2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyratörő energiák Indiában?

A világ legnagyobb hibrid nap- és szélenergia-projektjét tervezi az indiai kormány. A projekt később modellül szolgálhat a további hasonló fejlesztésekhez is, amelytől azt várják, hogy jelentős részben megoldhatja az indiai villamosenergia-rendszer hálózati problémáit.

Az indiai új és megújuló energiák minisztériuma által tervezett megaprojekt keretében összesen 160 MW megújuló kapacitást telepítenek körülbelül 4 négyzetkilométeren. A mintegy 155 millió dolláros beruházással megvalósítandó projekt a Világbank támogatásával jöhet létre.

A projekt megoldhatja India áramellátási problémáit Fotó: Wikimedia Commons

A fejlesztésben kizárólag indiai társaságok vesznek részt, és a terv szerint 120 MW fotovoltaikus, valamint 40 MW szélerőművi kapacitást telepítenek, kiegészítve egy energiatároló rendszerrel.

A hibrid, energiatároló technológiát is magában foglaló modell megoldhatja az indiai villamosenergia-rendszer problémáit. Hasonló technológiát telepítettek már a többi között Jamaicában és Kínában is, de az indiai verziónak minden eddiginél nagyobb kapacitása lehet.

A Világbank egyébként ebben az évben korábban már döntött egy 750 MW-os indiai napelemes projekt finanszírozásáról is, amelyhez 0,25 százalékos kamatú hitelt biztosított az országnak. A három egységből álló erőmű teljes élettartama alatt körülbelül 3,30 rúpia/kWh (4,9 dollárcent/kWh) költséggel fog termelni, ami rekordalacsony árat jelent az országban megvalósított fotovoltaikus fejlesztéseket tekintve.

Neked ajánljuk
Mennyi megújulót bír el a magyar áramhálózat? Titok Elképesztő energiatervei vannak Lengyelországnak A tűzoltók is felvették a harcot a légszennyezés ellen Újdelhiben Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam