2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Száz évre szóló energiastratégia kellene

Hosszú távú, akár száz évre szóló, az energiaágazatra vonatkozó stratégia megalkotását javasolja a magyar kormánynak legfrissebb jelentésében a legnagyobb vállalatokat tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács.

Magyarország a gazdaság hosszú távú fenntarthatóságát a digitális átalakulás és az innováció adta lehetőségek kihasználásával, az oktatás átalakításával és a tudásalapú iparágak fejlesztésével érheti el. Emellett szükség lenne az energiaipar hosszú távú átgondolására – fogalmazta meg legfrissebb jelentésében a tíz, Magyarországon is működő, nemzetközi nagyvállalatot tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács. A tagok minden évben ajánlásokat tesznek, amelyek a gazdaság előremozdítását segítik; idén az „Okos Magyarország” témáját járták körbe.

A fenntartható megoldásokat, például az elektromos autók elterjedését érdemes adókedvezményekkel támogatni

Energiafelhasználását illetően minden országnak hosszú távon, akár százéves távlatban kell gondolkodnia. A tanács szerint hosszú távú energiaigényének kielégítésére Magyarországnak szüksége volna olyan áttekinthető vízióra, amely a megújuló energiaforrásokra történő átmenetet figyelembe veszi, s amely kihasználja a regionális együttműködésben rejlő lehetséges szinergiákat.

Ilyen távlatú stratégia ma nem létezik, vagy elzárt műhelyekben készül – mondta az NRGreportnak Erényi Balázs, a HEBC tiszteletbeli tagja, elnöke. Holott annak, hogy Magyarország hogyan képzeli hosszú távú víz- és energiagazdálkodását, átláthatónak kellene lennie a vállalatok és az ágazat számára – tette hozzá. Tudniuk kellene azt is, hogy mit vállal az ország, például milyen mértékben kívánja majd csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, s ennek eléréséhez milyen szabályozói eszközöket alkalmaz. Szintén fontos lenne ismerni, hogy az egyes energiahordozók aránya hogyan alakul majd. A tanács helyesli az Európai Unió azon törekvéseit és intézkedéseit, melyek az egyes országok energiahálózatainak összekapcsolását eredményezik: ezen intézkedéseknek kellene lecsapódniuk egy magyar stratégiában – mondta Erényi.

Többet tehetne a kormány azért, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére ösztönözze. A tanács jó lehetőségként értékeli a fenntartható megoldásokat támogató adókedvezményeket.

Az elektromos autókra vonatkozó adókedvezmények például kulcsfontosságúak lehetnek a jövő energiaforrásainak elterjedésében.

Javasolják a fenntartható energiaforrásokra vonatkozó ösztönzők továbbfejlesztését, különös tekintettel a kutatás-fejlesztési szektorban, ahol a támogatásoknak kiemelt szerepük van.

A jelentés kitér a megújulókra is. Számos befektető vár arra, hogy a magyarországi napenergia-piacba fektessen, és kedvező éghajlatának köszönhetően az ország privilegizált helyzetben van ahhoz, hogy hozzáfogjon e megújuló energiaforrás kihasználásához. „Úgy gondoljuk, hogy ez fontos fenntarthatósági kérdést jelent a következő néhány évben, és a napenergia csökkentheti a földgáztól való függőségünket” – olvasható a jelentésben.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam