Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Egyre nagyobbak a naperőművek

Világszerte egyre több és egyre nagyobb naperőmű épül. Ez persze nem véletlen: nemcsak az országok, de a kutatók is a minél nagyobb fotovoltaikus létesítményekben látják a bolygó energiaellátásának kulcsát.

Energia 

Kínában minden eddiginél több szénerőművet foghatnak be energiatermelésre

A koronavírus miatt most az európai és amerikai kereslet összeomlása okoz problémákat a kínai gazdaságban, de fokozatosan magára talál az ország ipara. Ez persze növekvő energiaigénnyel társul, amelyet jó eséllyel minden korábbinál nagyobb mennyiségben elégítenek ki széntüzelésű erőművekkel.

Energia 

Napelemet a kutyaházra?

Egyre kreatívabb megoldásokkal találkozhatunk a megújuló energia piacán. A többi között ilyen a napelemes kutyaház is, melynek elsődleges célja, hogy a gazdik kényelmes és biztonságos körülmények között tudhassák kedvenceiket.

Energia 

Brillírozott a Fronius és a BYD

A Fronius és a BYD első helyezést ért el a napelemes rendszerek otthoni energiatárolási megoldásainak vizsgálatán, amely során független hatóságok tesztelték 21 otthoni energiatároló rendszer átfogó hatásfokát.

mnnsz.hu
Energia 

Tudta? 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon

Világszerte gombamód szaporodnak a napelemparkok – ezt bizonyítja az is, hogy ezek a megújulók napjainkban bolygónk 600 000 000 négyzetméterén termelik a tiszta energiát.

Energia 

Vajon megéri Csernobilban naperőművet működtetni?

Az 1986. április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Kevesen hallottak azonban arról, hogy a térségben ma naperőmű üzemel.

Energia 

Nagyon úgy néz ki, hogy a koronavírus a napelemeket sem kíméli

Több kínai napelempanel-gyár folytatja a termelést, így a fotovoltaikus rendszerelemek utánpótlásával kapcsolatos aggodalmak hamarosan enyhülhetnek. Azonban a termelés ideiglenes leállítása, illetve a világon végigsöprő korlátozási hullámok is káros hatással lehetnek a globális napenergia-piacra. 

Energia 

Napelemek és mi, emberek

A napelemeknek világszerte nagy sikerük van, főleg azért, mert sokan egyetértenek ma már abban, hogy ennek a technológiának a széles körű használata választ nyújthat több, a környezetet és a társadalmat sújtó problémára. 

Energia 

Koronavírus: Németország mentőöv bedobását sürgeti a fotovoltaikus ágazat számára

A világ legnagyobb szolárpiacának kezelői sürgették a hatóságokat, hogy a támogatások határidejénél alkalmazzanak könnyítést annak érdekében, hogy a koronavírus miatt hátráltatott projektek ne veszítsék el a támogatásokat.

mnnsz.hu
Energia 

Egyre több békési háztetőn van napelem

Országszerte egyre többen váltanak megújuló energiára. Így van ez Békés megyében is, ahol az utóbbi két-három évben ugrásszerűen megemelkedett a napelemek száma. 

Energia 

Magyarországon folyamatosan növekszik a napelemek száma

Folytatódik a háztartási méretű kiserőművek számának és beépített kapacitásának dinamikus emelkedése, 2019-ben már 461 MW napelemes rendszer termelt. Az újonnan a hálózatra kapcsolódó kiserőművek túlnyomó többsége napelemes rendszer volt, és továbbra is leginkább magánszemélyek létesítették. 2019 végén az összes beépített kiserőművi kapacitást vizsgálva a napelemes rendszerek részaránya 99,65% volt.

Energia 

Megújulóra vált a Bridgestone tatabányai üzeme

A japán Bridgestone tatabányai üzemében márciustól megújuló energiaforrásokból fedezik a gyár teljes villamosenergia-igényét. A zöld döntésnek köszönhetően havonta 2300 tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesítik a környezetet.

Energia 

Rekordot döntöttek a hazai naperőművek

Rekordot döntött a hazai naperőművek termelése március 15-én a déli órákban. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adatai szerint a napsütéses időben a magyarországi naperőművek becsült termelése mintegy 900 MW körül alakulhatott.

Energia 

A MEKH segíti a szerb energiahatóság uniós felkészülését

A szerb energiaszabályozó hatóság (AERS) szakemberei az uniós energia-jogszabályok átültetésével kapcsolatos tapasztalatokról és kihívásokról kaptak fontos információt a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) képviselőitől.

Energia 

Zöldfordulat: egy olajtársaság elindítja az első spanyol napenergia-közösséget

A spanyol Repsol bejelentette, hogy elindítja Spanyolország első nagy napenergia-közösségét. A projekt keretében nemcsak napelemek kerülnek a tetőkre, de az olajcég a Solmatch névre keresztelt közösség beruházási és összekapcsolási költségeit is fizeti.

Energia 

Energiahatékonysági tippek tavaszra

Nemcsak télen, tavasszal is fontos szerepe van az energiahatékonyságnak. Az alapok persze ugyanazok, de néhány egyszerű tipp sokat segíthet a zöldebb energiafelhasználásban. 

Energia 

A szélenergia veheti át az olaj és a gáz helyét?

A tengeri szélenergia piaca egyre vonzóbb beruházássá vált az olajtársaságok számára is. A Wood Mackenzie jelentése szerint a  szélenergiában megvalósuló beruházások Európa, Kína és Dél-Ázsia bizonyos érett, jól megalapozott offshore termelőterületein már a 2020-as években beérhetik az olaj- és gázkitermelésben megvalósult beruházásokat.

nrgreport.com
Energia 

Gyorsuló ütemben zöldül a hazai közlekedés

Élénkül a verseny az elektromos/hibrid és a robbanómotoros meghajtás között A MEKH adatai szerint két év alatt bő negyvenszeresére nőtt az e-töltések száma és a töltésre fordított energia. A töltőoszlopok száma egy év alatt megduplázódott, a zöld rendszámú autóké pedig hetvenöt százalékkal emelkedett. A közlekedés gyorsuló elektrifikációja rámutat arra is, hogy a növekvő igények mellett milyen fontos a hazai villamosenergia-rendszer fejlesztése.

Energia 

Megbízhatóan termeli a tiszta energiát a paksi naperőmű

A paksi naperőmű egy évvel ezelőtti üzembe helyezése óta közel 30 GWh villamos energiát állított elő. Az MVM-csoport a 20,68 MW-os naperőmű mellett hat 0,5 MW-os napelemparkot létesített Pakson.

Energia 

Nem csak a háztetőkön hatékonyak a napelemek!

A megújuló energiatermelők között a napelemeknek van a legnagyobb sikerük – a szolárpanelek alkalmazása azonban nemcsak a házak tetején, hanem minden olyan járművön vagy berendezésnél lehetséges, amely elektromos meghajtással működik.