2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Az EU nemet mond a pálmaolajra

Az Európai Parlament, valamint a tagállamok kompromisszuma értelmében 2030-ra az unió energiafogyasztásának 32 százalékát megújuló energiaforrásokból kellene fedezni. A tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre az energiahatékonysági direktíva tekintetében. 

Energia 

Napfényre cseréli a szenet az egykori bányászváros

„A cölöpök már több helyen készen állnak, várva a napelemeket a zöldenergia termeléséhez” – mondta Polics József, Komló polgármestere, miután elkezdődött a budafai meddőhányó területén tervezett napelempark kivitelezése. A 70 hektárnyi szolárpark legkésőbb jövő év végéig elkészül.

Energia 

Nagy-Britannia a világ legnagyobb energiatároló-hálózatát építené meg

A szél- és naperőművek napjaink egyik legfontosabb energiatermelő forrásává váltak, ám a technológia hatékonysága nagyban függ az időjárástól. A megoldást egyebek mellett a megtermelt energia eltárolása jelentené – ezt  Nagy-Britannia is felismerte, emiatt a világ legnagyobb energiatároló-hálózatát építené meg. 

Energia 

Óriási beruházásra készül a Tesla

A Tesla Sanghajban építené fel gigantikus üzemét, ahol az elektromos autókat és a hozzájuk szükséges akkumulátorokat gyártanák. Erről Robin Ren, a Tesla értékesítési igazgatója beszélt a részvényesek közgyűlésén. 

Energia 

Jöhet az energiaunió?

Új fejezet kezdődik az Európai Unió energiaszektorában; 14 ország döntött úgy, hogy egyetlen nagy energiapiacként fog együttműködni. Szemléltetésképpen: ez azt jelenti, hogy például egy portugál kórház akár német megújuló energiaforrásoktól is vásárolhat áramot. 

Energia 

Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a napenergiapiacot

Visszavetheti a globális naperőmű-telepítéseket és a napenergia-ipart Kína lépése, amellyel az idei évre felfüggesztette újabb, közüzemi naperőmű-beruházások támogatását. Ez pedig rossz hír a napelemek, vagyis az úgynevezett fotovoltaikus panelek és a naperőművek egyéb alkatrészeinek gyártói számára –  figyelmeztet a Goldman Sachs. 

Energia 

A napenergia végső győzelméhez szükség van a földgázra?

A megújuló energiaforrások és a földgáz nem egymást kizáró, inkább egymást kiegészítő szerepet tölthetnek be az energiamixben – mondta Hotváth Péter, a MET Power Hungary üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a gázüzemű erőművek fogják biztosítani az átmenetet a megújulókra való áttérésig. 

Energia 

Jelen a jövőben: már javában zajlik a digitális transzformáció az energiaszektorban

A digitális transzformáció már az energiaszektort is elérte – a folyamat nem a közelmúltban kezdődött, de napjainkban az átalakulás olyan gyors és mélyreható, hogy az egyebek mellett a stratégiai tervezést is alapvetően átalakítja, így a helyzetelemzések régi kérdései helyett újak merültek fel. 

Energia 

Kulisszatitkok a Paksi Atomerőműről

Exkluzív sajtóbejárás keretében mutatták be az üzemanyag-kazetta útját a Paksi Atomerőműben. Többek között az origo.hu munkatársai is bejárhatták a nukleáris létesítmény két blokkját, valamint megtekintették a kiégett kazetták átmeneti tárolóját is. Nézze meg az atomerőművet belülről, ahogy eddig még nem látta!

origo.hu
Energia 

Műszaki hiba történt a Paksi Atomerőműben: nincs nukleáris veszély

Június 6-án a Paksi Atomerőmű 1. blokkján, a 2. generátornál gerjesztéskimaradás miatt védelmi működés történt. A turbina kiesése miatt a reaktorblokk jelenleg 50 százalékos teljesítményen üzemel. Az atomerőmű szakemberei megkezdték a hiba elhárítását, a blokk várhatóan június 7-én újra eléri névleges teljesítményét.

Energia 

Kína Magyarországon épít geotermikus erőművet

Kína óriási, 45 milliárd forint értékű beruházást valósít meg hazánkban. Az ázsiai ország a Pest megyei Turán épít 40 megawatt teljesítményű geotermikus erőművet, amely a villamos energia termelése mellett mezőgazdasági, valamint lakóépületek hő- és fűtésigényét is kielégíti.

Energia 

Elindult a budapesti távfűtésfejlesztési projekt

Megkezdte a Főtáv Zrt. a budapesti belváros bekapcsolását a távfűtésbe. A tervek szerint a Főpolgármesteri Hivatal V. kerületi épületében idén decemberben elindulhat a szolgáltatás. A beruházás jövő tavaszi teljes befejezése után újabb belvárosi fogyasztók kapcsolódhatnak rá a fővárosi távhővezeték-rendszerre. 

Energia 

Kkv-k figyelem! Indulhat az energetikai korszerűsítés

Újra be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” című (GINOP-4.1.2-18) felhívásra. A pályázatokat június 28., 12.00 óráig lehet benyújtani.

Energia 

A dolgok mai állása szerint az atomenergiára is szükség van a klímaváltozás elleni küzdelemben

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tanulmányára hivatkozva Mittler István, a PAKS II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a környezetvédelem nemzetközi világnapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a klímavédelmi célok teljesítéséhez növelni kellene az atomenergia és a megújuló energiaforrások részarányát. 

Energia 

Elindult a lakossági napelem-szolgáltatás

A Nemzeti Közművek elindította lakossági napelemes szolgáltatását, amely az egész ország területén elérhető. A szolgáltatás igénybevételével az ügyfelek a napelemes rendszer telepítésével villamosenergia-felhasználásuk jelentős részét közvetlenül megújuló energiaforrásból fedezhetik.

Energia 

Megújuló ötletek: a kecskeméti diákok munkára fogták a szelet

A kecskeméti Bólyai János Gimnázium 11. osztályos tanulói nem akármilyen hobbit találtak maguknak: idejüket nem sajnálva folyamatosan a megújuló energiák hasznosításával foglalkoznak. Az ifjú tehetségeknek a napenergia után a szélenergiát is sikerült munkára fogniuk. 

Energia 

Áll az alku? Fontos energiapolitikai lépésre készül az EU

Kezd kialakulni az Európai Unió 2030-ig szóló energiapolitikája: az egyeztetési tárgyalások szerint az uniónak körülbelül 30-33 százalékos arányban megújuló energiaforrásokból kellene biztosítania az energiaellátást – cserébe viszont más, dekarbonizációt érintő területeken engedményt kaphatnának az országok. 

Energia 

Tisztán is lehet: íme az indiai város, amely teljesen napenergiával működik

Az indiai metropoliszok számára követendő példává vált a Gudzsarát szövetségi államban található Diu, amely mostanra 100 százalékban napenergiából fedezi energiaigényét. A beruházásnak köszönhetően a lakosok áramszámlája mintegy 12 százalékkal csökkent. 

Energia 

Toronyházból naperőmű

Bázel egyik legérdekesebb látványossága lett a bázeli Grosspeter Tower elnevezésű toronyház – az SBB pályaudvar mellett elhelyezkedő, 78 méter magas épület teljes homlokzatát napelemekkel látták el, így az tulajdonképpen naperőműként is funkcionálhat. 

Energia 

Megújulórekordok: Németországban tovább nőtt a napenergia-termelés

Németországban is napenergiaboom van: az év első négy hónapjában ugyanis rekordmennyiségű, összesen 10,1 milliárd kilowattóra napenergiát termelt. Az európai uniós tagállamban az előző esztendő hasonló időszakához képest több mint 7 százalékos a növekedés.