2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Fűtsünk napelemmel!

Fával, gázzal, szénnel, gázolajjal fűteni nemcsak drága, de rendkívül környezetszennyező is. De akkor mi lehet a megoldás? A napelem! Az alternativenergia.hu a legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze. 

alternativenergia.hu
Energia 

Egyre zöldebb a távhőszolgáltatás

A geotermia – a termálvízből nyert hő – a jövő egyik energiaforrása, amely a víz visszasajtolásával megújuló is lehet – közölte a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal sajtófőnöke, aki arra is kitért, hogy a hazai távhő mintegy húsz százaléka megújuló energiából származik.

Energia 

Emberek millióinak adhat munkát a megújuló energia

A finnországi Lappeenranta Műszaki Egyetem (LUT) munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a megújuló energia milyen hatással lesz az energiaszektor munkahelyeire nézve. A nemrég publikált tanulmányuk szerint a napenergia 22 millió embernek adhat munkát 2050-ben.

Energia 

Minden, amit a háztartási méretű kiserőművekről tudni kell

A háztartási méretű kiserőművekről sokat hallhattunk már, s bár a fogalom ismerősen csenghet, a mögötte rejlő tartalommal is érdemes megismerkedni. Az mnnsz.hu a háztartási kiserőművek fogalmát, típusait járja körbe, mindenki számára érthető formában.

mnnsz.hu
Energia 

Az ünnepek után fontos szerep vár a feleslegessé vált karácsonyfákra

Januárjában kidobott karácsonyfák tömkelege lepi el az utcákat országszerte. Azonban a feleslegessé vált fákból értékes zöldenergia állítható elő, ezért a pécsi erőművet üzemeltető Pannon Hőerőmű Zrt. idén is hozzájárul a városban szokásossá vált karácsonyfa-hasznosítási akcióhoz.

Energia 

Újabb áttörés a napelemek piacán

A napelemek a látható fénynek csupán egy kis tartományát tudják hasznosítani, ám egy új felfedezés orvosolhatja a problémát, így a jelenlegi 20-ról 80 százalékra nőhetne a modulok hatékonysága. Magyar szakemberek szerint az eddigi eredmények ígéretesek, ám a megvalósítás korántsem olyan egyszerű feladat.

Energia 

100 milliárd euró jut a tiszta energiaforrásokra

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára – jelentette be közölte Frans Timmermans EU-biztos.

Energia 

100 ezer embert láthatnak el tiszta árammal a most átadott veszprémi napelemparkok

Óriási, huszonegy napelemparkból álló beruházást adtak át Veszprémben. A megújuló létesítmény összességében 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. 

Energia 

A napelemek évente 11 ezer tonna szén-dioxidtól mentik meg a bécsieket

A Wien Energie 2019-ben annyi napelemet telepített Ausztriában, mint az elmúlt 10 évben összesen. Ennek köszönhetően immár 14 000 háztartást látnak el napenergiából előállított árammal, amely évente 11 000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Energia 

Ezek Magyarország legnagyobb napelemparkjai

Magyarországot is sikerült meghódítania a napenergiának: ahogy globálisan, úgy hazánkban is egyre nagyobb teljesítményű napelemparkokat hoznak létre, mivel a megújuló energia iránti igény folyamatosan nő. Mutatjuk a legnagyobbakat.

Energia 

Andalúziában valóra válhatnak a megújuló álmok

Spanyolország valóban búcsút intene a fosszilis energiatermelőknek. Az utóbbi időben ugyanis sorra épülnek az újabb nap- és szélerőművek. Andalúziában például hamarosan 1100 MW-os naperőművet telepítenek. 

Energia 

Eszközök, melyekkel rengeteg energiát spórolhatunk

Egyre több olyan eszköz van már a piacon, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük az otthoni energiafogyasztásunkat. Az NRGreport most összegyűjtötte azokat a kütyüket, amelyek sokat segíthetnek az ökológiai lábnyomunk csökkentésében. 

nrgreport.com
Energia 

Egymillió osztrák tetőre kerülhet napelem

Az Osztrák Néppárt és a Zöldek koalíciós megállapodást kötöttek arról, hogy Ausztriának 2040-ig klímasemlegessé kell válnia. A program részeként egymillió háztetőre telepítenének napelemet. 

Energia 

Napelemes kisokos

Idehaza is egyre többen döntenek a napenergia mellett. Telepítés előtt azonban érdemes megismerkedni a különböző napelemrendszerekkel és panelekkel annak érdekében, hogy valóban a számunkra leginkább megfelelőt tudjuk kiválasztani. 

alternativenergia.hu
Energia 

Megugrott a hazai zöldáram termelése

A többórás napsütésnek és az erős szélnek köszönhetően január 5-én a teljes hazai áramtermelés több mint 20 százalékát fedezték a nap- és szélerőművek. A két technológia együttes súlya éves átlagban jóval kisebb, 2018-ban együttvéve a három százalékot sem érte el.

Energia 

Összefogtak a dán gazdák, hogy felújítsák az ország legrégebbi szélerőműveit

A dán gazdák úgy döntöttek, hogy nem lecserélik, hanem teljesen felújítják a kontinens egyik legrégebbi szélfarmját. Ha minden jól megy, akkor a megállás nélkül dolgozó, több mint húszéves szélturbinák teljesítménye hamarosan megötszöröződhet. 

Energia 

2040-re megújulóenergia-központ lehet Fukusimából

Kilenc évvel a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája, a fukusimai atomerőmű reaktorblokkjának leolvadása után a helyi vezetés úgy döntött, hogy megújulóenergia-központtá alakítja a térséget. Ha minden jól megy, 2040-re az egész környék száz százalékban megújuló energiával működhetne. 

Energia 

A kínai zöldforradalom megtorpanása az egész világnak fájhat

Az állami támogatásoknak köszönhetően az utóbbi években rohamléptekben nőtt a szél- és a napenergia-termelés Kínában. Az elmúlt bő egy évben azonban háttérbe szorult a zöldenergia támogatása, így ismét előtérbe került a szén. Emiatt Kína üvegházgáz-kibocsátása is növekedésnek indulhat – ez pedig az egész világnak fájhat.

nrgreport.com
Energia 

Egyre fontosabb szerepe van a szélnek Dániában

Dánia áramfelhasználásának közel a felét a szélenergia fedezte tavaly. A megújulórekord újabb lépés afelé, hogy az ország megvalósítsa nagyratörő klímacélját.

Energia 

Napelempark az állatvilág mellett

A napelemparkok védelmét szolgáló, fejjel lefelé telepített vadkerítések lehetővé tehetik az élővilág kisebb képviselőinek a megújuló létesítmény területére való bejutását; ennek köszönhetően az állatok zavartalanul tudnak vadászni és élelmet szerezni.