2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Gigantikus méretű hidrogénüzemet építenének a hollandok

Európa legnagyobb, megújuló energiaforrásokkal működtetett hidrogéngyártó üzemét tervezik megépíteni Hollandiában. A gigantikus létesítményben éves szinten akár 3000 tonna hidrogént állíthatnak elő. Ha a projekt megvalósul, az ország szén-dioxid-kibocsátása több millió tonnával csökkenhet. 

Az AkzoNobel vegyipari konszern és a Gasunie energiavállalat Delfzijlben építtetné fel a 20 megawatt teljesítményű, a hidrogént szél-, illetve napenergia segítségével, vízbontással előállító üzemet.

Az AzkoNobel amszterdami székhelye Fotó: azkonobel.com

A létesítményben éves szinten 3000 tonna hidrogént állíthatnának elő. A cél, hogy végül akár 100 megawatt teljesítményű hasonló üzemeket is létre tudjanak hozni, s  teljesen tiszta forrásból származó energiát használjanak fel a hidrogén előállítására.

Marcel Galjee, az AkzoNobel energiáért felelős igazgatója az energylivenews.com-nak elmondta: „a holland ipar évente 800 ezer tonna hidrogént használ fel. Ha teljesen megújuló energiával állítják elő ezt a mennyiséget, akkor 7 millió tonna szén-dioxid kibocsátását kerülik el”.

Neked ajánljuk
Úszó napelemeket telepítenek Hollandiában Úszó napelemeket telepítenek Hollandiában Fűtött kerékpárutat építenek a hollandok Megszépült a martonvásári kastély parkja Kitalálja, mivel működik ez a zseblámpa?
Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam