2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Újrahasznosított termálvíz melegíti az állatkert lakóit

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2012 óta egy innovatív fűtés-korszerűsítésnek köszönhetően 3208 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatott a levegőbe az elmúlt öt fűtési szezon alatt, mint korábban. Az energetikai fejlesztés lényege, hogy a létesítmény fűtésigényének jelentős részét földgáz elégetése helyett a Széchenyi fürdő termálvizének a fürdő által nem hasznosított, vagyis hulladék hőjéből lehet biztosítani.

A fejlesztés óta a gáztüzelésű kazánokra csak a különösen hűvös időszakokban volt szükség kisegítő fűtésként.

A jóval kisebb szén-dioxid-kibocsátás mellett a termálvíz hőjén alapuló fűtés a fenntarthatóság irányában is jelentős lépést jelent, hiszen a szükséges hőenergia biztosítása az eddigi fosszilis, nem megújuló energiaforrás helyett jelentős részben megújuló, tiszta energiából történik. További előny a gazdaságosság, ráadásul a Széchenyi fürdőnek is kevesebb villamos energiát kell fordítania a termálvíz hűtésére.

Elefántház a budapesti állatkertben, háttérben a Széchenyi fürdő Fotó: Estormiz/Wikimedia Commons
 

2017 júniusában az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič, dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes társaságában kereste fel a kert területére érkező hőhordozó víz fogadóállomását az Elefántház pincéjében, és elismeréssel nyilatkozott az uniós támogatásból megvalósuló fejlesztésről.

Neked ajánljuk
Napenergiában erősít az E.ON és az MVM-csoport Szén-dioxidból készülhet a jövő műanyaga? Szennyezett vizet állított ki a Pécsi Állatkert Új eldobható termékek kerülhetnek tiltólistára az Európai Unióban Hogyan lehetek környezettudatos? (videó)
Tovább a forrásra: zoobudapest.com
Vissza
Hírfolyam