2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

NASA: az atomenergia csökkenti az üvegházhatású kibocsátást

Bár egyre nagyobb teret kap a zöldvonulat az európai országok energiapolitikájában, a megújuló energiaforrások még nem képesek fedezni egy ipari termelést folytató ország teljes energiaszükségletét. A nyugati országok többségének így is energiaimportra van szüksége, vagy az évtizedek óta a szolgálatunkba állított atomenergiára.

Az atomerőművek biztonsága több szilárd alapon nyugszik, amelyek teljesítése kérdés nélküli kötelesség, az esetleges katasztrófák elkerülése végett.

Az atomenergia  alapvetően környezetbarát, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az üzemzavarokról és a balesetekről, illetve azok lehetséges következményeiről sem.

A legnagyobb biztonságot pont a fizika adja, egy jól megtervezett atomerőműben ugyanis nukleáris robbanás nem fordulhat elő. Ha egy rendszert úgy terveznek és építenek meg, hogy egyetlen elem meghibásodása esetén ne történhessen probléma, akkor ez csekély valószínűséggel válik veszélyessé. Mindemellett a sugárzó anyag és a környezet között több gátnak is lennie kell, a legtöbb esetben három fal választja el az atomerőmű központját a világtól. 

A NASA Goddard Űrkutató Intézetének felmérése szerint az atomenergia használata jelentősen csökkenti a környezetszennyezéssel kapcsolatos halálozást és az üvegházhatású gázkibocsátást. Sőt, miután a kutatók összevetették az adatokat, arra a megállapításra jutottak, hogy míg a fosszilis tüzelőanyagok égetése 1971 és 2009 között legalább kétmillió ember halálát okozta, addig ez idő alatt ötezer ember halt meg sugárszennyezés vagy erőműbalesetből fakadó rákbetegség miatt. 

A másik fontos pozitív hatásként az üvegházhatást erősítő gázok csökkenését jelölték meg a kutatók. 

Paksi atomerőmű Fotó: atomeromu.hu

Az atomenergiának köszönhetően csökken az üvegházhatás, olcsóbbá válik az energia, azonban tény, hogy egy apró probléma hatalmas katasztrófához is vezethet.

Megvannak tehát ennek a modern kori energiaforrásnak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Természetesen kiegészítő forrásként szükséges fejleszteni a megújuló energiaforrások felhasználását is, de jelen állás szerint a mérleg nyelve még mindig a fosszilis energiahordozók és az atomenergia felé billen. A Magyarországon megvalósuló Paks II. projekt is ellátásbiztonsági, versenyképességi és klímavédelmi célok teljesülését kívánja majd szolgálni a jövőben.

Neked ajánljuk
V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül Árampiac: a magyarok kevesebbet fogyasztottak, még kevesebbet termeltek szeptemberben A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam