2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindennek megvan a maga helye: megfontoltabb energiastratégiára lenne szükség

A 2015-ben elért megújuló villamosenergia-termelést 100 milliárd dollárral kisebb beruházással is el lehetett volna érni, ha Európában nem oda telepítenek naperőművet, ahol nem süt a nap, és oda építenek szélerőműparkot, ahol fúj a szél – derült ki egy, a davosi Világgazdasági Fórumra készült tanulmányból. 

Kovács Csaba, a KPMG energetikai szektorért felelős partnere szerint Európában egységes célkitűzés van az energiapolitikában, de a tagállamok nemzeti hatáskörben más és más irányban indulnak el a megvalósításában.

Az Inforádiónak adott interjújában példának megemlítette, hogy Németországban rohamtempóban kezdődött el a napelemek telepítése, míg a napsütötte Spanyolországban inkább a szélerőművek építésébe fogtak. Az egyes megoldások alkalmazását nagyban befolyásolja, hogy mennyire megújulóbarát egy tagállam szabályozása, mennyire ösztönzik a beruházásokat, és még fontosabb, hogy az ország háttéripara mennyire tudja kiszolgálni az adott technológiát.

Sokat lehetett volna spórolni egy megfontoltabb energiastratégiával Fotó: Pixabay

Amikor a megújuló energiatermelésnek a támogatása megkezdődött, akkor a szélalapú energiatermelés sokkal előrébb járt, mint a napenergia-termelés.

„Először inkább az olcsó, szárazföldi szélerőművek kezdtek teret nyerni,
és csak később, amikor a napelemek fajlagos gyártási költsége drasztikusan leesett, akkor indult el egy fejlesztés a napelemek irányában” – jegyezte meg Kovács Csaba.

Neked ajánljuk
Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre A hőség miatt Németországban le kellene állítani egy atomerőművet A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam