2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország elhalasztja az atomerőművek bezárását

Nicolas Hulot francia környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy Franciaország nem tudja a lakossági energiaellátásban 2025-ig 50 százalékra csökkenteni a nukleáris energia arányát, ahogy azt az energetikai átmenetről szóló törvény előírja.

A Fessenheim Franciaország lerégebb óta működő atomerőműveFotó: EDF

„Nehéz lesz a 2025-ös határidőt tartani, kivéve, ha visszatérünk a fosszilisenergia-alapú elektromosáram-termelésre” – mondta a tárcavezető a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia energiaellátásban, mintegy 75 százalékban. Francois Hollande előző, baloldali államfő kezdeményezésére 2015-ben fogadta el a nemzetgyűlés az energetikai átmenetről szóló törvénytervezetet, amely kimondja, hogy az arányt 2025-ig 50 százalékra kell csökkenteni.

„A kormány egyértelműen megerősítette azon szándékát, hogy a lehető leggyorsabban elérje ez a célt anélkül, hogy feláldozná vagy feladná a klímaváltozásról megfogalmazott célkitűzéseit” – hangsúlyozta Nicolas Hulot. Szerinte a 2025-ös dátum megtartása csak a szénerőművek bezárásnak rovására történhetne, sőt régi hőerőművek újranyitását igényelné.

A környezetvédelmi miniszter azt mondta, szeretne egy realistább dátumot megjelölni.

A német–svájci–francia határon található Fessenheimben működik a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande egyik utolsó intézkedése volt, hogy bejelentette: bezár a létesítmény, de a pontos időpontot nem jelölte meg. A többi 18 létesítmény bezárásról egyelőre nem született döntés.

hirado.hu

Neked ajánljuk
Klímavállalásai teljesítése érdekében térhet vissza a nukleáris energiához Japán Energiahiány Kínában A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam