2018. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Idén is rekordot dönthet a napenergia felhasználása

A tavalyi, rekordot jelentő több mint 100 gigawattot követően idén 106 gigawattot tehetnek ki a világszerte újonnan installált fotovoltaikus (pv) kapacitások – prognosztizálja az EnergyTrend, a TrendForce energiaügyi divíziója. 

Egyelőre nem végleges adatok szerint csak Kínában 52,83 GW-tal nőtt a telepített névleges kapacitás 2017-ben, minden rekordot és elemzői várakozást meghaladóan. Emellett az Egyesült Államokban 12, Indiában 9,26, Japánban pedig 6,09 gigawatt új pv-kapacitást installáltak.

A várakozás szerint a kínai napenergia-piacot a támogató politikai-szabályozói környezet, valamint a termelési kapacitás expanziója hajtja. Bár a kötelező átvételi tarifák szabályozásának tavaly év végén bejelentett változása szűkítheti a napelemek földre telepítésének lehetőségét, ezáltal ugyanakkor nagyobb teret nyithat az egyéb típusú, például háztetőre telepíthető napelemek előtt.

Az előrejelzés szerint június 30. és december 30. előtt két telepítési roham várható Kínában; a 2018-as új telepítések kapacitása azonban összességében így is 46,7 GW-ra csökkenhet.

Idén ismét globális rekordot dönthet a napenergia Fotó: Unsplash

A kínai napenergia-piac 2018 és 2020 között kismértékben lassíthat, ezt azonban ellensúlyozhatja az európai piacon tapasztalható élénkülés, amely nemcsak 2018-ban, de a következő években is 100 GW felett tarthatja a globális új fotovoltaikus telepítéseket – várja Rhea Tsao, az EnergyTrend elemzője.

A prognózis szerint Európában a nagyobb fotovoltaikus naperőművek telepítése is lendületet kaphat, ilyenek épülhetnek egyebek mellett Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban, az európai piacot pedig az olcsó kínai konkurenciát visszaszorítani hivatott minimum importárak várható kivezetése is rendkívül versenyképes piaccá teheti.

Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit 100 éve érintetlenül – A svájci vadon 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 533 autómodell gyártását tiltotta be Kína