2019. február 15., Georgina, Kolos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán akkumulátorgyár épül Miskolcon

Ismét Magyarországot választotta egy jelentős távol-keleti lítiumionakkumulátor-gyártó: a GS Yuasa Miskolcon építi meg első üzemét az európai kontinensen. A csaknem 29 millió eurós befektetéssel az első szakaszban 51 munkahely jön létre, az építkezés februárban kezdődik.

A japán GS Yuasa 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházását a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

A vállalatcsoport fő tevékenysége az ólom-sav akkumulátorok fejlesztése, előállítása és értékesítése, elsősorban a gépjármű- és motorkerékpár-ipar számára. Egy 2016-os megállapodás eredményeként a GS Yuasa felügyeli a Panasonic ólom-sav akkumulátorait is, így lehetőség nyílt arra, hogy ez a két cég együtt többségi befolyást szerezzen a nemzetközi ólom-sav akkumulátor piacán.

A beruházás indulását bejelentő budapesti sajtótájékoztató Fotó: KKM

A jelenleg 17 országban 37 telephellyel rendelkező, több mint 15 000 főt foglalkoztató vállalat nemrégiben megkezdte az ólom-sav akkumulátorról a lítiumion akkumulátorra való áttérést, jelentős fejlesztési beruházásokat végrehajtva az új területen, célul tűzve ki a környezetbarát üzemű gépjárművek előállításához való hozzájárulást és a környezetvédelmet.

Az új technológiára való átállás kapcsán a cégcsoport új, európai gyártóegység építéséhez keresett helyszínt. A döntési folyamat végén a szükséges munkaerő megléte, a fejlett infrastruktúra, a főváros elérhetősége, valamint a rendelkezésre álló megújuló energiaforrások (elsősorban geotermikus fűtés) miatt Miskolcra esett a választás.

A 8,8 milliárd forint értékű beruházás eredményeként várhatóan 2020 elején indul a 12 V lítiumion akkumulátorok termelése, de a kereslet függvényében már rövid távon is várhatóak technológiai, illetve kapacitásbővítő fejlesztések.

Joda Makoto, a GS Yuasa vezető tanácsadója ismertette, hogy a miskolci lesz az első üzem Japánon kívül, ahol a vállalat lítiumionos akkumulátorokat fog gyártani.

„A magyar gazdaság sikerei a következő években azon múlnak, hogy sikerül-e a minél gyorsabb átállás az új autóipari korszakra, az önvezető járművek és az elektromobilitás technológiáinak meghonosítására” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Neked ajánljuk
Gondolta volna? A miskolci villanyautó-akkumulátorok geotermikusan fűtött gyárban készülnek Gondolta volna? A miskolci villanyautó-akkumulátorok geotermikusan fűtött gyárban készülnek Palackba zárták a napfényt Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam