2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Megújulótervek a Shellnél

Felvásárolta a Shell a sonnent, amely vezető szerepet tölt be a háztartások számára biztosított intelligens energiatárolási rendszerek és innovatív energetikai szolgáltatások piacán. 

Energia 

Óriási tempóban tempóban terjed a nap- és a szélenergia

A BP kénytelen volt megváltoztatni a megújuló energiaforrásokra vonatkozó prognózisát. Az olajipari óriás 2018-as jelentésében még úgy számolt, 2040-ben a világ áramtermelésének 25 százalékát tiszta energia biztosítja majd, ám az új előrejelzés már mintegy 30 százalékos részarányt jövendöl.

portfolio.hu
Energia 

Tudta, hogy Győrben épül Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja?

A győri Audi-üzem tetején épülhet fel Európa legnagyobb tetőnaperőműve. A 35 ezer napelemből álló létesítmény ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi. Mint kiderült, a cél az, hogy a gyár szén-dioxid-semleges vállalattá váljon.

Energia 

Már termelnek a komlói naperőművek

A Komló melletti budafai meddőhányón és Dávidföldön összesen 7,5 megawatt kapacitású naperőművet helyeztek üzembe – a helyi önkormányzat tavaly kötötte meg az első megállapodásokat a megújuló létesítmény kiépítéséről; 15 berendezés már megkezdte a termelést. 

Energia 

Spanyolország leállítja az atomerőműveit

A spanyol energiaügyi miniszter, Teresa Ribera bejelentette, hogy Spanyolország 2025 és 2035 között mind a hét atomerőművet leállítja. Az ország a megújuló energiaforrásokból származó energiarendszer kiépítését tűzte ki céljául, 2040-től pedig a benzines, a dízel- és a hibrid autók értékesítését is betiltaná. 

Energia 

Mit érdemes tudni a napelemes beruházásokról?

Az utóbbi évek befektetési slágerterméke a napenergia-beruházás, ám a szakmai hozzáértés vagy a jogi előkészítettség hiányában könnyen elvérezhetnek az ilyen projektek. A legfontosabb jogi tudnivalókat ügyvédi segítséggel a Prim Online foglalta össze. 

prim.hu
Energia 

Óriási napelemes beruházásra készül az Elmű

A napelemek és az elektromos töltőpontok piacán 30 százalékos piaci részesedés elérését tűzte ki célul az Elmű-ÉMÁSZ Solutions. A társaság jelenleg több száz megawattos napelempark beruházásáról folytat egyeztetéseket a Fővárosi Vízművekkel, valamint több befektetővel. 

Energia 

Amerikában még 2050-ben is fontos szerepük lehet a fossziliseknek

Amerika csaknem 70 év elteltével ismét nettó energiaexportőri helyzetbe kerül, elsősorban az olaj- és gáztermelés felfutása miatt. Az EIA jelentése szerint folytatódik a megújuló energiaforrások előretörése, de sajnos nem eléggé: a gáz és a szén szerepe még 2050-ben is jelentős maradhat.

portfolio.hu
Energia 

Németországban 2038 előtt véget érhet a szénkorszak

A szakértők szerint és az energetikai, valamint gazdasági racionalitást is figyelembe véve, a német széntüzelésű erőművek kora az állam által hivatalosan vállalt 2038-as céldátum előtt véget érhet.

Energia 

Az ABB felvillanyozza a haszongépjárműveket is

Az ABB bejelentette, hogy új, motort, hajtást és járművezérlő egységet magában foglaló optimalizált elektromos hajtásláncuknak köszönhetően a speciális nehéz- és haszongépjárművek is kibocsátásmentesek lehetnek. A föld alatti bányagépeket gyártó Epiroc már ki is próbálta az új koncepciót. 

Energia 

Felére csökkentette az IKEA a napelemek árát

Az IKEA-s napelemek debütálása nagy megdöbbenést keltett, s sokan bíztak is a cég megújulóterveiben. A svéd bútorgyártótó bízik az áttörésben, éppen emiatt mostantól az eredeti ár alig feléért is szert lehet tenni a „kulcsrakész” napelemes kitre.

Energia 

Távolodó energiahatékonysági célok az EU-ban

Az EU egyre távolabb kerül energiahatékonysági célszámaitól: 2017-ben ugyanis 2016-hoz képest 1 százalékkal nőtt az Európai Unió energiafogyasztása. 2020-ig az elsődleges energiafogyasztást közel 5, a végső energiafogyasztást pedig több mint 3 százalékkal kellene csökkenteni. Vajon sikerül?

Energia 

Hamarosan felépülhet Görögország naperőmű-hálózata

A német ABO Wind hatalmas, összesen 45 megawatt teljesítményű naperőmű-hálózatot épít Görögországban. A projektnek köszönhetően jelentős fellendülés várhat a görög energiaszektorra. 

Energia 

Tiszta levegő nélkül tiszta energia sincs

Kínában komoly problémát okoz a légszennyezettség: a városok szinte megfulladnak a szmogban. Ha azonban az ázsiai állam vehemensebben harcolna a tiszta levegőért, akkor nemcsak a halálesetek számát csökkenthetné, de egyúttal a napelemek hatékonyságát is megnövelhetné. 

Energia 

Szarvason több önkormányzati épület is napelemet kapott

Öt szarvasi, önkormányzati tulajdonban lévő épületre telepítettek napelemeket. A  64 millió forintos beruházást európai uniós forrásból sikerült megvalósítani. A projektnek köszönhetően nemcsak a város szén-dioxid-kibocsátása csökken, de rengeteg pénzt is megspórolhat. 

Energia 

Magyar kutatók világítottak rá a fényszennyezés csökkentésére

A fényszennyezés veszélyt  jelent a természeti környezetre, illetve az emberi egészségre is. A legújabb kutatások szerint azonban ki lehetne építeni olyan közvilágítást, amely megoldást jelentene a problémára. 

Energia 

Németország tovább erősít napenergiában

Egyre komolyabb eredményeket mutat fel Németország a napenergia területén. Nemrég bejelentették, hogy már tervezik az ország legújabb és egyben legnagyobb naperőművét, amely mintegy 50 000 háztartást látna el tiszta energiával. 

Energia 

Ezért éri meg napelemre váltani

Egyre nagyobb sikere van a napenergiának: nemcsak a kereslet nő folyamatosan, de a technológia is rohamtempóban fejlődik. Most egyetlen képen bemutatjuk, miért érdemes napelemre váltani – kicsiben és nagyban is.

Energia 

Hamarosan szélenergiával állítanak elő hidrogént

Az Energie des Nordens és a Lübecki H-Tec Systems szerződést írt alá egy hidrogéngyártáshoz szükséges PEM elektrolizátor vásárlására. A tervek szerint 2020-tól indulhat a projekt, melynek köszönhetően 20 000 fogyasztót láthatnak el energiával.

Energia 

Óriási napenergia-rekord Németországban

2018-ban rengeteg, mintegy 3 gigawatt (GW) napelemes kapacitással bővült a német villamosenergia-hálózat – derült ki a német államszövetségi hálózati ügynökség tájékoztatásából. Ennek köszönhetően az ország a kumulált napenergia-termelési kapacitása majdnem elérte a 46 GW-ot.