2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi magyarok is szeretjük a megújuló energiát

Összesen 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült az idei első fél évben – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hmke-rendszerekről szóló jelentéséből. A frissen létesült egységek beépített teljesítménye több mint 22 megawatt, a berendezések túlnyomórészt napelemesek.

Az első negyedévben 1026 berendezést telepítettek, 7,04 megawatt beépített teljesítménnyel. Közülük 12 földgázt hasznosít, 28 szélenergiára épül, a többi pedig napelemes, átlagos beépített teljesítményük 6,8 kilowatt.

Magyarországon egyre több ház tetején láthatunk napelemet Fotó: Pixabay

A második negyedévben 1824 hkme-t csatlakoztattak a hálózatra 12,05 megawatt beépített teljesítménnyel. Ezek mindegyike napelemes, átlagos beépített teljesítményük 6,6 kilowatt. Az első negyedévhez képest 71 százalékkal emelkedett a csatlakoztatott teljesítmény.

Az első két negyedév adatai alapján az MEKH arra számít, hogy a hmke-k idei teljesítménybővülése felülmúlhatja a tavalyit.

A teljesítmény a második negyedévben az ELMŰ területén emelkedett a legnagyobb mértékben, negyedéves összehasonlításban viszont az E.ON észak- és dél-dunántúli területén volt a legnagyobb arányú a teljesítménybővülés.

Tavaly év végén majdnem 20,5 ezer hmke csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz 165 megawatt beépített teljesítménnyel.

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam