2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? Több mint húszezer kiserőmű működik hazánkban

Hazánkban 2016 végén 165,5 megawatt beépített teljesítőképességű háztartási méretű kiserőmű működött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) most kiadott összefoglalója szerint. Ez körülbelül 28 százalékos növekedés 2015-höz képest, miközben a létesítmények száma 35 százalékkal 20 496-ra emelkedett. 

Az összes ilyen kapacitás 99,17 százalékát 20 401 naperőmű tette ki, míg a maradék 95 berendezés szélenergiát, földgázt, biogázt, biomasszát, termálmetánt, benzint, dízelolajat vagy vízenergiát hasznosított. Biomassza-üzemű HMKE 2016-ban volt először a rendszerben, mégpedig 20 kilowatt teljesítménnyel.

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) a nem engedélyköteles kiserőműveken belül olyan, kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó létesítmények, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kilovoltampert, azaz a kiserőmű legfeljebb ötven kilowattos.

Hazánkban egyre többen szavaznak a napenergiára Fotó: Pixabay

Az ez alatti tartományban mérsékeltebb volt a növekedés, de a húzóerőt itt is a napelemes kiserőművek adták. Ebben a kategóriában a csökkenő beruházási költségek mellett a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) nyújtott támogatás volt a bővülés motorja a MEKH értékelése szerint.

A közeljövőben azonban jelentős növekedésre számít a hivatal a minierőmű-szegmensben, mert a hozzá 2016 végén beérkezett körülbelül 2400 KÁT-kérelem túlnyomó része éppen az ilyen méretkategóriájú napelemes kiserőművek támogatására irányult.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Egy gigawattos napelemes fejlesztés Finnországban Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam