2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Hatalmas napelempark épült Szabolcsban

Újabb napelemparkok épültek hazánkban – ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Mándok települések határában telepítettek 10,2 megawatt összteljesítményű naperőműveket. 

Energia 

Itt vannak ám a vízen lebegő naperőművek is!

Az épületek tetejére és a talajra telepített napelemes rendszerek manapság mindennaposnak számítanak. Az utóbbi években azonban egyre több országban jelennek meg a víztározók vízfelszínén lebegő naperőművek, amelyek több szempontból is figyelemre méltók.  

Energia 

Ezek a leghatékonyabb napelemek

Világszerte egyre fontosabb szerep jut a napelemeknek – éppen emiatt a tudományt is folyamatosan foglalkoztatja, hogy miképpen lehetne még hatékonyabbá tenni a megújulók királyát. Ígéretes innovációkból pedig szerencsére nincs hiány. 

Energia 

Rekordot döntött a világ gázfogyasztása

2018-ban brutálisan megnőtt a világ földgázfogyasztása. A keresletbővülés üteme a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a következő években alábbhagyhat. 

Energia 

A románok egyedül is belevágnának az atomerőmű-építésbe?

A Nuclearelectrica állami atomenergetikai társaság készen áll arra, hogy egyedül is belevágjon a cernavodai atomerőmű új reaktoregységének megépítésébe, amennyiben a kínai CGN-nel nem sikerülne véglegesíteni a megállapodást – derült ki az energiaügyi tárca államtitkára, Doru Visan bejelentéséből.  

Energia 

Megújulócélok az EU-ban: szükség van a nap- és szélenergiára

Az Európai Uniónak jelentős lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy több villamos energiát állítson elő szél- és napenergiából, ugyanis csak ezek révén érheti el a megújuló energiával kapcsolatos céljait – közölte az Európai Unió számvevőszéke.

Energia 

A napelemek összezsugorították Pitvaros áramszámláját

A napelem nemcsak napjaink egyik legtisztább energiatermelő eszköze, de használatával rengeteg pénzt is megspórolhatunk. Pitvaros önkormányzata például gyakorlatilag lenullázta az intézményei áramszámláját. Évente mintegy 2,5 millió forintot takarítanak meg a napenergiának köszönhetően. 

Energia 

10 napig zöldenergiával működött a Fekete-hegyek országa

Történelmet írt Montenegró azzal, hogy tíz napig  száműzni tudta a hagyományos energiahordozókat. A Fekete-hegyek országának mindvégig megújuló forrásokból sikerült biztosítania energiaszükségletét.

Energia 

1882 óta nem volt ilyen Angliában

Anglia első szénerőművét 1882-ben nyitották meg Londonban. Az ipari forradalom óta most először telt el úgy két hét az Egyesült Királyságban, hogy nem használtak szénenergiát. Az előző, szénmentes rekord 8 napig tartott. 

Energia 

Lendületet vettek a megújuló beruházások

A megújulóenergia-szektor beruházásai 12 év alatt több mint az ötszörösére nőttek világszinten – közölte Kovács Csaba, a KPMG energetikai tanácsadási partnere a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. 

Energia 

Nehéz lesz megszabadulni a széntől?

A hazai villamosenergia-fogyasztás folyamatosan rekordokat dönt. A szakértők szerint hiába jutnak egyre nagyobb szerephez a megújulók, meglehet, hogy húsz év múlva is szükségünk lehet a szénre. 

portfolio.hu
Energia 

Történelmi lépést tett a Facebook

A Facebook 2020 végére 100 százalékban megújuló energiaforrásból működne.  Zuckerbergék most egy Texasban felépülő hatalmas napelemfarm finanszírozásába szálltak be. 

Energia 

Egyre olcsóbb a megújuló energia ára

A napenergiából és a szélenergiából előállított energia költsége globálisan 13 százalékkal csökkent 2018-ban 2017-hez képest. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a két technológia költsége várhatóan a következő évtizedben is tovább mérséklődik.

Energia 

Akár tízezer hazai cég válthat napenergiára

Több tízezer kkv számára nyílik meg a támogatási lehetőség napelemes rendszer telepítéséhez. A pályázat beadásának kezdő dátuma: június 17-e, az indulási alapfeltételek rendkívül kedvezőek – írta közleményében az Opten céginformációs rendszer.

Energia 

Holland szél biztosít energiát a Microsoftnak

Ismét Hollandiából vásárol szélenergiát a Microsoft – a technológiai óriás ezúttal 15 évre kötött le 90 megawatt termelési kapacitást egy gigantikus tengeri szélerőművel, hogy a felhőszolgáltatása energiaellátását biztosítsa.

Energia 

Mi lenne, ha minden autót tisztán elektromosra cserélnének?

Világszerte egyre többen váltanak villanyautóra. Emiatt is foglalkoztat sokakat a kérdés: mi lesz az elektromos hálózattal? A német Consentec független energetikai tanácsadó cég és az E.ON közös tanulmányában több forgatókönyvet is megvizsgált Németországra vonatkozóan. 

Energia 

Hiba lenne kivezetni az atomenergiát?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a nukleáris energia szerepének csökkenése a globális energiaellátásban veszélyezteti az emberiség klímacéljainak elérését, valamint a villamosenergia-ellátás biztonságát.

Energia 

Színre léphet a koncentrált napenergia is

A megújulók között létezik egy kevésbé ismert, ám igen hatékony energiatermelő is, nevesül a koncentrált naperőmű, más néven naphőerőmű. Az ilyen létesítmények éjszaka is képesek áramot termelni, viszont rendkívül sok víz szükséges a működtetésükhöz – ez azonban hamarosan megváltozhat.

Energia 

Floridában mernek nagyot álmodni

Florida is felismerte a megújuló energia fontosságát, legújabb projektjével pedig akár rekordot is dönthet. Az államban ugyanis a világ legnagyobb akkumulátorát készülnek felépíteni. A komplexum a tervek szerint mintegy 329 ezer háztartást láthatna el árammal. 

Energia 

Tavaly több ezer magyar háztartás döntött a megújuló energia mellett

Idehaza is egyre népszerűbbek a napelemes rendszerek – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentéséből, amely szerint tavaly összesen 81,9 MW új napelemet telepítettek.