2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemfarm épült Csernobilban

Alig száz méterre az új szarkofágtól – amely valójában egy hatalmas fémkupola – megépült és indulásra kész Csernobil első napelemfarmja. A világ egyik legsúlyosabb atomkatasztrófájának tragikus emlékű helyszínén most a megújuló energia kiaknázása kezdődhet meg. A kivitelezők szerint a napelemfarm néhány héten belül megkezdheti működését.

Ukrajna az elmúlt két évben felfüggesztette földgázvásárlását Oroszországtól, ezzel egyidejűleg pedig lépéseket tett arra, hogy megtalálja a módját az 1986-os katasztrófa mai napig lényegében lakatlan helyszínének hasznosítására. Ennek egyik első, látványos eredménye a most elkészült napelemfarm – írja az AFP nyomán az origo.hu

Az általánosan ismert 1986-os események következtében a hatóságok több százezer embert evakuáltak a környékről, amely az emberek számára állandó berendezkedésre és mezőgazdasági termelésre nagyjából még 24 ezer évig alkalmatlan lesz. Ettől függetlenül egyes reaktorok a katasztrófa után is tovább működtek, az utolsó közülük csak 2000-ben állt le.

Csernobil Fotó: Pixabay

A terület nyilvánvalóan nem alkalmas mezőgazdasági termelésre, de alkalmas innovatív és tudományos projektek megvalósítására – nyilatkozta Ostap Semerak ukrán környezetvédelmi miniszter, aki az egyik legnagyobb támogatója volt a csernobili napelemek telepítésének.

Az ukrán hatóságok mintegy 2500 hektáros (25 négyzetkilométer) nagyságú területet ajánlottak fel a csernobili napfarmok létesítésre. Közel 60 cég – köztük amerikai, kínai, dán és francia vállalatok – jelezte érdeklődését a lehetőségek iránt.

A napelemfarmot végül egy ukrán–német vegyesvállalat, a Solar Chernobyl építette meg. Az 1 megawattos termelő közel 4000 darab, fotovoltaikus panelt tartalmaz. Két futballpálya nagyságú területet foglal el, és a vállalat szerint a beruházás hét év alatt megtérülhet.

Yevgen Varyagin, a vállalat vezetője szerint a napelemfarm egy közepes méretű falut, azaz mintegy 2000 háztartást láthat el energiával.

A kivitelezők szerint a napelemfarm készen áll arra, hogy megkezdje termelését a hálózatra, erre várhatóan legfeljebb néhány héten belül sor kerül. Az egységek bekapcsolásával egyből százszorosára ugrik a régió napenergia-kapacitása.

Neked ajánljuk
Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam