2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A portugálok milliárdokat spóroltak a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően

Portugália nagyon eredményes évet tudhat maga mögött a megújuló energiák hasznosításában. Az APREN adatai szerint, a 2017-es teljes villamosenergia-termelés 44 százalékát ilyen forrásokból nyerte az ország. Ennek köszönhetően a portugáloknak nemcsak a szén-dioxid-kibocsátásukat sikerült csökkenteniük, de milliárdokat spóroltak az energiaszámlákon is.

Portugáliában tavaly a szélenergiából nyerték a legtöbb villamos energiát a megújulók közül. Ezt a vízenergia, majd a biomassza hasznosítása követte, és a napenergia zárta a sort.

A megújuló energiáknak köszönhetően az országban tavaly jelentős megtakarítást értek el, mégpedig több téren is. A villamos energia piaci megawattóránkénti átlagára 18,3 euróra (kb. 5670 forint) csökkent.

Erős éve volt tavaly a megújuló energiaforrásoknak Portugáliában Fotó: Pixabay

Ezzel a fogyasztók összesen 727 millió eurót, azaz nagyjából 225 milliárd forintot spóroltak meg energiaszámláikon.

Az országnak pedig 770 millió euróval kevesebbet kellett kifizetnie a fosszilis energiahordozók importjára – ennek köszönhetően 8,5 millió tonna szén-dioxiddal kevesebbet juttatott a légkörbe.

A megújuló energiákkal foglalkozó portugál szakmai egyesületnél, az APREN-nél üdvözölték az ország tavalyi eredményeit. Egyúttal szorgalmazták, hogy Portugália tegyen további lépéseket a változatos összetételű energiamix irányába, valamint a fenntartható módon megvalósított energiafüggetlenség felé. A szakmai szervezet sürgette a további befektetéseket a napenergiába és a biomassza hasznosításába. A hidroenergia hasznosításában pedig az árak alacsonyan tartásának és az ellátásbiztonságnak kulcsát látják.

Portugália vízenergiához kapcsolódó létesítményeiben 7,3 terrawattórányi (tWh) teljesítménynek megfelelő energia, a bioerőművekben 2,8 tWh, míg a naperőművekben 0,8 tWh keletkezett a tavalyi évben.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Bécs leszámol a földgázzal Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam