2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hoppá! Magyarországon gigantikus méretű napelempark épülhet

Kínai befektető építené meg Közép-Európa legnagyobb napelemparkját Kaposváron. A beruházásról szóló hírt Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere jelentette be. A projektet fél éve készíti elő a város vezetése, a szándéknyilatkozatot már alá is írták a partnercéggel, mely a tíz legnagyobb kínai állami vállalat egyike.

A tervek szerint a távol-keletiek huszonöt évre kétszáz hektárnyi területet bérelnének Kaposvártól, s itt építenék meg a nemcsak idehaza, hanem a környező országokban is egyedülálló méretű napelemparkot – az itt termelt energiából a város is részesülne, emellett a beruházás komoly iparűzésiadó-bevételt is hozna a megyeszékhelynek.

Gigantikus méretű napelempark épülhet Kaposváron Fotó: Pixabay

A jelenlegi legnagyobb hazai napelemerőmű a hevesi Visonta mellett működik, a Mátrai Erőmű 6,5 milliárd forintba kerülő szolárparkját két éve helyezték üzembe, a 72 ezer napelem 16 MW energiát termel. A Dunántúl legnagyobb ilyen létesítményét négymilliárdból építették meg Pécsen, a 10 MW kapacitású fotovoltaikus erőmű 38 ezer elemből áll.

Kaposváron a tárgyalások jelenlegi állása alapján két 50 MW-os napelemmezőt építene a kínai befektető.

Idehaza egyébként egyre nagyobb keletje van a megújuló energiának. Mint ahogy arról beszámoltunk, az idei év első fél évében összesen 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült Magyarországon.

Neked ajánljuk
Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Szeptembertől támogatás a naperőművekre Feltalálták a szolármotort Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal) Környezetbarát textilkollekciót vezet be a Lidl
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam