2018. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Okosváros- és okosfaluprogram indul hazánkban

A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közösen fejlesztene smartcity- és smartvillage-  (okosváros és okosfalu) technológiákat a Sagemcom Magyarország Kft. Az uniós támogatással induló projekt célja az elmaradott, az áramhoz korlátozottan hozzáférő települések energiaellátottságának javítása, a megújuló energiaforrások kiépítése, valamint a nagyvárosi infrastruktúrában alkalmazott mérési és elosztási hatékonyság növelése.

A Sagemcom, az SZTE és konzorciumi partnereik, a Pannon Egyetem és a Yazoo-Systems Kft. olyan intelligens platformot alakít ki, amely a korábbinál magasabb szintű és olcsóbb szolgáltatásokat tesz lehetővé az energiagazdálkodás területén – derül ki az egyetem közleményéből. A projektnek köszönhetően az elmaradott, az áramhoz korlátozottan hozzáférő települések energiaellátottsága javulhat, illetve a nagyvárosi infrastruktúrában alkalmazott mérési és elosztási hatékonyság is növekedhet.

A projekt a megújuló energiaforrásokra is fókuszál Fotó: Pixabay

Az okosváros- és okosfalu-koncepción alapuló fejlesztés révén a környezethez alkalmazkodó, fenntartható működést kínáló rendszer jön létre, amely alkalmas a megújuló energiaforrások bekapcsolására a helyi igények kielégítésébe, valamint a termelés és felhasználás egyensúlyának megteremtésére.

A 1,634 milliárd forint támogatást elnyert projekt a tervek szerint költséghatékonyan segíti a fenntartható energiagazdálkodást.

A  napenergia-termelésben alkalmazott megoldások érzékenyek az időjárási viszonyokra, azonban a kifejlesztett új rendszer elemei szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan fognak működni a tájékoztatás szerint.

Neked ajánljuk
Működnek a budapesti okoslámpák Tisztán is lehet: íme az indiai város, amely teljesen napenergiával működik A jövő okosvárosában a villanyautók termelik majd az energiát? A sarki jég fehérjét a burjánzó planktonok kékeszöldje válthatja fel Számít, mit eszel!
Tovább a forrásra: kamaraonline.hu
Vissza
Hírfolyam