2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkent az energiafogyasztásunk

Magyarország energiafogyasztása 3,7 százalékkal nőtt 1996 és 2006 között, majd 2006-tól 2016-ig 8 százalékkal csökkent. Ez megfelel az Európai Unió egészére jellemző trendnek, az EU összfogyasztása 1996-tól 2006-ig 6,1 százalékkal nőtt, a következő tíz évben 10,8 százalékkal csökkent – írja tájékoztatójában az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Annak ellenére, hogy 2006 óta jelentősen csökkent a fogyasztás, az Európai Unió által kitűzött célt a két figyelembe vett mutató egyikénél sem sikerült elérni. Ami az elsődleges belső fogyasztást illeti, az EU 2016-ban 4 százaléknyira volt a kitűzött céltól. Igaz, a 2000-es évek közepén még több mint 15 százaléknyira.

Ami a végfelhasználói fogyasztást illeti (ebben az energiaszektor és a veszteségek nincsenek benne), az unió csak 2 százalékra marad el a kitűzött céltól. A legrosszabb ebben a mutatóban is a 2000-es évek közepén volt a helyzet, akkor majdnem 10 százalék volt a különbség. 

Az EU elsődleges energiafogyasztása 1990-hez képest 1,7 százalékkal csökkent. Ezen belül a szilárd fosszilis tüzelőanyagok (szén és szénszármazékok) fogyasztása 47 százalékkal esett vissza, az olajé 12 százalékkal.

A legnagyobb növekedést a megújulók könyvelhették el, fogyasztásuk duplájára nőtt. A gázüzemanyagok fogyasztása 31 százalékkal nőtt, a nukleáris energiáé 6-tal.

Az unió energiamixében szintén komoly változások zajlottak le. A fosszilis tüzelőanyagok részesedése a fogyasztási tortából 82 százalékról 71 százalékra csökkent.

Egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforrások Fotó: Unsplash

Ez főleg a széneredetű energia visszaesésének köszönhető, ami 29 százalékról 15 százalékra csökkent.

A torta legnagyobb szelete az olajé és származékaié (részesedésük enyhén csökkent, 35-ről 31-re). A megújuló energiaforrások részesedése rekordot döntött 2016-ban. A nukleáris energia részesedése a mixből alig változott 1990 és 2016 között, 13-15 százalék között ingadozott.

A végfelhasználói energiafogyasztás tekintetében az arányok hasonlóan változtak, mint az elsődleges energiafogyasztás esetében. A szén részesedése az energiamixben folyamatosan csökken, 2016-ban már csak 4 százalék volt. A fosszilis energiahordozók együtt az összfogyasztás 66 százalékát adták.

Neked ajánljuk
Hét uniós ország az atomenergiáért és a technológiai semlegesség elvéért Iparági szereplők összefogása az európai napelemiparért Felmérik a túlszaporodott medveállományt Romániában Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: zoom.hu
Vissza
Hírfolyam