2019. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A skótok szerint is megéri az árát

A skót kormány közzétette új energiastratégiáját, melyben az elképzelések ismertetésén túl a megújuló energiaforrások használatának támogatása és az alacsony kibocsátással járó megoldások rovataiban jókora összegek szerepelnek. A skót kormány 2030-ig jelentős mértékben szeretné megnövelni a megújuló források arányát az ország energiamixében. 

A cél nem kevesebb, mint az, hogy a következő évtized végére Skócia hő- és villamosenergia-felhasználása, valamint a közlekedés szektora 50 százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodjon.

A stratégiájában közel 27 millió dollárnak megfelelő összeget (nagyjából 7100 milliárd forint) szán energetikai befektetésekre, melyek döntően a tiszta energiákra irányulnak. 80 millió dollár pedig arra jut, hogy olyan innovatív energetikai megoldások kidolgozását támogassák, amelyek a jelenleginél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak.

A Logannet erőmű Skóciában Fotó: Wikimedia

Úgy vélik, Skócia az Északi-tengeren végzett szénhidrogén-kitermeléssel megszerezte azt a tapasztalatot, amely az átfogó energetikai megújuláshoz szükséges. Ráadásul az országban a magas szintű, technológiai irányultságú oktatás és az innovatív startupok támogatása révén a megfelelő tudástőke is rendelkezésre áll a 2030-ig tervezettek megvalósításához.

Skócia jelenleg Európa egyik vezető szélenergia-hasznosítója. Az összes európai offshore – azaz tengerre telepített – kapacitás 25 százaléka a skót vizeken található.

Neked ajánljuk
Az Orosházi Kórház is munkára fogta a napenergiát A szmog akadályozza a napenergia térnyerését? Európának minden szempontból megérné megújulókra váltani Okosapp figyeli a mezőgazdasági gépek műszaki állapotát Elfelejthetjük az „olcsó” Teslát
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam