2018. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A termálvíz a környezetbarát távhő forrása?

Jelentősen nőtt a termálvíz jelentősége a távhőszektorban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) közleményéből, amelyben arra is kitérnek, hogy a  környezetbarát távhő kiépítése érdekében az elmúlt években jelentős megújuló alapú termelőkapacitás-létesítés történt a szektorban.

A távhővel ellátott települések száma 2016-ban megközelítette a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladta a hatszázötvenezret, vagyis a távhő a magyar családok, közintézmények és egyes gazdasági szereplők fűtés- és melegvíz-ellátását meghatározó energiaforrás. A távhővel ellátott felhasználók száma nagyságrendileg nem változott (közel ötszázzal nőtt), azonban a távhőszolgáltatók által értékesített hő mennyisége közel 3%-kal lett magasabb.

Jelentősen nőtt a termálvíz jelentősége a távhőszektorban Fotó: Pixabay

A távhőtermelés energiahordozó felhasználásának szerkezete nem változott jelentősen a tavalyihoz képest, az összes tüzelőhő-felhasználás 70%-át a földgáz teszi ki, míg a biomassza a tavalyi évhez hasonlóan 15%-os részesedéssel bír.

Az összefoglalóból a többi között az is kiderül, hogy a fenntarthatóság jegyében, a környezetbarát távhő kiépítése érdekében az elmúlt években jelentős megújuló alapú termelőkapacitás-létesítés történt a szektorban.

A névleges hőtermelés közel 7%-kal emelkedett, elsősorban a már említett biomassza- és a termálvízalapú technológiának köszönhetően – utóbbi hőteljesítménye 50%-kal nőtt.

  • A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) közös kiadványát ide kattintva tekintheti meg. 
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„A nap fotói” a National Geographicról 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon 8 meghatározó üzleti és fenntarthatósági trend 2018-ra A börtön ablakába mégis besüt a nap? Az Alcatraz zöldenergiával üzemelő múzeummá változott A Föld 1000 év múlva