2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Jöjjenek a további napelemfarmok!

A kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kis teljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 darabos és legalább 300 megawatt összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével. A munkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként – írja a Magyar Közlöny nyomán a vg.hu.

A kormány besegítene a napelemparkok hálózati csatlakozásának finanszírozásába és működtetésébe is. Szorgalmazza továbbá, hogy kedvezményes hitelprogram induljon az előbb felsorolt potenciális beruházói kör számára a napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez.

A miniszterelnökséget vezető miniszternek kell javaslatot készítenie a fenti beruházásokhoz igénybe vehető támogatási keretösszegre, valamint a működési támogatási keretösszegre. Szintén e miniszternek kell megjelölnie a kormány számára 2018. január 31-ig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján, hogy mely naperőmű-projektek nyilváníthatók nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé. Ugyanerre a határidőre kell javaslatot tenni a napelemfarmok csatlakozását is megkönnyítő elosztóhálózati mintaprojektekre.

A támogatásnak köszönhetően hazánkat is eláraszthatják a napelemfarmok Fotó: Pixabay

A kormány február 28-ig vár javaslatot arra, hogy mely kis teljesítményű erőművek hálózati csatlakozását kellene támogatni. Ideértendő az alállomások, illetve a csatlakozóvezetékek kiépítése és üzemeltetése is azzal, hogy biztosítani kell a kiemelt naperőművek által termelt áram kötelező átvételét.

Ezeket a naperőműveket az érintett elosztótársaságoknak ingyen kell csatlakoztatniuk az áramhálózatra.

A hálózati csatlakozás költségeire legfeljebb 8 milliárd forintnak kell rendelkezésre állnia a költségvetésben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt naperőmű-beruházások számára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig százmillió forintot kap a munka koordinálására. Február 28-ra kell kidolgozni a kedvezményes hitelprogram feltételeit is.

Neked ajánljuk
Új fejlesztések a nap alatt: megújuló energiában erősít a MOL Óriási naperőmű épül Európában Napelemfarm épült Csernobilban Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam