2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kínai tavon lebeg a világ legnagyobb napelemfarmja

Kínában lassan mindent bevetnek annak érdekében, hogy csökkentsék az országot sújtó légszennyezést. A napelemmel borított autópálya, a Spongyaváros-program és a légszűrő torony után most megépítették a világ legnagyobb napelemfarmját, amelynek egy Anhui mellett található tavon szorítottak helyet. 

Köztudott, hogy a nagyvárosok rossz levegője miatt elsősorban a szén égetése felelős, ezért a jövőben Kína radikálisan csökkenteni akarja a szénerőművek szerepét a villanyáram előállításában.

Az ázsiai ország a küzdelem során sorra dönti meg a rekordokat: Santungban a világon elsőként napelemmel borított autópályát adtak át, az év elejétől 533 autómodell gyártását betiltották (a döntés olyan nagy márkákat is érint, mint az Audi, Chevrolet és a Volkswagen), nemrégiben pedig egy közel 100 méter magas légszűrő tornyot is felépítettek.

Mindennek ellenére továbbra is megrázó Kína villamosenergia-fogyasztása, ami tavaly 6310 milliárd kilowattóra (631 ezer terawatt) volt, ez pedig 6,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 

Az ország azonban a növekvő energiafelhasználása mellett egyben a napenergia globális éllovasa is, így nem csoda, hogy nekik sikerült a világ egyik legnagyobb napelemfarmját felépíteniük. 

Az Anhui melletti létesítmény egy olyan tavon lebeg, amely egy korábbi külszíni szénbánya helyén jött létre. A 165 000 panelből álló, 40 megawatt teljesítményű úszó mező nem sokáig lesz rekorder: a tervek szerint ugyanis májusban még egy ennél is nagyobb kezdi meg a munkát az országban. 

 
Neked ajánljuk
Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Fukusima: Japán döntött, az óceánba engedik a szennyezett vizet Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam