2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Pályázat indul a családi házak napelemeire

Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Energia 

Szeméttelepből napelempark

Hazánkban is egyre fontosabb szerepe van a megújuló energiának. Ezt bizonyítja az is, hogy újabb napelempark segít a klímaváltozás elleni harcban. A megújuló létesítmény ráadásul egy szeméttelep helyén termeli a tiszta áramot. 

Energia 

Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia

Magyarország élen jár a környezetvédelemben is, a világ 21 országa között van, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette szén-dioxid-kibocsátását – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. szerződésátadási ünnepségén, ahol egy innovatív napenergiás technológiát is bemutattak. 

Energia 

A napelemek hőségben és fagyban is termelik a tiszta energiát

A szakemberek is meglepődtek azon, hogy a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is 3,8 százalékkal jobban teljesítenek a napelemek Kazahsztánban, mint ahogy azt a szimulációk során előre megjósolták. 

Energia 

Fordulat az olajcégek történetében

A világ egyik legnagyobb olajmultija, a BP gyökeresen megváltoztatta várakozásait az olajkitermelés jövőjét illetően. A vállalat elemzői úgy vélik, hogy a koronavírus-válság felgyorsítja a világ energiaiparának átállását a fosszilis energiahordozókról az alternatív forrásokra.

Energia 

Magyarországon is hódít a megújuló energia

Itthon is folytatódik a megújuló energia térnyerése, ami a hálózatirányítástól és az infrastruktúrától egyaránt jelentős változásokat igényel. Éves szinten a piac 1000-1500 MW új kapacitás belépésével számol, azonban az energiaigények kiegyenlítése még sokáig elképzelhetetlen marad hagyományos erőművek nélkül.

nrgreport.hu
Energia 

2030-ra teljesen kizöldül a Google

A Google eddig is rengeteg módon törekedett a lehető legkörnyezetbarátabb működésre, ám 2030-ra a tervek szerint teljesen tiszta, karbonmentes energiafelhasználásra fognak átállni. A cél eléréséhez számtalan korszerűsítő beruházásra lesz szükség, de a techóriás elkötelezett a megvalósítás irányába.

Energia 

A fa az új szén?

Radikálisan új standard bevezetésére sürgetik az európai tudományos akadémiák az EU törvényhozóit az erőművi biomassza-felhasználáshoz kapcsolódó üvegházgáz-kibocsátás megfelelő elszámolása és nyilvántartása érdekében.

Energia 

Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek

Néhány évvel ezelőtt még létfontosságúnak nevezték a földgázt a megújuló energiával működő gazdaságra való átállás szempontjából. A BloombergQuint beszámolója szerint azonban azóta megváltozott a befektetői és a politikai hangulat, így ma már ezt az energiahordozót a gazdagabb kormányok és a beruházók is igyekeznek elkerülni.

Energia 

Újabb naperőműveket épített az MVM

Az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. a Tiszántúlon 21, a Dél-Dunántúlon pedig 24 naperőművet épített részben európai uniós támogatással. 

Energia 

Dániában is szélerőművet épít az Apple

Egyre több világhírű nagyvállalat fordít kiemelt figyelmet a klímaváltozás elleni harcra. Az Apple például 2030-ra már teljesen karbonsemlegessé válhat. Az ambiciózus cél eléréséhez tartozik az is, hogy Dániában a Viborgban lévő adatközpontjának áramellátását is megújuló energiával biztosítsa. 

Energia 

Kevesebb szennyeződés, hatékonyabb napelemek

Spanyolországban a napelemmodulok üvegére szánt antireflexiós és szennyeződéstaszító bevonatokat tesztelték a tudósok. A cél a keresett tulajdonságok és a minél alacsonyabb költségek közötti legkedvezőbb egyensúlyt biztosító anyag kifejlesztése volt. Egy évnyi tesztelést követően a legjobb bevonatoknál 2 százalék körüli teljesítményjavulás mutatkozott.

mnnsz.hu
Energia 

A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ

Az Oxfordi Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a világ villamos energiát szolgáltató közművállalatai milyen energiaforrást preferálnak: fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnak vagy nyitnak a megújulók felé? Kiderült, hogy tízből csupán egy cég alapoz megújulókra.

Energia 

Árzuhanás várhat a napelemekre?

 A Wood Mackenzie kutatása szerint a mono PERC-modulok felhasználásával történő telepítések esetében a rendszer általános költségei 2025-ig akár 20 százalékkal is csökkenhetnek a jelenlegihez képest. 

Energia 

Újabb napelemparkkal gazdagodott Vásárosdombó

A Tolna és Baranya megye határában fekvő Vásárosdombó 2020 nyarán egy újabb, 499 kWp teljesítményű naperőművel gazdagodott. A környező földeken már két napelempark termeli a tiszta áramot.

nrgreport.hu
Energia 

10 év alatt 70 százalékot esett a napelemek ára

Sokak mellett Japán, Kína, Dél-Korea olyan nagy mennyiségű, ugyanakkor többnyire jó minőségű napelemekkel látta el a világpiacot, hogy az árak drasztikusan esni kezdtek. A költségek 2010 óta 70 százalékkal csökkentek.

tisztajovo.hu
Energia 

Madáréleteket menthet a feketére festett szélturbinalapát

A szélturbinák által megölt madarak száma 72 százalékkal csökkent, amikor az egyik lapátot feketére festették – derült ki a Norvég Természetkutató Intézet (Norwegian Institute for Nature Research) kísérletéből. 

Energia 

2030-ra Európában a duplájára nőhet a szélerőművek száma

A klímaváltozás elleni harcban kiemelten fontos szerepük van a megújuló energiaforrásoknak. Az unióban több ország jelentős beruházásokat tervez a szélenergia területén is –  ha minden jól megy, a tagállamokban 2030-ig megduplázódhat a telepített kapacitás. 

Energia 

Újabb szélerőművel bővült az Alteo

Az Alteo megvásárolta a Győr-Moson-Sopron megyei Bábolna határában található, 15 MW-os összteljesítményű szélerőműparkot. A társaság megújulóenergia-termelési portfóliójának része az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly óta a bőnyi szélerőműpark is. 

nrgreport.com
Energia 

Hazánk brillírozott a napenergia-termelésben

A tavaszi pandémia idején érdekesen alakult az energiatermelés a kelet-közép-európai országok körében. Kiderült ugyanis, hogy napenergia-termelésben Magyarország teljesített a legjobban.