2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szén-dioxidból készülhet a jövő műanyaga?

Zseniális innovációval rukkoltak elő a Torontói Egyetem kutatói. A találékony szakemberek rájöttek arra, hogy miképpen lehet a világ egyik legkártékonyabb üvegházhatású gázából, azaz a szén-dioxidból környezetbarát módon műanyagot előállítani. 

A Nature Catalysis című kiadványban megjelent tanulmány szerint a Torontói Egyetem kutatói azokat a körülményeket keresték, amelyek során a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt etilénné lehet alakítani, vagyis a műanyagok alapanyagává.

A mindennapok során használt műanyagokat lehetne környezetbarát módon előállítani az új technológiával Fotó: Pixabay

A Ted Sargeant csoport a Canadian Light Source (CLS) kutatóközpont szinkrotronját (részecskegyorsítóját) használták, valamint az intézmény kutatója, Tom Regier által kifejlesztett egyedülállóan új berendezést.

Ezek segítségével a szén-dioxidot elektromos áram és egy katalizátor által segített kémiai reakció használatával más vegyi anyaggá alakítják át – például a kívánt etilénné, ehhez rezet használnak fel katalizátorként.

Ráadásul ennek során sikerül minimálisra redukálni az egyéb káros gázok, például a metán termelődését. A tudóscsoport szerint ez a technológia a szén-dioxid-leválasztás technológiájával párosítva elvezethet a mindennapokban használt műanyagok környezetbarát előállításához, miközben a káros üvegházhatású gázokat eltávolítja.  

Neked ajánljuk
Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam