2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Geotermikus energiával fűthetnek Zsanán és Kiskunhalason

Geotermikus energiával fűthetik néhány éven belül a zsanai háztartásokat, de a földből nyert energiát hasznosíthatják Kiskunhalason is. A helyi közmeghallgatáson jelentették be, hogy siker koronázhatja a község geotermikus adottságainak kihasználását. A korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy mintegy 120 Celsius-­fokos vizet rejt a föld mélye Zsana határában. 

Zsanán és Kiskunhalason is geotermikus energiával fűthetik a háztartásokat Fotó: Pixabay

A település nyolc évvel ezelőtt alapította meg a Zsana Geoterm Kft.-t, hogy idővel hasznosíthassák a megújuló energiaforrást. A hosszú, tárgyalásokkal teli folyamat legfrissebb eredményeiről Kis-Illés Károly, a cég vezetője számolt be a falugyűlésen.

A zsanai terveket – amelyek elsősorban a fűtési- és használatimelegvíz-ellátásra vonatkoznak – 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette a magyar kormány.

Mint elhangzott: a beruházás – melynek során kettő geotermikus kutat is fúrnak – jövő év első felében indulhat. A földből nyert energiából elsősorban közintézmények, lakossági és ipari épületek hőenergia-igényeinek kielégítését tervezik, de idővel a bel- és külterületen lévő ingatlanok is csatlakozhatnak a hálózathoz. Sőt, a távhőszolgáltatásba Kiskunhalast is bekapcsolják.

A beruházással – amellyel évente 30 ezer tonna szén-­dioxid-kibocsátást válthatnak ki – várhatóan 2019-ben végeznek.

Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit A Hawaii-szigeteken is hódít a megújuló energia A megújuló kreativitás lángja: íme az ökohősugárzó A Microsoft is a megújuló energiára szavaz A Rolls-Royce is részt vesz a Paks II.-projektben