2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Szén-dioxidból készülhet a jövő műanyaga?

Zseniális innovációval rukkoltak elő a Torontói Egyetem kutatói. A találékony szakemberek rájöttek arra, hogy miképpen lehet a világ egyik legkártékonyabb üvegházhatású gázából, azaz a szén-dioxidból környezetbarát módon műanyagot előállítani. 

A Nature Catalysis című kiadványban megjelent tanulmány szerint a Torontói Egyetem kutatói azokat a körülményeket keresték, amelyek során a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt etilénné lehet alakítani, vagyis a műanyagok alapanyagává.

A mindennapok során használt műanyagokat lehetne környezetbarát módon előállítani az új technológiával Fotó: Pixabay

A Ted Sargeant csoport a Canadian Light Source (CLS) kutatóközpont szinkrotronját (részecskegyorsítóját) használták, valamint az intézmény kutatója, Tom Regier által kifejlesztett egyedülállóan új berendezést.

Ezek segítségével a szén-dioxidot elektromos áram és egy katalizátor által segített kémiai reakció használatával más vegyi anyaggá alakítják át – például a kívánt etilénné, ehhez rezet használnak fel katalizátorként.

Ráadásul ennek során sikerül minimálisra redukálni az egyéb káros gázok, például a metán termelődését. A tudóscsoport szerint ez a technológia a szén-dioxid-leválasztás technológiájával párosítva elvezethet a mindennapokban használt műanyagok környezetbarát előállításához, miközben a káros üvegházhatású gázokat eltávolítja.  

Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját „Széndobálók” kerestetnek! – vetélkedő a Heinekennel 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában 2018 a földrengések éve lehet