2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábia dollármilliókat költene megújuló energiára

A rijádi kormány idén 8 megújuló energetikai projektet ír ki, amelyek együttes kapacitása 4,125 gigawatt, ezen belül a naperőművek 3,3 gigawatt, a szélerőművek pedig 800 megawatt kapacitásúak lesznek. Szaúd-Arábia 5-7 milliárd dollárt fordítana a terv megvalósítására.

A szaúdi hatóságok arra számítanak, hogy 2020-ra az országban már 3,45 gigawatt kapacitású megújuló erőművek lesznek, majd 2023-ra ez 9,5 gigawattra nő.

Szaúd-Arábia 2012-ben jelentette be azt a tervét, hogy 2032-ig 17,6 gigawatt atomerőművi és 41 gigawatt napenergia-áramtermelési kapacitást hoz létre.

Az országnak jelenleg nincs atomerőműve Fotó: Pixabay

Az atomerőművi terv megvalósításához mintegy 17 reaktorra lesz szükség.

Tavaly novemberben a királyság formális információkéréssel fordult nemzetközi atomipari cégekhez, és ezzel megtette az első lépést ahhoz, hogy hivatalosan tendert írjon ki atomerőművek építésére.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportálójaként arra törekszik, hogy belső felhasználását csökkentve, növelni tudja olajkivitelét.

Neked ajánljuk
Elképesztő energiatervei vannak Lengyelországnak Mégsem atombiztos a brit atomenergia-fordulat Franciaország napelemekre cserélheti az egyik nukleáris erőművét A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít A természet lüktetése
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam