2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína atomerőművekkel is csökkentené a légszennyezést

A városok légszennyezésének csökkentése érdekében a távfűtési igények kielégítésére alkalmas atomerőművek létesítéséről indított megvalósíthatósági tanulmányt a kínai nemzeti energiafelügyelet – derül ki a thepaper.cn kínai nyelvű portál beszámolójából. 

A médiaértesülés szerint a kínai National Energy Administration szükséghelyzeti akcióterv kidolgozásával, atomerőmű létesítéséhez megfelelő telephely kiválasztásával és a helyi lakosság körében közvélemény-kutatás elvégzésével bízta meg a Tsinghua Egyetemet és a China General Nuclear Group (CGNG) vállalatot.

A CGNG vezérigazgató-helyettese a thepaper.cn portált arról tájékoztatta, hogy

a Tsinghua Egyetem által kifejlesztett alacsony hőmérsékletű nukleáris fűtőreaktor-technológia nagy hatásfokkal és biztonságosan alkalmazható ipari célú gőztermelésre.

Kínában elviselhetetlen a légszennyezés Fotó: Pixabay

Elmondta: amennyiben a projekt kielégíti a vele szemben támasztott követelményeket, megkezdhetik a nukleáris fűtőreaktorok tömeges gyártását.

Kína az ország súlyos légszennyezésének csökkentésében és a szénfelhasználás visszaszorításában nagy szerepet szán az atomenergiának.

A program keretében az Államtanács januárban a két vezető kínai atomenergia-ipari vállalat átszervezéséről hozott döntést kutatási-fejlesztési kapacitásuk fokozása céljából az atomenergia békés célú felhasználása terén.

Mindemellett a légszennyezés csökkentése érdekében számos alternatívát kidolgoztak már a kínaiak: az év elejétől 533 autómodell gyártását betiltották (a döntés olyan nagy márkákat is érint, mint az Audi, a Chevrolet és a Volkswagen). Nemrégiben pedig egy közel 100 méter magas légszűrő tornyot is felépítettek. 

Sajnos a fullasztó probléma nem csak Kínát érinti. A tudomány világában is folyamatosan keresik a globális megoldásokat – a holland Delfti Műegyetem egyik hallgatója például olyan hátizsákot tervezett, amely a levegőt szennyező ártalmas részecskéket szűri ki viselője környezetéből. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam