2018. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Tovább zöldít a Toyota: most az akkumulátorok újrahasznosításán dolgoznak

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota és prémiummárkája, a Lexus a Chubu Electric Powerrel együttműködve kísérleti projektet indít az elektromos járművek használt akkumulátorainak másodlagos felhasználására és újrahasznosítására. A megállapodás több pozitív változást hozhat a megújuló energiák piacán. 

Az elvi megállapodással a két vállalat célja, hogy a Toyota elektromos járműveiből begyűjtött használt akkumulátorokat újra felhasználják egy áramtároló akkumulátorrendszerben, amely az áramszolgáltatásban bekövetkező teljesítményingadozások kiegyenlítésére szolgál. A jelentős számú használt akkumulátor összekapcsolásával – még az akkuk csökkent egyedi teljesítménye mellett is – kiegyenlíthetők az áramfogyasztásban fellépő ingadozások, a frekvenciaingadozás, illetve az elosztórendszerekben fellépő feszültségingadozás.

Ezek a jelenségek mind olyan új kihívások, amelyek a megújuló energia széles körű alkalmazása nyomán jelennek meg.

A mostani erőfeszítések nem csupán az áramszolgáltató rendszerben fellépő problémák kezelésére jelenthetnek megoldást, de a Chubu Electric Power és a Toyota tervei szerint pozitív hatással lesznek majd a hőenergiával működő erőművek üzemeltetésére is. 

A tervek szerint  a Chubu Electric Power és a Toyota még ebben az évben megkezdi az Áramtároló Akkumulátor Rendszer tesztelését. Az eredményektől függően a két vállalat célja, hogy a 2020-as pénzügyi évben nagyjából 10 000 kW áramfejlesztő kapacitást hozzanak létre, ami 10 000 akkumulátornak felelne meg. 

Toyota Prius Fotó: Toyota

A projekt kezdeti szakaszában a jelenleg elsősorban hibrid járművekben (HEV) alkalmazott nikkel-metál hidrid akkumulátorokat használják majd fel. Az akkumulátoros elektromos járművekben (BEV) és hálózatról tölthető hibridekben (PHEV) alkalmazott lítiumion akkumulátorok felhasználását körülbelül 2030-ra tervezik.

A két vállalat azt is meg fogja vizsgálni, hogyan nyerhetők vissza és hasznosíthatók újra az akkumulátorokban található ritka földfémek és hasonló anyagok. 

A környezettudatos autózás éllovasának egyébként igen sikeres volt a tavalyi éve:1,52 millió, részben vagy teljesen elektromos hajtású Toyota és Lexus márkájú autót értékesített – a rekordmennyiséggel pedig az összes többi, alternatív meghajtású járművet gyártó konkurenciáját is lekörözte. 

Tovább a forrásra: holvezessek.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit 10 éves a Bélaműhely 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 533 autómodell gyártását tiltotta be Kína