2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem lesz extra adó az autóáramon

A magyarországi elektromobilitás fejlődése terén az ország fizikai és elszámolási átjárhatóságának biztosítását tartja a két legfontosabb feladatnak a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. Lepsényi István a magyaridok.hu-nak adott interjújában kiemelte: a kormány nem tervez az autók töltésére szánt villamos energiára extra adót kiszabni. 

Lepsényi István felidézte, hogy az elektromobilitás fejlesztését a kormányzat a Jedlik Ányos-terv keretében határozta meg kiemelt feladatként, több lényeges szempont figyelembevételével.

„(...) Miután a közlekedés a légszennyezés egyik jelentős forrása, a kormányzat olyan járművek használatát ösztönzi, amelyek működésük során lokálisan nem vagy alig bocsátanak ki káros anyagokat, mint például a tisztán elektromos meghajtásúak” – emlékeztetett Lepsényi István. Hozzátette, hogy mindennek általános társadalmi jelentősége mellett a stratégiai hordereje is nagy, hiszen a jelenlegi nukleáris termelési kapacitás fenntartását biztosító Paks II projekttel megindult a hazai villamosenergia-rendszer megerősítése. Magyarország ezzel egyrészt kevésbé akar függeni a jelentős emisszióforrásnak számító fosszilis energiahordozóktól, másrészt pedig hosszabb távon ki akarja elégíteni az elektromobilitás egyre gyorsabb ütemben növekvő áramigényét.

Nem lesz extra adó az elektromos autók áramán
Fotó: MTVA/Faludi Imre

A Jedlik Ányos-terven belül három kiemelt feladatot határozott meg a kormány: az elektromobilitás elterjedéséhez szükséges töltő-infrastruktúra kiépítését, a tisztán elektromos meghajtású járművek beszerzésének támogatását és azt, hogy a magyar kutatás és fejlesztés megjelenjen az elektromos járművek gyártása terén is.

Az elektromos járművek töltési szokásaival kapcsolatban Lepsényi István megemlítette: az elmúlt év tapasztalatai alapján feltételezhető, hogy a felhasználók leginkább (75-80 százalékban) az otthonukban fogják feltölteni az e-autójukat. Ennek ellenére elengedhetetlen a töltő-infrastruktúra kiépítése a közterületeken, valamint a különböző töltőberendezéseknél igénybe vett töltési szolgáltatások elszámolását biztosító rendszer kidolgozása. 

„Az elektromobilitás elterjedését kívánjuk ösztönözni, ezért nem tervezzük semmilyen, az autók töltésére szánt villamos energiát terhelő extra adó kiszabását” – hangsúlyozta az államtitkár.

Neked ajánljuk
Az Audi rákapcsol a villanyautók gyártására Az Amazon is felvillanyozza a flottáját Szlovákiában is óriási összeggel támogatják a villanyautók elterjedését Magyar okospoháré lehet a műanyagtakarékos jövő Ekkora hajó még nem ment át ezen a csatornán – videó
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam