2018. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Mindenkit érint: változik az energiacímke

Lakóhelyünk környezettudatos berendezésekor fontos fogódzót jelentenek a háztartási gépek energiahasználatáról tájékoztató matricák. Az EU döntése nyomán 2019-től visszatérnek a korábbi, egyszerűbb jelölések a készülékekre, az A+/A++/A+++ kategóriák pedig megszűnnek. Az új skála a mostaninál közérthetőbb lesz, így a vásárlók könnyebben tudnak majd energiatakarékos háztartási gépet választani. 

Egyszerűbb címkéket vezetnek be a háztartási gépek energiafogyasztásának jelölésére 2019 végétől – így döntött az Európai Parlament kedden.

Az új, A-tól G-ig terjedő jelölési skála a mostaninál közérthetőbb lesz, így a vásárlók könnyebben tudnak energiatakarékos háztartási gépet választani – ígérik.

A hirdetésekben mindig fel kell majd tüntetni az energiahatékonysági információkat, az Európai Bizottságnak pedig a nemzeti hatóságok munkáját és a fogyasztók eligazodását segítő termékadatbázist kell létrehoznia.

Az A+/A++/A+++ jelzéseket leváltó új energiafogyasztási címkék bevezetéséről szóló javaslatot 535 szavazattal, 46 ellenében, 79 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Illusztráció: Peresztegi Hanna

Ha az Európai Unió piacán eladott termékek 30 százaléka az első, vagy 50 százaléka az első két energiahatékonysági kategóriába fog tartozni, akkor újra változhat a jelölési rendszer – tájékoztattak.

Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést