2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épületenergetikai korszakváltás előtt: januártól komoly változások jönnek

2018. január 1-jétől nagy változások jönnek az épületekkel szemben támasztott energetikai előírásokban. Házépítőként – de felújítóként is – ez komoly felkészülést és odafigyelést tesz szükségessé, legyen szó tervező vagy kivitelező szakemberekről, műszaki ellenőrökről vagy épp a tulajdonosról – derült ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) weboldalán publikált cikkből.

A 2017. december 31. után benyújtott minden új építési engedély vagy bejelentés, de már jelentős felújítás esetén is életbe lép a költségoptimalizált energetikai követelményszint.

Nemcsak építkezés, de felújítás esetén is be kell tartani az új energetikai szabályokat Fotó: Nagy János József

Az előírások módosulása miatt a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük.

Az új követelményeknek megfelelően épített, felújított épületek fűtési célú energiafogyasztása így jelentősen – felújítás esetén a kiinduló állapothoz képest akár 50 százalékkal is – kevesebb lesz.

Ha felújításról beszélünk, a szigetelésből legalább 5 centiméterrel vastagabb kell, mint eddig. Ablakokból pedig háromrétegű üvegezéssel ellátottat érdemes beépíteni – írja a MEHI.

Az új szabályozás fokozatosan lép majd hatályba.

Neked ajánljuk
Mennyi megújulót bír el a magyar áramhálózat? Titok Elképesztő energiatervei vannak Lengyelországnak Hőszigetelés: nem mindegy, hogyan! Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: mehi.hu
Vissza
Hírfolyam