2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Ma is serényen üzemel az ország első vízerőműve

Egy helyi földbirtokos, Báró Harkányi János építette meg a Hernád folyóra a 20. század elején a gibárti vízi erőművet, hogy birtoka energiaellátását biztosítsa. A frissen felújított, teljesen modernizált létesítmény ma egy 4000 háztartásos település egész éves áramfogyasztását képes volna biztosítani.

Energia 

Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok

Az E.ON Hungária-csoport március 26. és április 5. között online kutatást végzett a Facebookon, amelyben 1500 főt kérdeztek meg a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó terveikről és tapasztalataikról. Kiderült, hogy minden korosztály nyitott a napenergia házi hasznosítására.

Energia 

Folyamatos erőfeszítés nélkül könnyen kifuthatunk az időből

„Egy maratont nem lehet úgy megnyerni, hogy az ember csak a végén sprintel” – idézi az index.hu Varró Lászlót, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető szakértőjét. És nemcsak az európai háztetőkön szaporodó napelemekről van szó, a pakisztáni cementiparnak is kibocsátásmentesen kell működnie 2050-re. (Fotó: MTI/EPA/Sahzaib Akber)

index.hu
Energia 

A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia

Az Európai Bizottság több mint egy éve kezdte el összeállítani a szigorú uniós környezetvédelmi kritériumrendszer szerint fenntarthatónak minősülő tevékenységek listáját, amely a zöldfinanszírozás alapjául szolgál majd. Az atomenergia esetében külön vizsgálatokra volt szükség.

Energia 

Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia

A Fővárosi Önkormányzat az európai Polgármesterek Szövetségének célkitűzéseivel összhangban az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 40 százalékos csökkentését tervezi 2030-ig – adta hírül a budapest.hu portál.

Energia 

Több mint 100 civil szervezet kéri a Molt, hogy ne fúrjon az Őrségben

A civil szervezetek közös kiállásának az ad aktualitást, hogy az olajvállalat engedélykérelmet nyújtott be szénhidrogén-kút fúrására az Őrségi Nemzeti Park területén. A Mol tervét nem támogatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság sem.

Energia 

A széniparnak kicsöngettek Ausztráliában?

Az EnergyAustralia a kiszabott határidőnél négy évvel korábban bezárja Victoria állam egyik legrégibb, egyben a kontinens legszennyezőbb szénerőművét, az 1920-as évek vége óta pöfögő Yallourn PS-t. A helyére 350 megawattos közüzemi akkumulátorpark épül. A bejelentés okairól és következményeiről ír a napi.hu.

napi.hu
Energia 

Vízi szélpark: kézenfekvő megoldás vagy inkább környezeti rizikófaktor?

A tengerekre, óceánokra telepített, lebegő vagy vízbe épített szélparkok kézenfekvő megoldásnak tűnnek, hiszen ahogy a vitorlások, úgy a szélturbinák is jól hasznosíthatják a víz feletti légáramlatokat mint megújuló energiahordozókat.

Energia 

Van-e jövőjük Kanadában a naperőműveknek?

Mi az a 10 dolog, ami elsőre az eszünkbe jut Kanadáról? A hideg, a juharszirup, az öles hó, a jávorszarvasok, a zimankó, a lovas rendőrség, a fél Sziklás-hegység, a zúzmara, a hoki és a fagy. Valószínűleg senki nem sorolná fel az első 10 között a napelemparkokat. Öreg hiba.

Energia 

Nukleáris erőművek: kihívást jelent a generációk közötti méltányos költség- és haszonmegosztás

„A nukleáris hulladékkezelés jövőbeni költségeinek esetleges alulbecslése komoly hatással van az atomerőművekkel kapcsolatos hasznok és költségek generációk közötti megosztására” – a g7.hu véleményrovatában Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa arról írt, teszünk-e félre elég pénzt.

g7.hu
Energia 

Joe Biden az Atlanti-óceánra telepítene szélerőművet

Az amerikai elnök akkora vízre telepített szélerőművet építene az óceán New York és New Jersey államok közötti szakaszára, hogy az ötlettel az USA azonnal átvette a vezetést Dél-Koreától a legnagyobb, még csak tervezett tengeri szélfarmok versenyében.

Energia 

Búcsút intenek a szénnek a lengyelek?

Úgy tűnik, a lengyelek megadják magukat az idők szavának, pontosabban a szén-dioxid-kibocsátás beárazásának, és elköszönnek a szénbányászattól, valamint a szénerőművektől.

Energia 

Fel kell pörgetni a szélturbinák telepítésének tempóját

A szélenergia hasznosításával foglalkozó cégek érdekvédelmi szervezete szerint háromszorosára kellene gyorsítani a szélturbinák telepítésének ütemét, ha 2050-re el akarjuk érni a klímasemlegességet, azaz a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Energia 

Csökkent a légszennyezés Európában – Fellélegezhetünk?

Egy új kutatás alapján tavaly csökkent a levegő szennyezettsége Európában, ami hatással volt a levegő minőségével összefüggő halálozások számára is: ez 38 ezer elkerült halálesetet jelent a kontinensen, és 1500-zal kevesebb halált Magyarországon. Az ok: kevesebb szént és üzemanyagot füstöltünk el.

Energia 

Zöldítésbe fogott a világ legnagyobb szénipari vállalata?

Sorra zárja be a kisebb bányáit a Coal India Limited – adta hírül a BBC cikke alapján a Magyar Hang. A világ legnagyobb szénipari vállalata előre menekül, és a megújulók korára készül.

Energia 

Mi lesz veled, Mátrai Erőmű?

Az Energiahajó estjén a Mátrai Erőmű múltjáról, működéséről, gázüzemre váltásáról és munkavállalói sorsáról beszélgetett Győri Kata, az Energiaklub szakértője, Felsmann Balázs kutató közgazdász (REKK) és Hargitai Miklós, a Népszava főszerkesztő-helyettese. A moderátor Bart István klímaszakértő volt.

index.hu
Energia 

Hét uniós ország az atomenergiáért és a technológiai semlegesség elvéért

Az Európai Unió hét tagállama szorgalmazza az atomenergia figyelembevételét az uniós energia- és klímapolitikában, ennek érdekében közös levelet küldtek az Európai Bizottság vezetőinek, Ursula von der Leyen elnöknek és Frans Timmermans alelnöknek.

Energia 

Olyan, mintha Kína egyszerre két irányba indult volna el az energiaátmenet útján

Kína egyedül több szenet égetett el tavaly, mint az összes többi ország együttvéve, ugyanakkor nincs még egy olyan gazdaság, amely – bár növekedése a fosszilis tüzelőanyagok használatán alapul – annyit költene megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiákra, mint a kínai.

Energia 

Fenntarthatók-e a globális felmelegedés fékezésére szolgáló intézkedések?

Látványosan növekszik a megújulók aránya az áramtermelésben, de mindez hiábavaló, ha közben megállíthatatlanul nő a világ energiaéhsége is. Ráadásul abban sem lehetünk biztosak, melyik technológia lesz hosszú távon fenntartható. Szabó John, a Világgazdasági Intézet kutatója volt a G7 Podcast vendége.

g7.hu
Energia 

Atomenergia: megoldás vagy probléma?

Az Energiaklub friss kutatásai alapján az atomenergia a globális végső energiafogyasztás elenyésző részét, 2 százalékát fedezi, a fejlett gazdaságokban a nukleáris kapacitások leszerelése zajlik, és csak a fejlődő térség nem demokratikusan működő rendszereiben figyelhető meg kapacitásbővítés.