2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehetne még olcsóbb az áram?

Fillérekbe kerülhetnek majd az elektromos áram wattjai, ha sikerül felfuttatni a perovszkitos napelemes technológiát. A különleges kristály ugyanis  jóval hatékonyabban képes hasznosítani a napenergiát, mint a szilíciumos napelemek. Egy, a Financial Timesban megjelent cikkben vették górcső alá, hogy milyen akadályokat kellene leküzdeni ahhoz, hogy a technológia szélesebb körben is elterjedhessen. 

Az orosz Lev Perovszki által felfedezett kristályok akár 22 százalékos hatékonysággal is képesek hasznosítani a napenergiát, amivel számos más fotovoltaikus anyagot maguk mögé utasítanak.

Csakhogy a perovszkittal kapcsolatban vannak olyan akadályok, amelyeket mihamarabb meg kellene oldani:

  • túl könnyen felszívódnak,
  • nem viselik jól a párás környezetet,
  • csak kis méretben sikerül velük dolgozni,
  • egyelőre a kutatására fordított összegek is eltörpülnek a szilícium kutatásához képest.
 

A kutatók azonban bizakodóak, és újabban szilíciumos napelemekkel kombinálják: mivel a perovszkit áttetsző, a szilíciumcellák fölé teszik, és más-más hullámhosszúságú fényre hangolják őket, amivel 10 százalékkal felülmúlják a hagyományos szilíciumos napcellák hatékonyságát.

A szakemberek úgy vélik, ha sikerül a méret- és stabilitási problémákat megoldani, akkor alapjaiban változtathatja meg a napenergiás iparágat a szilíciumnál jóval olcsóbban előállítható perovszkit.

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő a háztartási méretű naperőművek száma Spanyolországban napenergiával kereskedhetnek a háztartások Újabb innovatív technológia teheti vonzóbbá a napelemeket A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam