2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar érdekeltségű GE turbinaszigetei kerülnek az első török atomerőműbe

A General Electric (GE) gyárthatja a turbinaszigeteket az első török atomerőmű számára. A Büyükeceli városban épülő Akkuyu Atomerőmű 5 millió háztartás számára állít majd elő elektromos energiát. A projekt keretében a GE négy turbina-generátor szettet szállít az erőmű építéséhez. A fővállalkozó Roszatom ugyanazt a VVER 1200 típusú atomreaktort telepíti majd az Akkuyu Atomerőműbe, mint a Paks 2-be.

Így működnek a GE turbinái Fotó: Youtube

Az Atom Energo Mash (AEM) és a közel 10 ezer magyar munkavállalót foglalkoztató General Electric (GE) még 2007-ben alapította meg az AAEM Turbine Technology LLC vegyes vállalatot. A cél az volt, hogy átfogó technológiai megoldásokat tudjanak kínálni a nyomott vizes reaktorral épülő atomerőművek turbinaszigeteihez.

A vállalat sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ atomerőművi blokkjainak több mint 50 százalékában GE gyártmányú gőzturbina üzemel. Ezek teljes beépített áramtermelő kapacitása meghaladja a 200 gigawattot.

Az első török atomerőmű-turbinaszigetek berendezéseinek tervezésére és szállítására vonatkozó megbízást is a szentpétervári székhelyű AAEM Turbine Technology LLC nyerte el.

Az Akkuyu Erőműre vonatkozó szerződés jelentős mérföldkő mind az AAEM vegyes vállalat, mind pedig annak tulajdonosai, a GE és az AEM számára – közölte a GE.

Az akkuyui erőmű lesz Törökország első atomerőműve. A létesítmény a Paks 2-höz hasonlóan 1200 MW-os blokkokkal üzemel majd, de nem két, hanem összesen négy blokkból áll majd, így 4800 MW áramtermelő kapacitással fog rendelkezni.

Az erőmű első blokkját várhatóan 2023-ban helyezik üzembe, a további egységek pedig 2026-ig folyamatosan, évente kezdik meg az áramtermelést. Tulajdonosa és üzemeltetője a RUSATOM Energy International által vezetett vegyes vállalat, az Akkuyu Nuclear AS lesz.

Neked ajánljuk
Energiabiztonság az olimpia alatt – avagy mivel hűtenek Tokióban idén nyáron? Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam