2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttörés Fukusimában: megtalálták az olvadt uránt

Több sikertelen próbálkozás után megtalálta az olvadt fűtőelemeket a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorába beküldött robot. Ez azért is nagy szó, mert elődei mind kudarcot vallottak: vagy beszorultak valahova, vagy azonnal működésképtelenné váltak az erősen sugárszennyezett környezetben, amely az embert mindössze másodpercek alatt megölné.

Videón az áttörés pillanatai Fotó: Youtube

A 2011-es japán cunami több mint 18 ezer ember életét követelte. A szerencsétlenséget tovább tetézte az atomkatasztrófa: a fukusimai erőmű hat reaktorából három teljesen leolvadt, ennek következtében a megolvadt urán a fém- és betonrétegeken is áthatolt.

A kutatóknak kihívást jelentett, hogy a vízzel elárasztott reaktorokban megtalálják az azóta lehűlt, de továbbra is sugárzó fűtőelemeket.

A mérnökök nyáron a Toshibával közösen tesztkörnyezetben gyakorolták a műveletet, amely most sikerrel járt: a robot először küldött a hatvan centiméteres kábelen keresztül fotókat és adatokat az olvadt magról, annak helyzetéről és környezetéről. A Mini-Manbót, azaz a kicsi naphalra keresztelt robotot négy mérnök 3 napon át irányította a víz alatti folyosókon.

Egészen mostanáig nem tudtuk, hova kerültek a fűtőelemek, és milyen állapotban vannak. Így azonban elkezdhetünk terveket kidolgozni a kiemelésükre és a reaktorok végleges megtisztítására

– közölte Takahiro Kimoto, az erőművet üzemeltető Tepco vállalat atomenergiáért felelős igazgatója.

Becslések szerint az erőmű teljes megtisztítása 30-40 évig is eltarthat majd.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam