2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó hír a szélerőműveknek?

A sokéves átlagnál jóval szelesebb volt az október Magyarországon az európai országok jó részéhez hasonlóan – derül ki az AWS Truepower megújulóenergia-ipari tanácsadó társaság friss jelentéséből. Ugyanakkor nemcsak októberben, hanem az év nagyobb részében a szokásosnál jóval nagyobb szélsebességeket mértek idehaza.  

A jelentős szélenergia-kapacitásokkal rendelkező országok közül Németországban 18,1, az Egyesült Királyságban 13,5, Dániában pedig 12,7 százalékos többletet regisztráltak, ugyanakkor például Spanyolországban 16 százalékos visszaesés volt, de az Egyesült Államok északi és déli területein is érzékelhetően nagyobb volt a szélmozgás.

Az idei év hónapjaiban eddig többnyire az átlagot meghaladó szélsebességi adatokat rögzítettek Magyarországról, azonban az anomália alakulásában, vagyis az átlagtól való eltérésben ezzel együtt nem figyelhető meg egyértelmű trend. Míg az idei harmadik negyedben összességében 5,1, a második negyedben pedig 11,3 százalékkal haladta meg az átlagot a magyarországi szélsebesség, addig az első negyedévben 6,5 százalékos visszaesés volt. A Wind Trends Bulletin összesített negyedéves adatai szerint például Európában az idei első negyedévben a szélsebesség összességében 4,6 százalékkal elmaradt az átlagtól, a második negyedévben azzal megegyezően alakult, míg a harmadik negyedévben ismét 1,2 százalékkal alulmúlta azt.

Hasonló ingadozás más régiók, például Észak-Amerika esetében is megfigyelhető, míg például Dél-Amerikában mindhárom eddigi idei negyedben jóval erőteljesebb volt a széltevékenység a korábbi évtizedek átlagánál (+3,7%; +6,9%; +6,4%).

Az adatok – amelyek a földfelszín feletti 100 méteres magasság szélviszonyaira vonatkoznak – segíthetnek a szélerőművek üzemeltetőinek és fejlesztőinek a kapacitások termelésének elemzésében, értékelésében.

Neked ajánljuk
Indiában is hamarosan véget érhet a szénkorszak Rekordév várhat a megújuló energiaforrásokra Folyamatosan erősödik a megújuló energia szerepe Kínában Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam