2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínában nukleáris energiával fűtenének

Kína nem mindennapi energetikai ötlettel lepte meg a világot. Pekingben már kipróbálták a megoldást, melynek keretében nukleáris energiát használva állítanák elő a lakossági távfűtésnél használt meleg vizet. Az állami tulajdonban lévő, nukleáris energiával foglalkozó vállalat közlése szerint a kísérleti reaktor jól vizsgázott.

A technológia lényege

Az első próbaüzem már megtörtént Pekingben, egy kis méretű reaktorral. A Yanlong névre keresztelt szerkezet jól vizsgázott. Az üzemeltetés során egy uszodai méretű tartályt vízzel töltenek meg. Az alacsony nyomású reaktorral az ebben lévő vizet melegítik, amely majd ezt követően a távfűtési hálózatba jut. A kínai fejlesztők szerint a DHR400-as jelzést kapott reaktor viszonylag olcsón, nagyjából 220 millió dollárból (mintegy 60 milliárd forint) 3 év alatt megépíthető. Állításuk szerint az eszköz jóval biztonságosabb, mint a nagyobb társai.

Kínában 200 ezer háztartás számára állíthatják elő a távfűtésükhöz szükséges energiát Fotó: Wikimedia Commons

olcsó megoldás

Gigajoule-onként 120-160 forintnak megfelelő összegből kihozható az energia, amely aztán a hálózatban hasznosul. Ez olcsóbb, mint az általánosan elterjedt földgázra épülő megoldások, de egyes szakértők megjegyezték, az erőmű gazdaságosságát csak a gyakorlatban lehet majd megítélni. Figyelemre méltó technológiai körülmény az is, hogy a 400 megawatt teljesítményű erőmű a hagyományos, 1 gigawattos atomerőművek fűtőelemeinek mindössze 2 százalékát használja.

A megvalósításhoz idő kell

A 168 órás pekingi próbaüzemet a szakemberek sikeresnek értékelték, azonban néhány évet igénybe vehet az új technológia bevezetése. Ha sikerül, akkor 400 megawattos egységekkel 200 ezer háztartás számára állíthatják elő a távfűtésükhöz szükséges energiát.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem Klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok és Kína Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam