2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábia dollármilliókat költene megújuló energiára

A rijádi kormány idén 8 megújuló energetikai projektet ír ki, amelyek együttes kapacitása 4,125 gigawatt, ezen belül a naperőművek 3,3 gigawatt, a szélerőművek pedig 800 megawatt kapacitásúak lesznek. Szaúd-Arábia 5-7 milliárd dollárt fordítana a terv megvalósítására.

A szaúdi hatóságok arra számítanak, hogy 2020-ra az országban már 3,45 gigawatt kapacitású megújuló erőművek lesznek, majd 2023-ra ez 9,5 gigawattra nő.

Szaúd-Arábia 2012-ben jelentette be azt a tervét, hogy 2032-ig 17,6 gigawatt atomerőművi és 41 gigawatt napenergia-áramtermelési kapacitást hoz létre.

Az országnak jelenleg nincs atomerőműve Fotó: Pixabay

Az atomerőművi terv megvalósításához mintegy 17 reaktorra lesz szükség.

Tavaly novemberben a királyság formális információkéréssel fordult nemzetközi atomipari cégekhez, és ezzel megtette az első lépést ahhoz, hogy hivatalosan tendert írjon ki atomerőművek építésére.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportálójaként arra törekszik, hogy belső felhasználását csökkentve, növelni tudja olajkivitelét.

Neked ajánljuk
Finnországban is egyre többen támogatják az atomenergiát Megfelel az európai normáknak Paks II. 10 ezer családot lát el zöldenergiával a szügyi napelempark Óriási napelempark épül Környén A klímakatasztrófa árnyékában egyre tüzesebbek a tiltakozások
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam