kórházra telepítettek napelemes rendszereket

Országszerte egyre több közintézményre telepítenek napelemeket. A többi között – egy európai uniós támogatásnak köszönhetően – már a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet is munkára foghatja a Nap energiáját. 

szoljon.hu
Energia 

Süli János: a klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani

A klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani, az atomerőművek folyamatosan képesek előállítani az ipar és a lakosság számára szükséges áramot – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten, a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián.

Energia 

Megkezdi a termelést Paks 2 minta-atomerőműve

Már most decemberben kereskedelmi üzemben termeli az áramot a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja. A Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő, VVER-1200-as technológiával épült új 1-es és 2-es egységek a Paks 2 beruházás mintájául szolgálnak. 

Energia 

Újabb napelempark épül Veszprém megyében

Várhatóan január közepétől helyezik üzembe Veszprém megye negyedik napelemparkját. A 499 kilowatt teljesítményű létesítmény akár 250 háztartást is elláthat majd tiszta energiával. 

veol.hu
Energia 

Az amerikai klímavédők kiálltak az atomenergia mellett

Egy jelentés szerint az atomerőművek bezárása megnövelheti az üvegházhatású gázok kibocsátását: a leselejtezett nukleáris erőműveket valószínűleg szén- és földgázerőművekkel pótolnák az Egyesült Államokban. A klímavédők egy része emiatt az atomenergia mellé álltak.

mfor.hu
Energia 

Ennek a skót szigetnek a természet adja az energiát

A skóciai Eigg energiaszükségletének 95 százalékát megújuló forrásokból fedezi. A szigeten csak nagyjából százan élnek, de a fenntarthatóság melletti elköteleződésük az egész világ számára példaértékű. 

Energia 

Lelassult a megújuló energia terjedése

Lassul a megújuló energiaforrások terjedése és az energiahatékonyság javulása az unióban. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az országoknak fokozniuk kell az erőfeszítéseiket ahhoz, hogy 2020-ra elérjék a 20 százalékos megújuló részarányt. 

Energia 

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Átadták hazánk legnagyobb naperőművét, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában kapott helyet. A létesítmény évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes.