2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a szél sem a régi

A globális felmelegedés miatt már a szél ereje sem olyan, mint egykor volt – legalábbis ez derül ki a Nature Geoscience folyóiratban megjelent hiánypótló kutatásból, amely globálisan vizsgálta a széláramlatok változását. Mint kiderült, elkeseredésre semmi ok: a szélenergia továbbra is jelentős szerepet játszik a károsanyag-kibocsátás csökkentésében – írja a The Guardian.

Köztudott, hogy a szélerőművek fontos szerepet játszanak a klímaváltozás elleni harcban. Egy, a Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint azonban a globális felmelegedés miatt Amerikában, az Egyesült Királyságban és a Mediterrán térségben jelentősen csökkent, míg Ausztrália keleti részén erősödött a széláramlat ereje.

Vissza kell szorítanunk a károsanyag-kibocsátást Fotó: pixabay.com

MEGDÖBBENTŐ EREDMÉNYEK


A hiánypótló tanulmány a hőmérséklet-emelkedés szélenergiára gyakorolt hatását vette górcső alá. A vizsgálat során fény derült arra, hogy a század végére hatalmas változásokra lehet számítani főleg azokon a területeken, ahol szélenergiát hasznosítanak. Az elmúlt évtizedben a telepítési árak csökkenése miatt ötszörösére nőtt a szélerőművek száma, ennek következményeképpen pedig visszaszorult a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás. A kutatás szerint azonban 2100-ban Amerika középső részén a szél ereje ötször kisebb lehet majd.  

A szélerőművek továbbra is fontos szerepet játszanak a globális felmelegedés elleni harcban Fotó: theguardian.com

 AZ ADATOK JÓ ALAPOK

„Jelentős változásokat tapasztaltunk a szélenergiával kapcsolatban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben nem érdemes újabb szélerőműveket telepíteni, csupán figyelembe kell vennünk az eredményeket.

A globális károsanyag-kibocsátás csökkentésében továbbra is fontos szerepet játszik a szélenergia hasznosítása” – magyarázta Kristopher Karnauskas, a coloradói Boulder Egyetem munkatársa.

Karnauskas elismerte, hogy az eredmények nem pontosak, ugyanakkor sokat segíthetnek a jövőben: „Egészen mostanáig nem készült ilyen jellegű globális tanulmány, éppen ezért ezek az adatok jó alapul szolgálnak majd a későbbi kutatásokhoz” – hangsúlyozta a szakember.

Neked ajánljuk
2030-ra Európában a duplájára nőhet a szélerőművek száma Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia Forradalmasítaná a szélerőművek gyártását a GE Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam