2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harc az energiaszegénység ellen

A WWF Magyarország minap publikált friss jelentéséből kiderül, hogy a legtöbb Baranya megyei önkormányzat a szociálistüzelőanyag-programon keresztül próbál tenni az energiaszegénység ellen. Vannak ugyanakkor sokkal szerencsésebb kezdeményezések is, amelyekhez ráadásul nem is kell nagy költségkeret: pályázati tanácsadás, oktatás a helyes tűzifahasználatról, vagy éppen a polgárőrség bevonása a tűzifa aprítására az idősek számára. 

A WWF Magyarország felmérést végzett a települési önkormányzatok körében a fűtésre és energiahatékonyságra vonatkozóan. Ebben összesen 701 helyi önkormányzat vett részt, köztük 87 baranyai.

„Tíz önkormányzatnál történt tüzelőváltás, a leggyakrabban vegyes tüzelésről földgázra váltottak, ami négy alkalmat jelentett. Ez előrelépés a légszennyezés csillapításában, hiszen a földgáztüzelés károsanyag-kibocsátása jóval kedvezőbb, mint a vegyes tüzelésű kazánoké – emelte ki Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és energiaprogram pályázati ügyintézője. – Ugyanez a váltás másik irányba is gyakori volt, földgázról vegyes tüzelésre pontosan három alkalmat jelez."

Egyre több település lép fel az energiaszegénység és a környezetszennyezés ellen Fotó: Pixabay

A felmérés rámutat arra is, hogy a baranyai önkormányzatok 88,5 százaléka kíséri figyelemmel az energiatakarékosságra és a környezetszennyezés csökkentésére irányuló pályázati lehetőségeket, 37 százalékuk pályázott már sikeresen.

„Hetven település jelezte, hogy az energiaszámlák kiegyenlítése gondot jelent sok lakónak, ennek enyhítéséért 44 településen tudnak tenni valamit” – tette hozzá a szakember. Mint mondta, lignitet és szenet sehol sem osztanak, használatukra is csak két településen volt példa.

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam