2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fókuszban a megújuló energia

A párizsi klímamegállapodásban meghatározott ambiciózus célok eléréséhez az EU-nak számos változtatást kell bevezetnie az energiaszektorban. A zöldenergiára történő áttérés legfőbb célja, hogy csökkentsék az EU kiszolgáltatottságát az energiaexportőrökkel szemben, és segítsék, hogy a háztartások is minél inkább megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak. A parlament most a javaslatokhoz fűzött módosításain dolgozik.

A megújuló energiaforrásokból felhasznált energia aránya az elmúlt években csaknem a duplájára nőtt: a 2004. évi 8,5%-ról 2015-re 16,7%-ra emelkedett. Ezzel az EU jó úton halad, hogy 2020-ra elérje a 20%-os célkitűzését.

2014-ben az EU-s tagállamok egyetértettek abban, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások részarányát 27%-ra kell növelni, de az EP-képviselők legalább 35%-os célkitűzést kérnek.

Emellett szeretnék elérni, hogy a háztartásoknak joguk legyen megújuló energiaforrásokból megtermelni a saját villamos energiájukat, tárolni és fogyasztani anélkül, hogy azután díjakat vagy adókat kellene fizetniük.

Az energiahatékonyság javítása nemcsak a szén-dioxid-kibocsátást, hanem az EU energiaimportra költött büdzséjét is csökkentheti, amely éves szinten mintegy 350 milliárd euróra rúg. Az EP-képviselők ezért kötelező célként határoznák meg, hogy 2030-ig 40%-kal kelljen mérsékelni az EU energiafogyasztását.

Európa-szerte is kiemelt szerep jut a megújuló energiának Fotó: Pixabay

Az egyik legfontosabb terület az energiapazarló épületek fűtésének és hűtésének korszerűsítése, mivel ezek energiafelhasználása az EU teljes igényének 40%-át teszi ki, és 75%-uk a legkisebb mértékben sem energiatakarékos.

A parlament, a bizottság és a tanács képviselői 2017 decemberében megállapodtak, hogy előírják a tagállamok számára: határozzanak meg egy hosszú távú nemzeti stratégiát a lakó- és nem lakóépületek felújításának támogatására.

Az EP emellett egyszerűbb energiafogyasztási címkékre vonatkozó szabályozást fogadott el tavaly a háztartási gépekre, mint például a porszívók vagy a tévék. A technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszer jóvoltából egyszerűbb lesz az energiatakarékos gépek révén villanyszámlánkat csökkenteni, a gyártókat pedig arra sarkallja, hogy még többet fektessenek az energiafogyasztás mérséklésébe.

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: Európa Parlament
Vissza
Hírfolyam